Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Petru Gherghel la a XX-a plenară a Consiliului Pontifical pentru Migranți

"Solicitudinea pastorală a Bisericii în contextul migrațiilor forțate" a fost tema celei de-a XX-a adunări plenare a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, desfășurată la Roma în perioada 22-24 mai 2013. Din România a participat PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Lucrările plenarei au fost coordonate de card. Antonio Maria Vegliò, președintele acestui departament al Curiei Romane.

În contextul adunării plenare a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, a fost organizată joi după-amiază, 23 mai, o sesiune specială cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Consiliului. Pe agenda sesiunii speciale a figurat intervenția card. Vegliò, urmată de Laurens Jolles, reprezentatul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați pentru Sudul Europei, și de sora Estrella Castalone, coordonatoarea rețelei internaționale a congregațiilor religioase împotriva traficului de ființe umane. Joi seara a fost sfânta Liturghie în bazilica "S. Maria in Trastevere", la care au fost invitați reprezentanți ai Curiei Romane, ai Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, membrii și consultorii Consiliului Pontifical, grupuri de imigranți din America Latină, India, Africa și Ucraina. Corurile au fost formate din imigranți.

"Isus Cristos, străin în mijlocul nostru, trebuie să interpeleze viața și activitatea noastră de creștini", a spus la deschiderea lucrărilor adunării plenare card. Vegliò, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților. Migrația forțată este constituită de mișcările migratorii involuntare, a spus card. Vegliò, citând în acest sens "amenințările la adresa vieții, precum persecuțiile, consecințele conflictelor sau alte încălcări ale drepturilor omului", care "constrâng persoanele să plece în altă parte. Unii trec frontierele internaționale și devin astfel refugiați, în timp ce alții rămân într-o altă regiune a țării de origine fiind considerați «refugiați interni»".

După ce a menționat numeroasele organisme instituționale care se ocupă de acest fenomen, card. Vegliò a subliniat că "în ciuda progreselor înregistrate" atitudinea țărilor industrializate și în țările din sudul planetei "s-a modificat în sens negativ, cu scopul de a îngreuna viața celor care cer azil. Această schimbare privește reducerea standardului umanitar și introducerea de măsuri restrictive. Aceasta contribuie la contrabanda de persoane în călătorii periculoase". De aici, constatarea că protecția "nu este o simplă concesie acordată refugiatului. Refugiatul și cei evacuați sunt titulari de drepturi și obligații".

"Prezența și suferința persoanelor dezrădăcinate cu forța", a continuat prelatul vatican, "sunt o provocare pentru credința noastră". "Ce facem noi pentru ei?" - era solicitarea Papei Francisc de la audiența generală de pe 24 aprilie 2013, a amintit card. Vegliò. S-au schimbat situațiile migratorii: acum câțiva ani, diferența dintre migrația voluntară și cea involuntară era mai bine definită, în timp ce acum este vagă și uneori controversată, chiar contestată.

Pentru a răspunde la aceste provocări, a mai spus prelatul, este necesar mai întâi să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Pe de o parte, s-a extins mandatul agențiilor ONU și al altor organizații de profil pentru a oferi asistență celor aproximativ 100 de milioane de oameni care, se estimează, au fost forțați să-și părăsească locuințele, iar acum se află în exil. Pe de altă parte, prezența celor dezrădăcinați cu forța este considerată o problemă de către comunitatea internațională și de guvernele țărilor, unde opiniile publice au tendința de a se închide în propriile interese, amenințând spațiile de protecție pentru migranți, refugiați, evacuați, victime ale traficului internațional de ființe umane, exploatați în muncă, prostituție, nomazi și rom, dar și studenți de alte naționalități.

Circa 7 milioane de persoane, fără a mai ține cont de refugiații palestinieni, sunt constrânși să trăiască în situații dificile prelungite, cu o durată medie de aproape 20 de ani. Aceasta, a remarcat card. Vegliò, înseamnă că o întreagă generație de copii nu cunoaște altă realitate decât gardurile unei tabere de refugiați.

Printre vorbitorii lucrărilor plenare s-a numărat și Christopher Hein, directorul Consiliului Italian pentru Refugiați, care a adus în prim plan migrațiile forțate dintre Africa și Europa. Hein a solicitat "noi politici" pentru "sosirea legală și protejată a refugiaților și a persoanelor în căutare de ocrotire". Vorbitorul a mai subliniat posibilitatea ca persoanele care-și abandonează forțat țara de origine să prezinte cererea de protecție la sediile diplomatice din străinătate mai înainte chiar de a ajunge la frontieră. O propunere în acest sens se așteaptă să vină anul acesta de la Comisia Europeană.

Participanții la adunarea plenară au fost primiți în audiență de papa Francisc, vineri, 24 mai, în Sala Clementină din Palatul Apostolic.

A fost pregătit documentul "A-l primi pe Cristos în cei refugiați și în persoanele dezrădăcinate cu forța", care va fi prezentat oficial în săptămânile următoare.

Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog

* * *

Vatican: Audiență acordată participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți (24 mai 2013)


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat