Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Surorile Sociale la ceas aniversar

De 90 de ani mărturisitoare ale iubirii divine

La 12 mai 2013, Societatea Surorilor Sociale a sărbătorit aniversarea a 90 de ani de la fondare.

Surorile au activat la Roman între 1996 și 2011. În prezent, în Dieceza de Iași, spiritualitatea societății persistă prin sora Maria Sescu (la Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, unde este paroh pr. Petru Sescu, fratele ei) împreună cu sora Cecilia Dămoc din comunitatea Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot. Prin munca și rugăciunile lor asigură o atmosferă adecvată pastorației, dând și un frumos exemplu de colaborare intercongregațională.

Societatea Surorilor Sociale este societate de viață apostolică fondată de sora Margit Slachta în anul 1923, la Budapesta. Este o comunitate de spiritualitate benedictină, dedicată în mod deosebit cinstirii Duhului Sfânt, angajată în promovarea doctrinei sociale a Bisericii și având structură modernă. Sărbătoarea cea mai importantă a comunității sunt Rusaliile. Surorile slujesc în diferite domenii - în Biserică, în societate - pentru a răspândi în lume iubirea sfințitoare a Duhului Sfânt. Sunt prezente în cinci țări: România, Ungaria, Slovacia, Cuba, SUA.

Cu ocazia aniversării, Consiliul General al Societății a declarat un an jubiliar, care a început la 6 ianuarie, ziua trecerii la viața veșnică a fondatoarei. Pe parcursul anului mai multe evenimente interne și externe dau ocazie ca surorile să-și aprofundeze carisma și totodată s-o facă cunoscută și altora, și să faciliteze experimentarea iubirii sfințitoare a lui Dumnezeu.

În perioada de 3-10 mai, sr. Ágnes Pataki, superioara generală a Societății, însoțită de sr. Anna Farmati, superioara provincială în funcție, și sr. Mária Biró, fostă superioară, în prezent consilieră, au efectuat vizita provinciei din România, societatea având comunități mai numeroase la Cluj-Napoca și la Miercurea-Ciuc. Cu ocazia acestei vizite surorile au venit și la Iași pentru a petrece câteva ore de rugăciune, de împărtășire și chiar de sărbătoare; întâlnirea frățească între surori și frații creștini fiind întotdeauna un moment deosebit, în care și Domnul este prezent.

Sora Ágnes Pataki, superioara generală, și surorile care au însoțit-o au făcut o vizită de curtoazie la PS Petru Gherghel, care le-a primit cu multă amabilitate și a făcut surorilor o scurtă prezentare a Episcopiei, a capelei episcopale, s-a interesat de sărbătorea și de viața surorilor, a împărtășit din istoria și prezentul Diecezei de Iași. După binecuvântare a însoțit surorile în catedrala cea veche și cea nouă, unde printre momentele de scurtă rugăciune a dat și explicații istorice referitoare la cele două clădiri și la viața catolicilor din această zonă.

Vizita surorilor a fost de scurtă durată, dar întâlnirile s-au dovedit cu atât mai intense, ele fiind impresionate de posibilitatea de a se ruga împreună cu enoriașii din parohie, de spiritul de ospitalitate și de posibilitatea de a petrece câteva momente în inima comunității catolice din Moldova.

Surorile au continuat vizita la Miercurea-Ciuc, după care la 11 mai comunitatea a sărbătorit ziua comemorării fericitei Sara Salkahazi, soră martiră care a fost executată prin împușcare în anul 1944, deoarece în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a adăpostit evrei, salvând astfel viața multora dintre ei. La 12 mai s-a sărbătorit aniversarea fondării societății și a provinciei în biserica "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca.

Sr. Anna Farmati


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat