Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Ultimul drum al pr. Johann Proschinger

La 88 ani și jumătate, marți, 28 mai 2013, a încetat din viața pământească părintele Johann Proschinger. Trupul său neînsuflețit a mai stat cu noi, în biserică, încă trei zile, timp în care s-au efectuat vizite, s-au depus coroane de flori, s-a recitat Rozariul în grup sau fiecare s-a rugat în reculegere. Cei care au vizitat biserica s-au gândit la Sfinția sa și au evocat scene în care a fost implicat și părintele.

În seara de joi, 30 mai, a fost sfânta Liturghie pentru sărbătoarea de poruncă Trupul și Sângele Domnului. Și - totodată - părintele provincial al Ordinului Franciscan al Fraților Minori Conventuali, pr. Emilian Cătălin, a oficiat (con-celebrare) comemorarea celui plecat la Domnul. Am simțit că urmașii sfântului Francisc de Assisi sunt în continuare săritori la nevoie, bine organizați și gata de slujire.

Vineri, 31 mai, la ora 10.30 s-au adunat la biserică cei care l-au iubit pe părintele.

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, a onorat pe cel plecat și pe suceveni la sfânta Liturghie la care au participat zeci de preoți și sute de credincioși. A fost prezentat succint destinul părintelui răposat. Lecturile și psalmul responsorial au incitat la meditații și trăiri ale conexiunii cu Dumnezeu, precum și asupra vieții și a morții.

Predica părintelui paroh de Galați a evidențiat că:

- este ușor să vorbești despre moarte, dar greu să treci tu însuți prin acest proces sine qua non pentru orice om;

- că primim toți sămânța veșniciei de la Creator, dar de noi depinde cum o cultivăm spre a crește și rodi,

- precum și că o moarte poate surveni "frumos" dacă suntem mereu pregătiți și înveșmântați în harul Sfântului Duh.

Muzica gregoriană intonată de cucernicii părinți, orga și corul dirijat cu măiestrie au înălțat sufletele participanților la ceremonie.

Părintele paroh a prezentat toate aspectele organizatorice și convoiul funerar a plecat în ritm relativ dinamic (ploaia a contribuit la aceasta) spre cimitir, unde s-a oficiat ultimul moment al înmormântării.

Această ceremonie a implicat foarte multe persoane consacrate și laici, a fost o largă colaborare ce a cinstit memoria părintelui Johann Proschinger care se odihnește în pace. Mulțumim lui Dumnezeu!

* * *

31 mai 2013

Ziua din care nu ne vom mai întâlni cu părintele Johann Proschinger decât spiritual.

Ziua din care zâmbetul lui va fi amintire, iar punctualitatea, optimismul, voința, înțelepciunea, forța de a instaura și induce ordinea vor rămâne exemple roditoare.

Vocea lui puternica, vibrantă, antrenantă va răsuna doar în amintirile noastre spunându-ne că "Ttrrrebuie să trăim în mod deosebit demnitatea de creștin!".

Și explicându-ne: "Eu sunt dator să merg la biserică atât timp cât mai pot" (atunci când laicii prudenți îl sfătuiau în ultimele luni să evite intemperiile etc.). Și a fost adevărat: atunci când nu a mai putut ajunge la iubita biserică, atunci s-a apropiat și suferința finală.

Ne despărțim cu durere de părintele: noi pierdem colaborarea cu el, îndrumarea lui. Deci această durere este egoistă. În timp ce el câștigă pacea adevărată în veșnicie, deci să ne bucurăm pentru Sfinția sa.

Am învățat de la un tânăr că se poate trăi și altfel despărțirea de părintele: tânărul își amintea toate glumele părintelui, așa încât râdea. Nu era mâhnit, deoarece el s-a simțit bine cu părintele, s-a amuzat.

Cunoaștem și vom intensifica trăirea în lumină a plecării părintelui la Domnul. A fost un om care și-a identificat și declarat vocația de când se știe, pe care Dumnezeu l-a ajutat să și-o îndeplinească. A interacționat (profesional, vocațional, omenește) profund și durabil cu oamenii în momente esențiale, a sfințit casele și mașinile lor, le-a prețuit munca și le-a fost recunoscător, i-a respectat și iubit în individualitatea lor, i-a îndrumat, le-a făcut Bine. A fost un om care a știut să se bucure, să fie fericit în Domnul, să-și ducă energia iubirii prin Europa, ca și prin Bucovina, prin propria viață, ca și prin a celor care au avut privilegiul să-l cunoască. Se odihnește în pace! Slăvit să fie Creatorul nostru!

Claudia Bîlha

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Suceava: Ultimul drum al pr. Johann Proschinger


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat