Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (26 mai 2013)

Iubiți frați și surori,

Bună ziua! În această dimineață am făcut prima mea vizită într-o parohie din dieceza de Roma. Îi mulțumesc Domnului și vă cer să vă rugați pentru slujirea mea pastorală adusă acestei Biserici de Roma, care are misiunea de a fi în fruntea carității universale.

Astăzi este Duminica Preasfintei Treimi. Lumina timpului pascal și a Rusaliilor reînnoiește în fiecare an în noi bucuria și uimirea credinței: recunoaștem că Dumnezeu nu este ceva vag, Dumnezeul nostru nu este un Dumnezeu "spray", este concret, nu este un abstract, ci are un nume: "Dumnezeu este iubire". Nu este o iubire sentimentală, emotivă, ci iubirea Tatălui care este la originea oricărei vieți, iubirea Fiului care moarte pe cruce și învie, iubirea Duhului care reînnoiește omul și lumea. A ne gândi că Dumnezeu este iubire ne face așa de mult bine, pentru că ne învață să iubim, să ne dăruim celorlalți așa cum Isus ni s-a dăruit nouă și merge cu noi. Isus merge cu noi pe drumul vieții.

Preasfânta Treime nu este produsul raționamentelor umane; este fața cu care însuși Dumnezeu s-a revelat, nu de la înălțimea unei catedre, ci mergând cu omenirea. Chiar Isus e cel care ni l-a revelat pe Tatăl și ni l-a promis pe Duhul Sfânt. Dumnezeu a mers cu poporul său în istoria poporului lui Israel și în Isus a mers mereu cu noi și ni l-a promis pe Duhul Sfânt care este foc, care ne învață tot ceea ce noi nu știm, care înlăuntrul nostru ne conduce, ne dă idei bune și inspirații bune.

Astăzi îl lăudăm pe Dumnezeu nu pentru un mister deosebit, ci pentru El însuși, "pentru gloria sa imensă", așa cum spune imnul liturgic. Îl lăudăm și îi mulțumim pentru că este Iubire și pentru că ne cheamă să intrăm în îmbrățișarea comuniunii sale, care este viața veșnică.

Să încredințăm lauda noastră în mâinile Fecioarei Maria. Ea, cea mai umilă dintre creaturi, grație lui Cristos a ajuns deja la ținta pelerinajului pământesc: este deja în gloria Treimii. Pentru aceasta Maria Mama noastră, Sfânta Fecioară a noastră, strălucește pentru noi ca semn de speranță sigură. Este Maica speranței; în parcursul nostru, pe drumul nostru, Ea este Maica speranței. Este și Mama care ne consolează, Maica mângâierii și Mama care ne însoțește pe drum. Acum s-o rugăm pe Sfânta Fecioară cu toții împreună, pe Mama noastră care ne însoțește pe drum.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat