Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Ziua Tineretului

Sâmbătă, 4 mai 2013, tinerii din întreaga Dieceză de Iași s-au întâlnit în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, județul Neamț, pentru a sărbători cea de-a 21-a Zi a Tineretului din Dieceza de Iași. Au participat peste 3.100 de tineri din 111 parohii ale Diecezei de Iași, însoțiți de părinții parohi sau vicari. Tema propusă tinerilor spre meditare este tema anului din mesajul Sfântului Părinte: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (Mt 28,19). Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiind PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Încă de la primele ore ale dimineții, din 111 parohii aparținând Diecezei de Iași, tinerii participanți făceau primii pași pe meleagurile pildeștene, cu speranța că va fi o zi de neuitat pentru toți. La biserica nouă din localitate îi aștepta un program care nu avea să fie deloc plictisitor. Activitățile au debutat cu un moment de înviorare, pregătit de tinerii din Pașcani, urmând ca, după rugăciunea de dimineață, fiecare să ia parte la cateheza pe tema întâlnirii ("Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile"), susținută de părintele Florin Petru Sescu.

Prin cuvintele sale, părintele catehet a explicat tinerilor prezenți ce înseamnă de fapt a vesti cuvântul lui Dumnezeu. În exemplele date, a subliniat mai ales necesitatea cunoașterii evangheliei, pentru că numai ea este cea care poate face posibilă vestirea ei. A amintit că noi cunoaștem și trăim evanghelia prin participarea la sfânta Liturghie și la sacramente, dar și prin conduita noastră și prietenii pe care ni-i alegem și alături de care ne formăm caracterul, pentru că mereu "drumul către ceilalți ajunge prin inima noastră".

Au urmat apoi procesiunea și sfânta Liturghie. În mijlocul tinerilor au sosit PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa, care erau însoțiți de pr. Ioan Jicmon, paroh de Pildești, pr. Gabriel Ciobanu și pr. Emanuel Pîrțac, părinții vicarii din Pildești, pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor din Dieceza de Iași, precum și peste 120 de preoți din parohiile participante. Aceștia au făcut din momentul de întâlnire cu Cristos unul cu adevărat profund și emoționant.

La cuvântul de învățătură, PS Petru Gherghel și-a mărturisit plăcuta surpriză de a găsi în tinerii prezenți "adevărata forță cu care trebuie să iasă și să meargă în lume". De asemenea, Excelența sa a mărturisit plin de convingere că "dacă sunteți astăzi aici plini de credință, înseamnă că ați fost aleși de Isus încă din sânul mamei". Astfel, întreaga predică a adus un plus de conștientizare și de încurajare a tinerilor în misiunea de a fi ucenici, căci "cine-l dă pe Cristos, dă totul".

Cântările de la sfânta Liturghie, care cu siguranță că au înălțat inimile tuturor celor din biserică, au fost pregătite de pr. Ciprian Antălucă, OFMConv, alături de coruri din 9 parohii vecine celei din Pildești și de seminariștii de la Institutul Teologic din Iași și de la Provincia Franciscană din Roman.

A doua parte a evenimentului organizat la Pildești a fost reprezentată de Festivalul Tinerilor, care a înglobat peste 10 momente artistice, de cântec și dans, și unde tinerii din Dieceza de Iași și-au putut manifesta talentele actoricești. Muzica bună, zâmbetele și dansul popular au fost o adevărată dovadă a reușitei Zilei Tineretului de la Pildești.

La festival, alături de tineri, au fost prezenți și PS Petru Gherghel, PS Anton Coșa, pr. Ioan Jicmon și domnul Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun. Câteva cuvinte au fost împărtășite de PS Anton Coșa, care a fost foarte încântat de această zi și care a împărtășit dorința de a reveni printre noi, la următoarea întâlnire diecezană, cu un grup de tineri din Republica Moldova. Pentru a răspândi vestea bucuriei trăită la Pildești, momentul final care a încoronat Ziua Tineretului a fost lansarea logo-ului făcut din baloane spre cer, în speranța că, acolo unde va ajunge, va umple inimile oamenilor cu împlinirea pe care noi am simțit-o la Pildești.

O zi cu adevărat reușită au trăit tinerii din Dieceza de Iași la Pildești, o zi care va încuraja cu siguranță și viitoarea participare, în 2014, la pelerinajul tinerilor, urmând drumul Crucii Tineretului, la Onești, Parohia "Sfinții Petru și Paul", următoarea parohie care va organiza Ziua Tineretului.

Raluca Cocuț

***

Predica Preasfințitului Petru Gherghel la Ziua Tineretului

Mai multe informații puteți găsi pe blogul și pe pagina facebook a evenimentului.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 mai: Pildești: Ziua Tineretului

***

Înregistrarea video a sfintei Liturghii

Înregistrarea video a Festivalului Tinerilor


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat