Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Chemare la Sărbătoarea Copiilor - Adjudeni, 1 iunie 2013

Voi sunteți mesagerii cerului,
mesagerii lui Isus.

Dragi copii,

La începutul lunii iunie întreaga lume se îndreaptă spre copii, fiind ziua lor și bucurându-se cu ei.

Ziua de 1 iunie este Ziua internațională a Copilului, când spre ei se îndreaptă toată bucuria părinților și a societății, pentru că prin gingășia lor, prin sinceritatea și puritatea lor îi impresionează pe toți și trezesc în suflete o adevărată speranță pentru viitor; copiii reprezentând garanția vieții și continuitatea neamului omenesc. Țara noastră, alături de alte peste 30 de alte țări, sărbătorește ziua minunată a copilăriei chiar în ziua de 1 iunie, iar această zi umple cu mare bucurie casele, școlile și, mai ales, familiile creștine.

Biserica a văzut și vede în copii un semn al iubirii divine și o predilecție specială a Creatorului față de viitorul omenirii.

Când se naște un copil se aprinde pe cer o nouă stea și întregul univers, opera minunată a mâinilor lui Dumnezeu, se îmbogățește prin conlucrarea sfântă a familiei și a părinților.

De aceea, suntem chemați să facem sărbătoare la nașterea fiecărei vieți și să dedicăm o zi specială copiilor, arătând toată iubirea și bucuria inimilor noastre, pentru marea binecuvântarea pe care Domnul o oferă lumii prin gingășia, iubirea și speranța celor mai frumoase și fericite flori ale familiei umane ce onorează această planetă.

Știm că orice viață este un dar al lui Dumnezeu și suntem convinși că orice copil este un mesager al cerului, mai mult, un mesager al lui Isus Cristos.

La marele jubileu - al celor 2000 de ani de la nașterea lui Cristos, celebrat cu mare entuziasm de fericitul Sfânt Părinte papa Ioan Paul al II-lea - prima întâlnire organizată la Roma, la 6 ianuarie 2000, a fost aceea a copiilor, iar mai târziu, când a fost momentul jubileului familiilor, în luna octombrie a aceluiași an, papa a scos în evidență marea bucurie a copiilor și a familiei creștine și i-a numit pe copii "primăvara familiei și a societății", arătând că de ei depinde viitorul omenirii și al societății.

Ne bucurăm să vă vedem pe voi, dragi copii, cei care v-ați născut în acești ultimi ani ai noului mileniu, ca aceia spre care s-a îndreptat atunci Sfântul Părinte și se îndreaptă acum actualul papă Francisc și desigur ne îndreptăm și noi, aici, la Adjudeni. Mulți aveți 13 ani (alții 12 ani, 11, 10, 9 etc.) și vă privim ca primăvara familiei, a societății și a Bisericii noastre și vă spunem cu mare dragoste și afecțiune că voi sunteți și mai mult aleși cu adevărat să fiți "mesagerii lui Dumnezeu, mesagerii lui Cristos".

Îi felicităm pe pr. Felix Roca și pe asistenții voștri spirituali, care au ales această frumoasă definiție a voastră, chemându-vă să nu uitați, ci să repetați fără încetare: "Noi suntem mesagerii lui Isus".

Da, sunteți mesagerii lui Isus și vă felicităm pentru aceasta.

Știți ce face un mesager?

Iată ce spune Dicționarul explicativ al limbii române pentru cuvântul mesager = "o persoană însărcinată să ducă, să transmită, să comunice cuiva sau undeva un mesaj; trimis, sol, vestitor, crainic" (Gândiți-vă la porumbelul mesager, care este pregătit și trimis să transmită un mesaj și apoi să se întoarcă înapoi).

Vreau să vă aduc aminte de un lucru minunat, dragi copii: îngerii au fost aleși și sunt mesagerii lui Dumnezeu către oameni. Așa știm despre arhanghelul Gabriel, care a adus vestea cea bună Maicii Domnului, Mariei, că ea îl va naște pe pământ pe Isus Mântuitorul. De atunci îngerii aduc mereu pe pământ vestea cea bună că Dumnezeu ne iubește, că Dumnezeu ne ocrotește.

Voi, dragi copii, sunteți ca niște îngeri trimiși să aduceți oamenilor, părinților, societății, Bisericii, vestea cea bună a vieții, a speranței și a fericirii.

Voi sunteți mesagerii lui Dumnezeu, mesagerii lui Cristos, care duceți oamenilor, odată cu frumusețea, gingășia și iubirea voastră, vestea cea bună că Dumnezeu se îndreaptă mereu spre oameni, spre lume, spre noi.

Voi purtați părinților voștri bucuria binecuvântării lui Dumnezeu, aduceți speranță în familia în care v-ați născut și din care veniți, și desigur faceți acest lucru și pentru frații și surorile voastre.

Veniți, așadar, la sărbătoarea voastră, în ziua de 1 iunie, la Adjudeni, ca să auziți și să simțiți încă o dată de la noi, episcop și preoți, ce nume frumos purtați, ce zi frumoasă trăiți, ce nobilă alegere aveți și ce misiune sfântă vă încredințează vouă Dumnezeu, pentru lumea de azi și pentru zilele ce vor veni.

Mă bucur să vă văd cu flori în mâini, când mergeți spre părinții voștri la sărbători, când purtați cu voi flori la școală, la cei care vă învață, la cei care vă conduc și, mai ales, mă bucur să vă văd ducând aceste flori frumoase ce le purtați în mâini când mergeți la altar, la sfânta Liturghie. Sunt sigur că voi sunteți acele flori frumoase ale familiilor voastre, curați la suflet și plini de iubire, când învățați, când îi întâlniți pe frații, surorile și colegii voștri, când faceți bucurie lumii cu seninătatea, frumusețea și gingășia voastră.

Nu uitați că trebuie să fiți mereu mesagerii lui Isus Cristos, prietenul vostru, care vă iubește și vă binecuvântează, precum o făcea odinioară cu copiii care se apropiau de el și se așezau pe brațele sale și când le spunea tuturor: "Lăsați copiii să vină la mine, căci a unora ca aceștia este împărăția cerurilor"(Mt 19,14).

Vă dăm întâlnire și noi, dragi copii, la Adjudeni, ca să ne bucurăm împreună și tot împreună să-i mulțumim lui Dumnezeu că v-a ales să fiți prietenii și mesagerii săi.

Vă așteptăm și pe voi, dragi părinți, dragi persoane consacrate, împreună cu copiii, la Adjudeni, pentru a spune cu toții într-un mare cor:

Și noi suntem mesagerii lui Cristos. Amin.

Iași, 29 mai 2013

Petru Gherghel,
episcopul vostru

* * *

Invitație la Sărbătoarea Copiilor 2013, la Adjudeni (1 iunie)

Comunicat de presă: Sărbătoarea Copiilor Catolici din Moldova


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat