Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Maica Domnului din China

"O imagine face cât o mie de cuvinte". Înțelepciunea chinezilor a surprins esențialul sufletului și minții omenești, iar realizările lor în domeniul artei o confirmă. Dar nimic nu întrece în expresivitate chipul Maicii Domnului. Și îți spui, pe bună dreptate, că numai suferința atroce personală și colectivă poate dărui atâta blândețe, duioasă și calda pace și înțelegere - mai presus de orice frumusețe în cer și pe pământ.

Și ce ne interesează pe noi China? - se poate comenta. Ce, noi nu avem necazurile noastre? Și apoi, China e departe - treaba ei; e comunistă - iarăși, treaba ei - noi ne simțim în siguranță și ne putem închina când și cum vrem și mai ales - dacă vrem. Ce ne pasă nouă de convulsiile istoriei de acolo și de cei peste 12 milioane de catolici care sunt considerați, din cauza credinței creștine, indezirabili (adică dușmani politici)? Noi nu am avut Sighetul nostru, Gherla, Pitești...?

Dar tocmai fiindcă am avut martirii noștri uciși din ură față de credință, haideți să mergem și noi, cu gândul, în pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Sheshan (China)1 și, închinându-ne sfintei Fecioare, să-i onoram pe martirii dintotdeauna și de pretutindeni. Ziua de 24 mai este consacrată Maicii Domnului din China. Papa Benedict al XVI-lea a compus în anul 2008 o rugăciune pentru sfânta Fecioară din Sheshan și a cerut să fie rostită de toți credincioșii catolici pentru ajutorarea celor din China.

Anul acesta, la 22 mai, papa Francisc a scris o rugăciune specială și a recomandat să fie rostită în ziua de 24 mai, în același scop. Iat-o2:

"Maica Domnului din Sheshan, susține-i pe toți cei implicați din China în strădaniile lor de zi cu zi, astfel încât ei să poată continua să creadă, să spere, să iubească și în felul acesta niciodată să nu le fie frică să vorbească lumii despre Isus și lui Isus despre lume! Sfântă Maria, Fecioară preacredincioasă, susține-i pe catolicii din China! Fie ca angajarea lor pe calea credinței, care nu este deloc ușoară, să fie cu atât mai prețioasă în ochii Domnului și ajută ca prin iubire și participare Biserica din China să crească pe făgașul Bisericii Universale!"

Așa cum privirea și brațele pline de iubire ale Maicii Domnului ne cuprind pe toți, la fel rugăciunea noastră să-i cuprindă pe toți frații noștri, iar dacă iubirea noastră nu e de ajuns, fie ca Tatăl nostru să împlinească tot ceea ce lipsește inimilor și minților noastre, oriunde ne-am afla!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note

1 Sanctuarul național și bazilica minor dedicată Maicii Domnului din Sheshan, cunoscută și sub numele de "Bazilica Mariei, Ajutorul creștinilor", cu numele oficial de "Biserica Mamei Sfinte din China", este localizată în zona de vest a vârfului She Shan, din districtul Songjiang, în vestul orașului Shanghai. Prima capelă a fost construită în anul 1863, pe ruinele unei mănăstiri budiste. Bazilica a fost demolată și reconstruită în 1870 și 1925, profanată și sever avariată în timpul Revoluției Culturale, după care a fost renovată progresiv. Este singurul loc de pelerinaj creștin activ în China.

2 Cf. http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=17953


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat