Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Johann Proschinger - ultimul preot de origine germană din Bucovina

Pe părintele Johann Proschinger l-am cunoscut încă din tinerețea mea când venea în fiecare an la sărbătoarea hramului bisericii din Rădăuți ca să celebreze sfânta Liturghie în limba germană. În anul 2011 a fost ultima dată când a mai participat. După încheierea ceremoniilor, m-am întâlnit cu părintele și în câteva cuvinte i-am spus de intenția de a scrie o istorie completă a parohiei. Deși era cunoscut ca fiind foarte rezervat când era vorba să vorbească despre viața sa, părintelui i-a plăcut ideea și m-a invitat la el la Suceava. De-a lungul a câteva ore, Sfinția sa și-a descătușat amintirile, vorbindu-mi de frumusețea anilor copilăriei pe care i-a petrecut la Rădăuți, deși era născut la Fălticeni.

"Eu m-am născut la Fălticeni. Mama dorea tare mult ca eu să primesc o educație germană, iar la Fălticeni nu erau germani. Liturghiile se țineau aici o dată pe lună. Așa că mama m-a trimis la sora ei, care era croitoreasă la Rădăuți. Aici am mers la o grădiniță germană, apoi am urmat 4 ani cursurile școlii primare germane din str. Sfânta Treime [actuala str. Horia]. Am urmat apoi cursurile de la Gimnaziul privat german din Rădăuți, după care am mers la Școala de ofițeri..."

La vremea aceea la Rădăuți se celebrau duminica 4 sfinte Liturghii: prima era la ora 7.30 - Liturghia gospodinelor; la 9.00 - Liturghia elevilor; la ora 10.00 - Liturghia militarilor; iar la ora 11.00 - Liturghia mare a comunității. Părintele îmi povestea că, odată, a participat la sfânta Liturghie a militarilor însuși regele Carol al II-lea, care era venit la Rădăuți cu ocazia unor manevre militare.

"A fost o mare bucurie pentru mine că am fost ales să ministrez la acea Liturghie. Aveam ocazia să-l văd pe rege mai de aproape.... Dar până să vină regele, câtă instrucție am mâncat! Nu aveam voie să ne întoarcem, nu aveam voie să ne ghiontim.... Dar după aceea, cine era mândru că l-a văzut pe rege?"

Dar frumusețea acestor vremuri a trecut repede. A venit războiul, iar după aceea în România se instalase regimul comunist. Cruzimea primilor ani de comunism părintele le-a trăit din plin. Sfinția sa îmi povestea că, la 26 ianuarie 1945, pe când era la Școala de ofițeri, a fost arestat pentru simplul motiv că era de etnie germană și dus dincolo de munții Urali, la Uzalei și Celeabinsk (Siberia). După doi ani de suferințe, în mai 1946, el a fugit din lagăr. Într-o lună și douăzeci de zile, mergând mai mult noaptea și ferindu-se să fie văzut, a străbătut mii de kilometri, înfruntând de multe ori moartea, până a ajuns la Rădăuți.

"Când am reușit să trec frontiera cu România, m-am gândit să merg la Rădăuți, pentru că aici mi-am petrecut copilăria. Ei, când am ajuns la Rădăuți, parohul de aici nu mă cunoștea [pr. Anton Trifaș, n.a.]. Am avut noroc cu un sacristan. Nu-mi mai amintesc cum îl chema, dar el s-a dus la paroh și i-a spus că am fost ministrant și că sunt rădăuțean. O cunoștea foarte bine pe mătușa mea. Atunci părintele m-a luat la parohie, m-a spălat, mi-a dat să mănânc și mi-a dat 25.000 de lei ca să merg să mă tund. Era prima dată când primeam așa de mulți bani. Așa mi se părea, pentru că de fapt nu reprezentau mare lucru. Am stat ceva vreme la Rădăuți, după care am decis să plec la Hălăucești la Seminar".

Era în timpul studiilor teologice când, prin Decretul-Lege nr. 176, din 3 august 1948, guvernul comunist a închis toate școlile confesionale sau particulare și a desființat ordinele călugărești.

"Când s-a închis Seminarul și am fost trimiși cu toții acasă, eu mi-am luat lucrurile ce le aveam și am mers în gară la Bacău. Stând așa pe peronul gării mă gândeam încotro s-o iau: la dreapta spre Rădăuți, sau la stânga spre București? M-am hotărât să vin la Rădăuți, fiindcă aici aveam o mătușă la care am copilărit. Când am ajuns la Rădăuți, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă duc la biserică și în liniște să mă rog. La ieșirea din biserică, parohul de atunci, pr. Baltheiser, m-a luat de braț și m-a dus la parohie. Aici ne-a amenajat o cămăruță [părintele venise la Rădăuți împreună cu pr. Iosif Sabău, OFMConv., n.a.] unde am stat o bună bucată de vreme.

În tot acest timp eu am căutat să mă angajez. Nu puteam sta așa. Primul meu serviciu a fost ca normator pe șantierul podului rutier peste râul Suceava de la Dornești. După terminarea podului, m-am angajat la Topitoria de in, tot din Dornești. În tot acest timp eu mi-am continuat studiile în clandestinitate. Și unele examene, tot pe ascuns le-am susținut".

De notat este faptul că părintele și-a continuat formarea ca preot sub numele de Cojocaru.

Mai departe, iată ce povestește părintele:

"Pentru definitivarea studiilor am plecat la Seminarul din Alba Iulia, unde am făcut numai ultimul an. Am fost sfințit preot de către PS Alexandru Cisar. Întrucât el avea domiciliul forțat la Orăștie, a primit învoire de la securiști să vină la Alba Iulia și să-i sfințească pe cei șapte tineri din Moldova. Era în anul 1952, la 26 octombrie".

În prima duminică din luna noiembrie a anului 1952, părintele Proschinger și-a celebrat Primiția. Biserica a fost arhiplină.

Sfinția Sa îmi povestea că "surpriză mare a fost pentru mine când mi-am văzut foștii colegi de la Topitoria de in din Dornești care au venit la biserică să participe la prima mea sfântă Liturghie, deși erau ortodocși".

Prin felul său cinstit și onest de a fi, părintele a fost foarte iubit de foștii colegi de serviciu.

Deși regimul comunist îi dădea de înțeles că ar fi bine dacă ar emigra, părintele nu a făcut-o. Anii de detenție în închisorile din Uniunea Sovietică l-au călit, iar Dumnezeu i-a dat putere să înfrunte toate acestea.

La 29 octombrie 2012, Dumnezeu i-a oferit părintelui șansa de a sărbători 60 de ani de preoție. Evenimentul a avut loc la Suceava, întrucât cea mai mare parte din anii de preoție i-a petrecut alături de credincioșii acestei parohii.

Părintele Johann Proschinger era ultimul dintre preoții de origine germană din Bucovina. În anul 1940, în Bucovina, erau 41 de preoți germani, dintr-un total de 65. Din cei 41 de preoți germani, 28 erau născuți în Bucovina.

Odihnească-se în pace!

Ioan Șmid

(Fotografiile sunt din colecția personală a părintelui Johann Proschinger și au fost puse la dispoziția domnului Ioan Șmid spre a fi publicate în cartea Două secole de istorie a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți, lucrare ce urmează a fi lansată în curând).

* * *

A trecut la Domnul pr. Johann Proschinger


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat