Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Palermo: Beatificarea unui preot ucis de mafie

Părintele Giuseppe Puglisi, preotul ucis, la 15 septembrie 1993, în odium fidei de membri ai mafiei, a fost declarat fericit în timpul celebrării desfășurate la Palermo (Sicilia, Italia), sâmbătă, 25 mai 2013, în prezența a 40 de episcopi, 750 de preoți și 80.000 de credincioși.

Brancaccio este un cartier sărac al orașului Palermo, unde s-a născut la 15 septembrie 1937 Giuseppe Puglisi. După o intensă activitate pastorală, în 1990 cardinalul Salvatore Pappalardo îl retrimite în aceeași comunitate pentru a se îngriji de sufletele care erau supuse clanurilor mafiote. Don Pino (cum i se spunea) s-a dedicat în mod deosebit activității cu tinerii și copiii care nu își doreau altceva decât să devină mafioți. În 1991 a primit în interiorul parohiei Surorile Săracilor, care au fost un adevărat sprijin pentru preotul care, de multe ori s-a regăsit singur. La 29 ianuarie 1993 a fost inaugurat centrul Padre Nostro pentru copiii cu probleme umane și sociale. Datorita operei intense de evanghelizare, don Pino a fost de multe ori amenințat de mafioții zonei care vedeau în munca pastorală a păstorului o piedică în împlinirea planurilor mafiote. Actul criminal s-a produs în seara zilei de 15 septembrie 1993, o zi deloc întâmplătoare. Era aniversarul zilei de naștere: 56 de ani. Recunoscând criminalul care se pregătea să-l execute cu un glonte în cap, don Pino a spus: "Mă așteptam".

La 28 iunie 2012, papa Benedict al XVI-lea a permis promulgarea decretului de beatificare pentru preotul martir ucis in odium fidei.

"Don Pino nu e preotul antimafia, ci este cel care, înțelegând misiunea sa sacerdotală, a devenit incomod pentru mafie", spunea cardinalul de Palermo, Paolo Romeo, în timpul omiliei.

Beatificarea unui preot palermitan este un dar divin atât pentru arhidieceză, cât și pentru Biserica Universală. Numărul uriaș de participanți este un motiv în plus să credem că puterea Satanei nu este mai presus decât atotputernicia divină. Pentru 20 de ani, au redus la tăcere un preot convins de misiunea sa, dar memoria nu o poate șterge nimeni. La celebrare am văzut foarte mulți tineri dornici să schimbe mentalitatea mafiotă și să nu mai fie supuși clanurilor care sunt oriunde.

Ca structură, Mafia este organizată în stil ecleziastic, ierarhic, astfel încât fiecare cartier are propriul decan, propriul boss. Încă se mai plătește taxa de protecție, încă mai sunt persoane supuse clanurilor mafiote din motive economice. Sistemul e simplu: Mafia oferă de muncă săracilor, săracii trebuie să asculte de mafie, care nu permite în nici un fel trecerea de un anumit prag social pentru a nu se răzvrăti împotriva lor. Cine se vinde mafiei, își vinde sufletul diavolului. Don Pino a încercat să schimbe mentalitatea unei zone care are poate cea mai mare densitate mafiotă din Palermo. Dar a plătit cu prețul vieții.

"Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică. Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Dacă îmi slujește cineva, Tatăl îl va cinsti" (In 26,24-26).

Pr. Marius Gabriel Catrințașu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat