Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Omilia papei în duminica a VI-a din Timpul Pascal și cuvintele rostite la Regina Coeli (5 mai 2013)

Iubiți frați și surori, ați fost curajoși să veniți pe ploaia aceasta… Domnul să vă binecuvânteze mult!

În drumul Anului Credinței, sunt bucuros să celebrez această Euharistie dedicată în mod special Confraternităților: o realitate tradițională în Biserică, realitate care a cunoscut în timpuri recente o reînnoire și o redescoperire. Vă salut pe toți cu afecțiune, îndeosebi Confraternitățile venite din diferite părți ale lumii! Mulțumesc pentru prezența voastră și pentru mărturia voastră!

1. În Evanghelie am ascultat un text din discursurile de rămas bun ale lui Isus, prezentate de evanghelistul Ioan în contextul ultimei Cine. Isus destăinuiește apostolilor ultimele sale gânduri, ca un testament spiritual, înainte de a-i lăsa. Textul de astăzi insistă asupra faptului că credința creștină este centrată în întregime pe raportul cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Cine îl iubește pe Domnul Isus, îl primește în sine pe el și pe Tatăl și grație Duhului Sfânt primește în inima sa și în viața sa evanghelia. Aici ne este indicat centrul de la care totul trebuie să pornească și la care totul trebuie să conducă: a-l iubi pe Dumnezeu, a fi discipoli ai lui Cristos trăind evanghelia. Benedict al XVI-lea, adresându-se vouă, a folosit acest cuvânt: evanghelicitate. Dragi Confraternități, evlavia populară, pentru care voi sunteți o manifestare importantă, este o comoară pe care o are Biserica și pe care episcopii latino-americani a definit-o, în mod semnificativ, ca o spiritualitate, o mistică, ce este un "spațiu de întâlnire cu Isus Cristos". Luați mereu din Cristos, izvor inepuizabil, întăriți credința voastră, îngrijind formarea spirituală, rugăciunea personală și comunitară, liturgia. De-a lungul secolelor Confraternitățile au fost forje de sfințenie pentru atâția oameni care au trăit cu simplitate un raport intens cu Domnul. Mergeți cu hotărâre spre sfințenie; nu vă mulțumiți cu o viață creștină mediocră, ci apartenența voastră să fie stimulent, înainte de toate pentru voi, de a-l iubi mai mult pe Isus Cristos.

2. Și textul din Faptele Apostolilor pe care l-am ascultat ne vorbește despre ceea ce este esențial. În Biserica de la începuturi a fost nevoie imediat de a discerne ceea ce era esențial pentru a fi creștini, pentru a-l urma pe Cristos, și ce anume nu era esențial. Apostolii și ceilalți bătrâni au făcut o reuniune importantă la Ierusalim, un prim "conciliu", despre această temă, pentru problemele care se născuseră după ce evanghelia a fost vestită păgânilor, celor care nu erau evrei. Aceea a fost o ocazie providențială pentru a înțelege mai bine ce anume este esențial, adică a crede în Isus Cristos mort și înviat pentru păcatele noastre și a ne iubi așa cum el ne-a iubit. Dar observați cum dificultățile au fost depășite nu în afară, ci în Biserică. Și aici este un al doilea element pe care aș vrea să vi-l amintesc, așa cum a făcut Benedict al XVI-lea, adică eclezialitatea. Evlavia populară este un drum care duce la esențial dacă este trăită în Biserică în profundă comuniune cu păstorii voștri. Iubiți frați și surori, Biserica vă iubește! Fiți o prezență activă în comunitate ca niște celule vii, pietre vii. Episcopii latino-americani au scris că evlavia populară pentru care sunteți exprimare este "o modalitate legitimă de a trăi credință, un mod de a se simți parte a Bisericii" (Documentul de la Aparecida, 264). Este frumos acest lucru! O modalitate legitimă de a trăi credința, un mod de a se simți parte a Bisericii. Iubiți Biserica! Lăsați-vă conduși de ea! În parohii, în dieceze, fiți un adevărat plămân de credință și de viață creștină, un aer proaspăt! În această piață văd o mare varietate, mai întâi de umbrele și acum de culori și de semne. Așa este Biserica: o mare bogăție și varietate de exprimări în care totul este condus la unitate; varietatea condusă la unitate este întâlnirea cu Cristos.

3. Aș vrea să adaug un al treilea cuvânt care trebuie să vă caracterizeze: misionaritatea. Voi aveți o misiune specifică și importantă, care este aceea de a ține viu raportul dintre credință și culturile popoarelor de care aparțineți, și faceți asta prin evlavia populară. De exemplu, când voi purtați în procesiune Răstignitul cu atâta venerație și atâta iubire față de Domnul, nu faceți un simplu act exterior; voi indicați centralitatea misterului pascal al Domnului, a pătimirii, morții și învierii sale, care ne-a răscumpărat, și indicați vouă înșivă mai întâi și comunității că trebuie să-l urmăm pe Cristos în drumul concret al vieții pentru ca să ne transforme. La fel, când manifestați evlavia profundă față de Fecioara Maria, voi indicați realizarea cea mai înaltă a existenței creștine, cea care prin credința sa și ascultarea sa față de voința lui Dumnezeu, precum și prin meditarea cuvântului și a acțiunilor lui Isus, este ucenica desăvârșită a Domnului (cf. Lumen gentium, 53). Această credință, care se naște din ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, voi o manifestați în forme care implică simțurile, afectele, simbolurile diferitelor culturi… Și făcând astfel, ajutați la transmiterea ei oamenilor, și în special persoanelor simple, celor pe care în Evanghelie Isus îi numește "cei mici". De fapt, "a merge împreună spre sanctuare și participarea la alte manifestări ale evlaviei populare, ducând cu sine și copiii și implicând alte persoane, este în sine însuși o acțiune de evanghelizare" (Documentul de la Aparecida, 264). Când voi mergeți la sanctuare, când duceți familia, pe copiii voștri, voi faceți chiar o acțiune de evanghelizare. Trebuie mers înainte așa! Fiți și voi adevărați evanghelizatori! Inițiativele voastre să fie "punți", căi pentru a duce la Cristos, pentru a merge cu el. Și în acest spirit fiți mereu atenți la caritate. Fiecare creștin și fiecare comunitate este misionară în măsura în care duce și trăiește evanghelia și mărturisește iubirea lui Dumnezeu față de toți, în special față de cel care se află în dificultate. Fiți misionari ai iubirii și ai duioșiei lui Dumnezeu! Fiți misionari ai milostivirii lui Dumnezeu, care mereu ne iartă, mereu ne așteaptă, ne iubește așa de mult!

Evanghelicitate, eclezialitate, misionaritate. Trei cuvinte! Nu le uitați! Evanghelicitate, eclezialitate, misionaritate. Să-i cerem Domnul ca să orienteze mereu mintea noastră și inima noastră spre el, ca pietre vii ale Bisericii, pentru ca orice activitate a noastră, toată viața noastră creștină să fie o mărturie luminoasă a milostivirii sale și a iubirii sale. Și astfel vom merge spre ținta pelerinajului nostru pământesc, spre acel sanctuar așa de frumos, Ierusalimul ceresc. Acolo nu mai este nici un templu: însuși Dumnezeu și Mielul sunt templul său; și lumina soarelui și a lunii cedează locul gloriei Celui Preaînalt. Așa să fie.

Franciscus

***

Cuvintele Sfântului Părinte la rugăciunea Regina Coeli (5 mai 2013)

În acest moment de profundă comuniune în Cristos, simțim vie în mijlocul nostru și prezența spirituală a Fecioarei Maria. O prezență maternă, familială, în special pentru voi care faceți parte din Confraternități. Iubirea față de sfânta Fecioară Maria este una dintre caracteristicile evlaviei populare, care cere să fie valorizată și bine orientată. Pentru aceasta, vă invit să meditați ultimul capitol din Constituția Conciliului Vatican II despre Biserică, Lumen gentium, care vorbește tocmai despre Maria în misterul lui Cristos și al Bisericii. Acolo se spune că Maria "a înaintat în peregrinarea credinței" (nr. 58). Dragi prieteni, în Anul Credinței vă las această icoană a Mariei peregrine, care-l urmează pe fiul Isus și ne precede pe noi toți pe drumul credinței.

Astăzi Bisericile din Orient care urmează calendarul iulian celebrează sărbătoarea Paștelui. Doresc să trimit acestor frați și surori un salut special, unindu-mă din toată inima cu ei în proclamarea veștii fericite: Cristos a înviat! Adunați în rugăciune în jurul Mariei, să invocăm de la Dumnezeu darul Duhului Sfânt, pe Mângâietorul, pentru ca să mângâie și să întărească pe toți creștinii, în special pe cei care celebrează Paștele în încercări și suferințe, și să-i conducă pe calea reconcilierii și a păcii.

Ieri în Brazilia a fost proclamată fericită Francisca de Paula De Jesus, numită "Nhá Chica". Viața ei simplă a fost dedicată în întregime lui Dumnezeu și carității, așa încât era numită "mama săracilor". Mă unesc la bucuria Bisericii din Brazilia pentru această luminoasă ucenică a Domnului.

Salut cu afecțiune toate Confraternitățile prezente, venite din atâtea țări. Mulțumesc pentru mărturia voastră de credință! Salut și grupurile parohiale și familiile, precum și marea paradă de diferite fanfare muzicale și asociații de Schützen care provin din Germania.

Un salut special se îndreaptă astăzi către Asociația "Meter", în Ziua Copiilor Victime ale Violenței. Și acest lucru îmi oferă ocazia pentru a îndrepta gândul meu spre cei care au suferit și suferă din cauza abuzurilor. Aș vrea să-i asigur că sunt prezenți în rugăciunea mea, dar aș vrea să spun cu putere și că trebuie să angajăm cu toții cu claritate și curaj pentru ca fiecare persoană umană, în special copiii, care sunt între categoriile cele mai vulnerabile, să fie apărată și ocrotită.

Îi încurajez și pe bolnavii de hipertensiune pulmonară și rudele lor.

Duminică frumoasă și poftă bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat