Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Prima Sfântă Împărtășanie și procesiune

Duminică, 26 mai 2013, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Tămășeni, 42 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus din sfânta Euharistie în inima lor. Bucuria întâlnirii lor cu Isus Cristos au arătat-o și joi, 30 mai 2013, în Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, când, după ce au participat la sfânta Liturghie împreună cu toată comunitatea, l-au însoțit pe Isus din sfânta Împărtășanie în procesiune pe străzile satului.

Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus din sfânta Împărtășanie, copii au început pregătirea lor în septembrie 2012, fiind îndrumați de către pr. paroh Petru Beșleagă, pr. vicar Mihai Savin și câțiva cateheți. Săptămână de săptămână au învățat cât mai multe despre Isus, despre cât de important este să-l primească cât mai des în sufletele lor și cum să se comporte apoi cu ceilalți urmând învățătura și exemplul lui Cristos.

Ca în fiecare an, Liturghia Primei Sfinte Împărtășanii, prezidată de părintele paroh, a avut o temă specifică. Tema de anul acesta a fost ,,Inima lui Isus", temă scoasă în evidență pe toată durata sfintei Liturghii prin implicarea directă a copiilor începând de la actul penitențial, lecturi, predică, etc. și încheind cu mulțumirile.

În cadrul predicii, părintele vicar i-a îndemnat pe părinți să aibă grijă ca acești copii să nu se îndepărteze de sfânta Împărtășanie pe măsură ce vor crește, iar pe copii să aibă mereu o inimă bună, blândă și smerită, asemenea cu inima lui Isus. După predică a urmat reînnoirea făgăduințelor de la Botez, doi copii, în dreapta și stânga altarului, ținând câte o lumânare aprinsă în mână.

Liturghia, ce a continuat până la cel mai emoționant moment al ei, primirea Împărtășaniei, a fost acompaniată de corul de copii al parohiei, care împreună cu cei de la Prima Sfântă Împărtășanie și-au înălțat glasurile la unison lăudându-l pe Dumnezeu.

Cu o săptămână înainte de acest eveniment copiii, la îndemnul profesoarei de religie Maricica Andrici, au așternut pe hârtie unele dorințe pe care Isus să le îndeplinească. Aceste scrisori cu dorințele copiilor au fost aduse la ofertoriu într-o cutie sub formă de inimă. Ele exprimă trăirile copiilor cu ocazia acestui eveniment, dar și dorințele adresate lui Isus pentru părinți, pentru profesori, pentru cei din jurul lor, pentru persoanele aflate în dificultate materială și spirituală, pentru ajutor la învățătură și multe altele.

La sfârșitul sfintei Liturghii, după mulțumirile copiilor, părintele paroh împreună cu toată comunitatea, a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești minunați copiii, pentru toate, prin aplauze. Ceremonia s-a încheiat cu o poză cu toți copiii, părinții, cateheții, profesorii, ministranții, coriștii; copii primind apoi câteva dulciuri și o amintire de la această mare sărbătoare din viața lor.

Joi, 30 mai, copiii ce l-au primit duminică pe Isus în inima lor, alături de comunitatea din Tămășeni, s-au adunat la Liturghia de la ora 18.00, celebrată de pr. paroh Petru Beșleagă, pentru a sărbători împreună Trupul și Sângele Domnului. La predică părintele a subliniat importanța sfintei Liturghii, a Euharistiei, îndemnându-i pe credincioși ca la fiecare Liturghie să pună pe altar iubirea, prietenia, persoana, bucuria, viața și faptele lor, totul, ca apoi să-l lase pe Dumnezeu să facă restul, să lucreze în viața lor, să le ,,potolească foamea,,. Celebrare a continuat după sfânta Liturghie cu procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile satului, la cele patru altare, procesiune ce s-a vrut a fi, așa cum preciza și părintele la predică, mărturisire de credință și disponibilitate, încredințare în mâinile lui Dumnezeu.

Pr. Mihai Savin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 mai: Tămășeni: Prima Sfântă Împărtășanie și procesiune


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat