Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a evenimentelor din Anul Credinței: "Solemnă adorație euharistică mondială în același timp" și "Ziua Evangelium vitae"

Marți, 28 mai 2013, în Aula Ioan Paul al II-lea din Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a evenimentelor din Anul Credinței: "Solemnă adorație euharistică mondială în același timp" (Bazilica "Sfântul Petru", 2 iunie 2013) și "Ziua Evangelium vitae" (Piața "Sfântul Petru", 15-16 iunie 2013). Au intervenit ES Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, și ES Mons. José Octavio Ruiz Arenas, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Publicăm în continuare intervenția ES Mons. Rino Fisichella:

Anul Credinței continuă drumul său rodnic și bogat în inițiative atât în dieceze cât și în întâlnirile cu Papa Francisc. Reușita evenimentelor programate până acum este de întărire deosebită, dar mai mult decât numerele desigur semnificative - care arată astăzi o prezență de pelerini de circa 4.300.000 - trebuie luată în considerare participarea activă la rugăciune, la reflecție și la implicarea spirituală, care a evidențiat maturitatea cu care diferitele realități ecleziale implicate și pelerinii în general se inserează în această experiență eclezială.

Astăzi prezentăm două evenimente care marchează parcursul ulterior al Anului Credinței.

În primul rând este vorba despre Adorația euharistică ce se va desfășura în bazilica Sfântul Petru duminica viitoare, 2 iunie, de la ora 17.00 la ora 18.00. Am ales ca expresie pentru a da semnificație acestui eveniment: "Un singur Domn, o singură credință", pentru a mărturisi sensul de unitate profundă care caracterizează acest moment. Va fi un eveniment care pentru prima dată se realizează în istoria Bisericii și avem motiv de a-l defini "istoric". Catedralele din lume, timp de o oră vor fi sincronizate după ora Romei și vor fi în comuniune cu Papa în adorație euharistică. Am avut o adeziune masivă la această inițiativă care s-a extins dincolo de catedrale și a implicat întregi conferințe episcopale, parohii, congregații călugărești, în special mănăstiri de clauzură, și asociații. Este greu să se dea numărul exact, dar sunt cu siguranță mii și mii de adeziuni. Acest moment atestă evlavia profundă care este prezentă în Biserică față de Euharistie al cărei mister reprezintă izvorul și culmea întregii vieți a Bisericii. Așa cum se citește în Porta fidei: "Trebuie să regăsim gustul de a ne hrăni din Cuvântul lui Dumnezeu, transmis de Biserică în mod fidel, și din Pâinea vieții, oferite pentru sprijinirea celor care sunt discipolii săi (cf. In 6,51). De fapt, învățătura lui Isus răsună și în zilele noastre cu aceeași forță: «Lucrați nu pentru hrana pieritoare, ci pentru hrana care rămâne spre viața veșnică" (In 6,27)». Pornind de la această considerație, în organizarea Anului Credinței s-a imaginat și acest eveniment. Desigur, misterul euharistic în celebrarea sfintei Liturghii este cel care marchează momentul culminant, dar așa cum se știe, din 1246 - an în care a fost instituită pentru prima dată la Liege sărbătoarea Corpus Domini - adorația Preasfintei Euharistii s-a impus progresiv în viața Bisericii ajungând în să fie în zilele noastre pe deplin atestată și solidă.

A verifica răspunsurile care au venit din diferite părți ale lumii este deosebit de interesant. Cu adevărată emoție am citit scrisorile de adeziune venite de la diferiți păstori. De la Carpi (lovit chiar în urmă cu un an de cutremur) episcopul ne-a scris că "în biserica ce înlocuiește catedrala, în foarte puținele biserici parohiale care pot fi frecventate și în toate corturile unde încă mai trăiesc parohiile noastre, se va ține adorația". Insulele Cook, Samoa și Honolulu se vor uni la ora lor, 5.00 dimineața, în timp ce în punctul cel mai nordic, la Reykjavik în Islanda, va fi ora 15.00. Acestor Biserici particulare le vor corespunde diecezele cele mai australe ca Africa de Sud, Chile și Noua Zeelandă. Toate diecezele din Vietnam se vor uni cu noi la ora locală 22.00, în timp ce toate bisericile din Coreea vor fi unite cu noi la miezul nopții. Din Oceania, vine la noi adeziunea pentru adorație care va fi făcută în timp ce va fi deja ziua de 3 iunie, de la ora 1.00 la ora 2.00 noaptea; între acestea va fi Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, diecezan de Agańa din Guam și de Wewak. Nu va fi pentru aceste Biserici numai o problemă de priveghere nocturnă, ci de depășire a unor mari și multe dificultăți datorită lipsei de electricitate și de climă, care lasă uluiți în dorința de adeziune. Așa cum ne atestă episcopul: "Oamenii de la noi nu au curent electric în sate și în multe parohii este periculos de a merge prin întuneric... aceasta este și perioada ploilor și ca și cum n-ar fi îndeajuns, multe parohii și sate de-ale noastre, în ultimele patru luni, au fost invadate de apă datorită ruperii fluviului...". Cu toate acestea, vor fi totuși unite în aceeași oră de adorație. Nu vor lipsi la întâlnire diecezele din Insulele Galapagos sau din inima pădurii amazoniene, cum ar fi Vicariatul de San José del Amazonas, precum și multe Biserici unde prezența catolicilor este în puternică minoritate cum ar fi în Norvegia, Bangladesh, Irak, Burkina Faso, Rusia, Japonia... toate vor fi sincronizate după ora de la Sfântul Petru. Vor fi sincronizate diecezele din Statele Unite și din Canada precum și cele din America Latină: din Peru în Argentina, trecând prin Nicaragua, Columbia, Honduras, Ecuador și Mexic. Toate diecezele asiatice, din India în Taiwan, din Singapore în Filipine pentru a ajunge în Israel, în diferitele fusuri orare, vor fi unite cu Roma. Nu putem să uităm, desigur, participarea deplină din Europa care se extinde la Lituania, la Ucraina și la Bielorusia și la diecezele italiene care aproape în totalitate, conform diferitelor tradiții locale, vor participa la adorația euharistică extinzând apoi rugăciunea la procesiunea tradițională de Corpus Domini. Așadar, va fi o oră de rugăciune deplină, de comuniune fraternă și de sprijinire a credinței tuturor.

Papa Francisc a anunțat intențiile de care dorește să se țină cont în această oră de rugăciune. Ele sunt formulate astfel:

"1. Pentru Biserica răspândită în toată lumea și astăzi adunată în semn de unitate în adorarea Preasfintei Euharistii. Domnul să o facă mereu supusă față de ascultarea Cuvântului său pentru a se prezenta în fața lumii tot «mai glorioasă, fără să aibă vreo pată sau rid sau ceva asemănător» (Ef 5,28). Prin vestirea sa fidelă, fie ca să răsune iar Cuvântul care mântuiește ca purtător de milostivire și să provoace o angajare reînnoită în iubire pentru a oferi sens deplin durerii, suferinței și a restitui bucurie și seninătate.

2. Pentru cei care, în diferitele părți ale lumii, trăiesc suferința noilor sclavii și sunt victime ale războaielor, ale traficului de persoane, ale traficului de droguri și ale muncii «sclave», pentru copiii și femeile care îndură orice formă de violență. Fie ca strigătul lor tăcut de ajutor să găsească trează Biserica, pentru ca ținând privirea îndreptată spre Cristos răstignit să nu uite pe atâția frați și surori lăsați în voia violenței. În afară de asta, pentru toți cei care se află în lipsuri economice, mai ales șomerii, bătrânii, imigrații, cei fără locuință, cei închiși și cei care experimentează marginalizarea. Rugăciunea Bisericii și lucrarea sa activă de apropiere să le fie de întărire și de sprijin în speranță, de forță și curaj în apărarea demnității persoanei".

Un al doilea eveniment se va desfășura la 15-16 iunie, cu titlul: "Crezând să aibă viața". Am numit-o întâlnirea lui Evangelium vitae pentru a atesta toată marea temă care se desfășoară în jurul angajării Bisericii cu privire la promovarea, respectarea și apărarea demnității vieții umane. Va oferi tuturor credincioșilor răspândiți în lume oportunitatea de a se simți reprezentați în acest moment de comuniune printre multele forțe care se dedică "Evangheliei vieții".

Papa Francisc va prezida sfânta Euharistie de duminică, 16 iunie, la ora 10.30, cu întregul "popor al vieții" pentru a adresa mesajul său și atenția sa și multor bolnavi prezenți la celebrare.

Ca pentru celelalte evenimente, și acesta va urma desfășurarea de acum tradițională pentru Anul Credinței. Înainte de toate, pelerinajul la Mormântul lui Petru, care se va ține sâmbătă după-amiază, între orele 14.00-17.00, iar în același timp și cei care doresc vor putea să profite de ocazie pentru celebrarea sacramentului reconcilierii și pentru adorația euharistică. Sâmbătă dimineață, diferitele grupuri lingvistice vor avea o cateheză în diferite biserici din Roma. Pentru limba italiană, cateheza va fi oferită de cardinalul Camillo Ruini; pentru limba engleză de cardinalul Raymond Burke, prefect al Signaturii Apostolice; pentru limba franceză de arhiepiscopul de Rennes, E.S. Mons. Pierre d'Ornellas, în timp ce în limba poloneză de E.S. Mons. Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, dicaster care a dat contribuția sa semnificativă în realizarea acestui eveniment împreună cu Academia pentru Viață. În afară de asta, grupul american s-a organizat, sâmbătă dimineața, pentru o scurtă întâlnire condusă de Francis Beckwith, profesopr la Baylor University din Texas, și de Robert Royal, președinte al Faith and Reason Institute din Washington D.C.

Sâmbătă seara, între orele 15.00-20.30, se va desfășura pe Via della Conciliazione o procesiune cu lumini în tăcere pentru a atrage atenția cu privire la tema vieții umane și a valorii sale intangibile. Va ajunge la piața Sfântul Petru unde se va încheia cu unele mărturii semnificative. Până astăzi și-au anunțat adeziunea lor consistentă diferite grupuri care provin din Italia, SUA, Germania, Japonia, Ungaria, România, Spania, Franța, Canada, Noua Zeelandă, Argentina, Marea Britanie, Belgia, Slovacia, Costa Rica, Portugalia și Australia. Vor fi prezente familii, conferințe episcopale, dieceze, parohii, ordine călugărești, seminariști, organizații umanitare și sanitare cum ar fi Ordinul de Malta, mișcări, universitari, asociații de la Unitalsi la Crucea Roșie, organizații Pro-Life și multe grupuri și persoane care îndrăgesc promovarea și apărarea vieții fără o specială apartenență asociativă sau confesională.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat