Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: Hramul comunității și Prima Sfântă Împărtășanie

Duminică, 26 mai 2013, comunitatea catolică română din Lleida a avut un dublu motiv de sărbătoare: hramul, dedicat Sfintei Fecioare Maria, Mama Unității, și celebrarea Primei Sfinte Împărtășanii pentru șapte copii români, cinci din Lleida și doi din Tarragona. Biserica "San Juan" a devenit neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși, atât români cât și spanioli, adunați pentru a se uni în rugăciune și în sărbătoare.

Sărbătoare care a început cu sfânta Liturghie, prezidată de către episcopul Lleidei, Preasfințitul Joan Piris Frígola, care a ținut să fie alături de noi în această zi specială, Liturghie la care au participat și preoții Juan Mora, parohul bisericii gazdă, pr. Leonard Diac, deschizătorul de drumuri în Spania, aflat în prezent la Madrid, pr. Ioan Jicmon, venit de la Zaragoza, și nu în ultimul rând, pr. Adrian Burcă, responsabilul comunității noastre.

A fost o celebrare simplă, participativă, frumoasă și emoționantă, datorită atât emoțiilor vizibile pe fețele copiilor și ale părinților lor, cât și cântecelor interpretate de copii și de către corul comunității. Emoțiile au fost prezente pe toată durata celebrării, atingând punctul culminant în momentul în care copiii au primit cu evlavie trupul și sângele lui Cristos.

Predica Preasfințitului a fost un dialog permanent cu copiii și s-a terminat cu un sfat: pentru a fi prietenii lui Isus, trebuie să ne iubim unii pe alții, dar nu oricum, ci așa cum el ne-a iubit pe noi, iubire care l-a făcut să-și dea viața pentru noi, murind pe cruce pentru a ne împăca cu Tatăl. La sfârșitul Liturghiei, copiii i-au mulțumit lui Isus pentru că a acceptat să vină în inimile lor și l-au rugat să rămână acolo pentru totdeauna. Apoi au cerut adulților prezenți în biserică să predice cu exemplul pentru ca ei să nu se rătăcească și să fie buni creștini.

După terminarea celebrării, a venit și rândul unei agape, drept pentru care ne-am îndreptat spre colegiul "Sagrada Família", care ne-a deschis și anul acesta porțile pentru sărbătoarea noastră. Într-o ambianță asemănătoare celor din locurile noastre de baștină, nu au lipsit sarmalele și celelalte bunătăți tradiționale, ciubucele și halvițele pe care ni le cumpărau părinții noștri de la tarabele din "bâlci". La frumusețea sărbătorii au contribuit și oaspeții veniți din România, printre care s-au aflat Șamir și Dana - formația de muzică populară de la restaurantul "Bradul" din Roman, precum și preotul ortodox Liviu Constantin Cojocărescu, care a fost și solist, încântându-ne cu vocile lor minunate și cu un repertoriu variat.

Nu ne rămâne decât să-i mulțumim Domnului și Mamei Preasfinte pentru aceste momente minunate de comuniune, de înfrățire și de bucurie, cu speranța ca acestea să dureze și să găsească și alte ocazii de a se manifesta.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 mai: Lleida (Spania): Hramul comunității și Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat