Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea Departamentului de Literatură din cadrul Academiei "Petru Tocănel"

La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, joi, 23 mai 2013, a avut loc inaugurarea Departamentului de Literatură al Academiei Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel", în cadrul simpozionului internațional "Milostivire și pedeapsă în dreptul bisericii", organizat ce i-a avut invitați pe ES card. Francesco Coccopalmerio, președintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, PS Gianfranco Girotti, OFMConv., regent emerit al Penitențiariei Apostolice, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România, și numeroase personalități din țară și străinătate.

Departamentul de Literatură a fost înființat în luna februarie a acestui an și are ca scop promovarea valorilor literare române, universale și cu o anumită orientare spre literatura franciscană.

Departamentul are în prezent șapte membri, profesori de limba și literatura română, limba latină, psihologie, catehism precum și alte discipline.

Preocupările noastre științifice au o arie largă: de la istoria literară (perioade, autori, tendințe), critică literară, la literatura franciscană medievală și contemporană.

Sunt în curs de desfășurare proiecte individuale de amploare, primul dintre acestea este și Concursul de Creație Literară Religioasă "Formați la Școala lui Isus" care s-a bucurat de un adevărat succes din partea elevilor participanți. Printre obiectivele acestui proiect s-au regăsit: educarea intelectuală, morală și estetică a tinerilor; dezvoltarea abilităților elevilor de a aborda în mod creativ și interactiv o tematica propusă; descoperirea talentelor creativ-artistice în rândul elevilor. O altă activitate din cadrul noului departament a fost și lansarea cărții Personalități romașcane, semnată de Mihaela Tihon și Marius Neculai. Autorii lucrării au prezentat argumentele pentru care s-au alăturat în realizarea primului dicționar de "Personalități romașcane".

Activitatea s-a încheiat cu acordarea de diplome de excelență d-lui prof. dr. Viorel Stan, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pr. prof. Cristinel Sociu, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic "Francisc de Assisi" din Roman, și nu în ultimul rând s-au oferit diplome și premii elevilor participanți la cele două secțiuni: gimnaziu și liceu. Diplomele au fost înmânate de Eminența sa card. Francesco Coccopalmerio, președintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, și de pr. dr. Eugen Răchiteanu, președintele Academiei Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel" din Roman.

Prof. Ramona Imbrea


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat