Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert în catedrala nouă în cadrul Turneului Național Stradivarius

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost gazda unui concert susținut de violonistul Alexandru Tomescu, miercuri, 22 mai 2013, începând cu ora 20.00. Concertul face parte din Turneul Stradivarius 2013 - "Bach to Basics", care se desfășoară în 12 lăcașuri de cult, din tot atâtea orașe din România, în perioada 10-29 mai.

La concert, catedrala a fost plină, iar cei prezenți au ascultat timp de peste două ore Integrala Sonatelor și Partitelor de Johann Sebastian Bach, interpretate de violonistul Alexandru Tomescu, într-un "spectacol sincretic în care se întâlnesc muzica și lumini special concepute" (www.turneulstradivarius.ro).

În 2013, turneul este dedicat Fundației Hope and Homes for Children România, pentru susținerea proiectelor inițiate de ei - acelea de închidere a orfelinatelor de tip vechi, de relocare a copiilor în medii bazate pe ideea de familie și de prevenție a abandonului. De aceea, la ieșirea din catedrală, toți cei binevoitori au putut dona ceva din puținul lor în căsuțele în miniatură, iar violonistul Alexandru Tomescu a spus că speră ca aceste căsuțe, cu banii care se vor strânge din turneu, să devină case adevărate pentru copiii care au nevoie de ele.

O etapă a turneului a inclus și biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, joi, 23 mai 2013, începând cu ora 20.00.

*

Violonistul Alexandru Tomescu (n. 15 septembrie 1976, București) este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică.

De la debutul său la 9 ani (din 1985), ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări (Franța, Olanda, Japonia).

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze "Romanian Piano Trio", formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din România și din străinătate, precum și prin turneele MusicON organizate în premieră națională.

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească. După ce a câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii, de la Concursul "Paganini" sau Marguerite Long - Jacques Thibaud, la Concursul Internațional "George Enescu ", Alexandru a decis să se reîntoarcă în România și să contureze divers peisajul manifestărilor artistice autohtone. Este artistul care, în 2006, a avut curajul să înființeze primul turneu de muzică clasică din România, susținut exclusiv din fonduri private. Este muzicianul care a creat unul dintre cele mai cunoscute repere muzicale din România: Turneul Național Stradivarius, ajuns în 2013 la cea de-a șasea ediție, fiind singurul artist român din zona clasică ce vinde CD-uri și DVD-uri în tiraje de peste 5000 de exemplare.

Alexandru Tomescu este susținător al HHC România din anul 2012. Fiind deja un veteran al campaniilor sociale, eforturile sale se concentrează în prezent către proiectele de restructurare a sistemului de protecție a copilului, derulate de HHC. Având ca deviză "O casă și o familie pentru fiecare copil", Hopes and Homes for Children este o fundație care în cei 15 ani de activitate a reușit să închidă toate orfelinatele de tip vechi din jud. Maramureș, schimbând viețile a aproape 20.000 de copii (www.tvr.ro).

Vioara Stradivarius Elder Voicu

Construită în 1702, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, vioara Stradivarius Elder Voicu a fost clasată de specialiști în topul celor mai bine conservate viori ieșite din mâinile marelui lutier cremonez. Instrumentul a fost achiziționat de statul român în 1955 și face parte din Patrimoniul Național. Tocmai de aceea, Alexandru a considerat că vioara aceasta aparține tuturor românilor în egală măsură și că toți au dreptul să o asculte cel puțin o dată. Astfel s-a născut Turneul Național Stradivarius care în luna mai a acestui an ajunge la cea de-a șasea ediție. Marea aventură în care au pornit din anul 2008 Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu a însemnat sute de concerte în orașe mari și mici și zeci de campanii în care au sprijinit idei frumoase și oameni asemenea. Au cântat în păduri, în stații de metrou sau în fața ruinelor unei case de patrimoniu, au sprijinit nevăzătorii, hipoacuzicii, persoanele cu dizabilități intelectuale și copiii orfani. Cu talentul și dăruirea sa, Alexandru Tomescu a dus la împlinire destinul acestei viori, acela de a aduce armonie în sufletele oamenilor (www.turneulstradivarius.ro).

Prelucrare de pr. Adrian Blăjuță

* * *

Fragmente din concertul Turneului Național Stradivarius, transmis live din catedrală:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 mai: Iași: Concert în catedrala nouă în cadrul Turneului Național Stradivarius


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat