Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iubirea umană în planul lui Dumnezeu

Când vezi o astfel de copertă îți vine să spui: "Hm, încă o carte apărută la Editura Sapientia". Dar această carte este mai mult decât o carte, este "un crez", "o speranță", aș spune chiar "un vis".

În ziua de 16 octombrie 1978, în jurul orei 17.20, cardinalul de Cracovia, Karol Wojtyla este ales papă, luându-și numele de Ioan Paul al II-lea.

De la 21 de ani, singur pe lume, Karol își dedică în exclusivitate viața lui Dumnezeu. Devenit preot, apoi episcop și în cele din urmă cardinal, alege să sprijine familia și omul în general.

De fapt, pontificatul lui este dedicat omului.

Ca preot formează un grup pe care îl numește "Ambient", grup pe care îl va sprijini până la urcarea sa pe scaunul lui Petru. Alături de acest grup, tânărul preot, episcopul și cardinalul Wojtyla a ajuns la concluzia "că se poate"; se poate să trăiești viața de familie și să fii pe placul lui Dumnezeu, se poate să-ți consacri viața lui Dumnezeu și să fii pe placul celor din jur.

A început astfel să țină o serie de cateheze despre om, despre originile sale, despre experiențele sale pe care le va numi "originare", pentru că sunt de dinainte de căderea în păcat. Printre ele amintim: creația omului ca bărbat și femeie, solitudine originară, nuditatea originară, rușinea originară, iubirea originară, inocența originară și comuniunea originară dintre persoane.

Aceste cateheze au devenit în realitate "catehezele de miercurea" din primii săi ani de pontificat. Este vorba despre 129 de cateheze împărțite în șase cicluri, cateheze care pornesc de la creația omului de către Dumnezeu până la "facerea" omului de către părinții săi.

În cele 129 de cateheze, fericitul Ioan Paul al II-lea s-a referit la totul: dar mai ales la "teologia trupului". Pentru el, trupul aparține persoanei și a fost creat după "chipul și semănarea lui Dumnezeu", în cele două moduri de a fi: bărbat și femeie. Trupul, creat astfel, are în sine o deschidere spontană și naturală spre sexul celălalt, deschidere care se manifestă printr-o "tensiune" continuă, ceea ce duce apoi la "comuniunea persoanelor" sau la ceea ce papa numește "nupțialitatea trupului". Pe înțelesul tuturor, suntem făcuți să ne oferim! Doar oferindu-ne ne descoperim pe noi înșine în tot ceea ce avem și suntem; soțul se oferă soției prin intermediul dăruirii totale de sine, iar omul în general se oferă altui om, aproapelui său, simplu de tot, printr-o dăruire de sine. În mod "total" se oferă doar soții, unul celuilalt!

Papa îmbină pe parcursul catehezelor Sfânta Scriptură cu viața de zi cu zi. De fapt, este chiar viața de zi cu zi "locul" din care și-a inspirat catehezele și la ea vrea să se întoarcă.

La sfârșitul prezentării lor, aceste cateheze au devenit o "colecție" sau mai simplu spus, o "carte". Ioan Paul al II-lea a oferit această carte Institutului "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, din cadrul Universității din Lateran, din Vatican și a lăsat ca "testament" ca această "colecție", "teologia trupului" sau "iubirea umană în planul lui Dumnezeu", să fie dusă în lumea întreagă, prin studenții care aveau să calce pragul acestei instituții.

După mai bine de treizeci de ani, această colecție apare și în limba română. Este un dar, o provocare și în același timp o datorie.

Trupul și iubirea sunt într-o conexiune continuă. Astăzi, când trupul este "folosit" atât de mult, iar iubirea a devenit asemenea "pungilor de plastic" de la supermarket, "colecția" catehezelor fericitului Ioan Paul al II-lea este o lumină în întuneric, o oază în deșert și cine știe dacă nu cumva, pentru societatea noastră, în care familia încă mai "trăiește" din violența domestică, unde respectul și adevărata iubire sunt înlocuite cu "folosirea" persoanei de către persoană, aceste cateheze să fie tocmai răspunsul pe care multe soții "maltratate" îl așteptau, mulți soți neînțeleși, în sfârșit găsesc în ele înțelegere... și de ce nu, familia găsește confort, o viață tihnită, acea iubire care a motivat-o la originile sale...

Pr. Felician Tiba

* * *

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

* * *

Iubirea umană în planul lui Dumnezeu. Răscumpărarea trupului și sacramentalitatea Căsătoriei în catehezele din zilele de miercuri (1979-1984),
Ioan Paul al II-lea, Ed. "Sapientia", ISBN 978-606-578-092-7, 17x24 cm, 622 p., 50 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat