Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Concert al corului "Schola Cantorum Mușatină"

În cea de-a doua zi a simpozionului internațional "Milostivire și pedeapsă în dreptul Bisericii", vineri, 24 mai 2013, a avut loc concertul corului "Schola Cantorum Mușatină" din Roman, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din localitate, începând cu ora 20.30.

La acest concert au fost de față și cei care au participat în aceste două zile la simpozionul internațional mai sus menționat. Dintre aceștia îi amintim pe: Eminența Sa card. Francesco Coccopalmerio, președintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; episcop Gianfranco Girotti, regent emerit al Penitențeriei Apostolice; pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministrul provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România; prof. dr. Davide Maria Emilio Cito, Facultatea de Drept Canonic a Universității Pontificale "Sfânta Cruce" din Roma; prof. dr. Onorato Bucci, Universitatea de Studii din Molise, consultor al Congregației pentru Bisericile Orientale și al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; prof. dr. Alessandro D'Avack, președintele Comitetului Național Italian, Universitatea de Studii din Cassino.

Din prezentarea expusă de Mihaela Pleșca, de la Televiziunea CNS Roman, reiese faptul că acest cor a fost înființat, în anul 2012, de Academia Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel". Este un cor polifonic, pe patru voci mixte, avându-l ca fondator pe pr. Cristian Dumea, profesor al Facultății de Teologie din cadrul Institutului Franciscan din Roman. Formațiunea corală este independentă de orice entitate confesională/religioasă a orașului Roman, se dorește a fi cât mai reprezentativă și cât mai ecumenică, având ca obiectiv promovarea de inițiative culturale, artistice și religioase.

De puțin timp, Departamentul de Muzică a format Orchestra de Cameră care acompaniază corul "Schola Cantorum Mușatină", fiind alcătuită din instrumentiști tineri studenți la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași, de la clasa maestrului Constantin Stanciu, membru al Cvartetului Național "Voces", care în luna aprilie a acestui an, a sărbătorit 40 de ani de la înființare.

Componența orchestrei este următoarea:
Vioară I: Adelina Stanciu, Tudor Păduraru;
Vioară a II-a: Gheorghiu Ionuț, Ifteni Manuela;
Violă: Apetrei Loredana, Peiu Andreea;
Violoncel: Postolache Oana;
Contrabas: Virgil Prisecariu;
Trompetă: Baciu Bogdan, Horez Iulian.

Au fost interpretate următoarele compoziții:
1. Simfonia introductivă - F.M. Zuccari;
2. Te adorăm în fericire - L. van Beethoven;
3. Sanctus - G. Mbole;
4. Armonii clasice 1 - C. Dumea;
5. Panis angelicus - C. Franck;
6. Armonii clasice 2 - C. Dumea;
7. Ave verum - W.A. Mozart;
8. Din mormântu-ntunecat - H. Carey;
9. Ave Maria - C. Dumea;
10. Largo - C. Dumea;
11. Coralul n. 147 - J. S. Bach;
12. Armonii clasice 3 - C. Dumea;
13. Pomp and Circumstance - E. Elgar;
14. Gaudeamus igitur;
15. Aleluia - G.F. Haendel.

Înainte de a pleca, Eminența sa card. Francesco Coccopalmerio a ținut să-l felicite, în primul rând, pe pr. Iulian Petrea, OFMConv., care a cântat solo, printre altele, Panis Angelicus, spunând că a fost magnific. În al doilea rând l-a felicitat pe dirijor, pr. Cristian Dumea, mulțumindu-i pentru acest moment plăcut. În sfârșit, a felicitat corul și instrumentiștii, lăudând faptul că în componența acestui cor sunt persoane de confesiuni diferite, scoțând în evidență caracterul ecumenic de care dau dovadă. Părintele provincial al OFMConv. din România, Emilian Cătălin, a ținut să mulțumească atât corului și celor care l-au pregătit, cât și celor care au participat în cele două zile la simpozionul internațional.

Andrei Marius

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 mai: Roman: Concert al corului "Schola Cantorum Mușatină"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat