Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Curs festiv la Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Sala de conferințe din cadrul Departamentului de Cercetare (ex-Romtelecom), al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, a fost luni, 20 mai 2013, gazda cursului festiv al promoției 2010-2013 a Facultății de Teologie Romano-Catolică.

În urmă cu aproximativ trei ani, actualii studenți ai anului III din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, pășeau pentru prima dată, cu entuziasm și emoții, în clădirea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași căutând Amfiteatrul 14. Iată-ne, acum, absolvind ciclul de licență având în suflet bucuria cunoașterii asimilate în itinerariul acestor ani.

După ce am pregătit evenimentul până la cel mai mic detaliu, așteptam, cu emoții și nerăbdare, invitația prezentatorilor de a intra în sală, unde eram întâmpinați de părinții profesori, alte cadre didactice, precum și de părinți, colegi de facultate și prieteni.

Deschiderea cursului s-a realizat prin intonarea imnului Gaudeamus igitur de către studenții absolvenți, urmată de strigarea catalogului și prelegerea îndrumătorului de an, părintele Ianuș Iulian. Părintele profesor, ținând cont de faptul că urmează să luăm viața în "propriile mâini" și că vom activa în societate, a dorit să ne prezinte o temă pe cât de interesantă și fascinantă, pe atât de actuală. Prelegerea s-a intitulat Argumente care reliefează actul manipulării omului. Conținutul discursului a cuprins nouă argumente prin care putem să descoperim încercările unor membri ai societății de a ne manipula sau, cum preciza părintele, "de a ne «aburi» sau devia de la subiect".

În continuare, părintele decan Emil Dumea cât și ceilalți profesori prezenți la eveniment au luat cuvântul și ne-au împărtășit, plini de emoție, gânduri care să ne călăuzească viața și activitatea pe care urmează să o derulăm pentru societate. În cele ce urmează voi reda câteva expresii extrase din gândurile domnilor profesorilor: "am primit tinerețe spirituală", "omul este așa cum dorim să îl percepem noi", "omul e binecuvântat", "căutați să dăruiți ce aveți mai bun în voi pentru Biserică și societate", "priviți viața ca pe o scenă, în care voi vă jucați rolul".

Apoi a urmat un moment remember a celor trei ani de facultate, prezentate printr-un PowerPoint, după care părintele Ianuș Iulian a înmânat diplomele de absolvenți, iar studenții, prin șefa de an, au oferit domnilor profesori diplome de recunoștință pentru munca depusă și profesionalismul de care au dat dovadă. "Cheia succesului" a fost încredințată de către reprezentanta anului III șefei de grupă din anul II, cu urarea de a avea grijă de tezaurul științei.

Cursul festiv s-a încheiat cu un cocktail și, bineînțeles, cu nelipsita "ședință foto".

***

Impresii în urma celor trei ani de facultate

"Această facultate pentru mine înseamnă foarte mult. În primul rând, aici mi-am întărit bazele în ceea ce mă privește ca om, am învățat cât de mult trebuie să apreciem ceea ce ne înconjoară, cât de mult trebuie să apreciem oamenii de lângă noi. Aici am întâlnit cei mai buni colegi și cei mai minunați profesori și pentru asta le mulțumesc tuturor, iar nu în ultimul rând am învățat că Dumnezeu trebuie să fie mereu partenerul meu pe drumul ce îl am de parcurs" (Mirabela Iojan, Răducăneni).

"«A fi om e lucru mare, a fi domn e o întâmplare» spune o maximă românească. Pentru mine, a fi student la această facultate nu a însemnat doar formare profesională, dar mai ales formare umană. Cred că este esențial a ști să trăiești ca om printre oameni și pentru oameni. Nu în ultimul rând, am înțeles că adevăratul ajutor cu care se poate veni în întâmpinarea omului constă în legătura sa cu transcendentul, cu Dumnezeu. Au fost momente frumoase, emoționante (atât de-a lungul celor trei ani, cât și ziua care a marcat sfârșitul acestora) care vor rămâne în amintirea noastră, de absolvenți ai acestei facultăți" (Iuliana Eva, Săbăoani).

***

Mulțumim bunului Dumnezeu și tuturor persoanelor care au participat, sub diverse forme, la pregătirea noastră intelectuală, umană și spirituală.

Claudiu Petrișor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 mai: Iași: Curs festiv la Facultatea de Teologie Romano-Catolică


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat