Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Catedrala în sărbătoare de Rusalii

La 19 mai 2013, ziua când Biserica a celebrat sărbătoarea Rusaliilor, comunitatea Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a bucurat de celebrarea sacramentului sfântului Mir. Duhul Sfânt s-a coborât peste 138 de copii și tineri care au primit acest sacrament. Evenimentul s-a celebrat în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. A fost prezent și PS Aurel Percă, cel care a administrat sacramentul Mirului împreună cu episcopul diecezan. Au fost prezenți preoții parohiei și alți invitați.

Într-un astfel de moment, catedrala a fost inundată de lumină și culoare, fiind împodobită în așa fel încât cei miruiți să conștientizeze că iau parte la o reînnoire a Rusaliilor de acum 2000 de ani. Culoarea predominantă a catedralei a fost culoarea roșie, semn că pecetea Duhului Sfânt se dovedește a fi plină de putere, asemenea limbilor de foc de pe capetele apostolilor. Aranjamentul bisericii a dat de înțeles că este ca un al doilea cenacol.

În cadrul Liturghiei, trei tineri candidați, Matei Păuleț, Carmil Chelaru și Ana Maria Lazăr au contribuit prin citirea lecturilor și cântarea psalmului.

PS Aurel Percă a vorbit la predică despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, adresându-le candidaților la Mir diferite întrebări pe tema sacramentului ce urmau să-l primească. Copiii și tinerii au răspuns corect, dovadă că au fost prezenți la ședințele de pregătire, fiind instruiți câteva luni pentru primirea Duhului Sfânt. A urmat momentul principal al sărbătorii, când cei doi episcopi au coborât de la altar în mijlocul copiilor și tinerilor pentru a-i unge cu sfânta crismă și pentru a le oferi "pecetea Duhului Sfânt". S-au văzut emoțiile nu numai pe chipul candidaților la Mir, dar și în ochii nașilor și, mai ales, ai părinților, care au văzut în copii concretizarea muncii lor în credință. Iar prin primirea Duhului Sfânt, cei miruiți și-au luat angajamentul, așa cum au promis la sfârșitul Liturghiei, "să devină ființe pline de Dumnezeu, ostași ai lui Cristos și creștini maturi în credință".

Acest lucru i-a îndemnat și Preasfințitul Petru Gherghel la sfârșitul Liturghiei, încurajându-i să mărturisească celor din jur bucuria trăită în ziua Mirului lor și să nu uite că flacăra lumânărilor pe care le-au purtat în mâni trebuie să fie aprinsă mereu în viața lor. În același timp, o tânără, Felicia Farcaș, a ținut să mulțumească părinților, nașilor și prietenilor pentru că le-au fost alături, neuitând de cei care s-au ocupat de instruirea lor, părintele paroh Iosif Dorcu, părintele vicar Petru Dorcu, precum și catehiștilor Teodora Pantazi, Lăcrămioara Boroș, Magda Ciuc, fratele Daniel Ciobanu și seminaristul Cosmin Croitoru.

Așadar, biserica împodobită de sărbătoare, solemnitatea cântărilor, ținuta candidaților la Mir, bucuria părinților și nașilor, vremea frumoasă, toate împreună au făcut ca această zi să fie cu adevărat o zi de neuitat din viața acestor copii și tineri care au primit sacramentul Mirului.

Diac. Marius Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 19 mai: Administrarea Mirului în Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului"

- 19 mai: Iași: Administrarea Mirului în Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului" (II) (foto: Daniel Strătilă)

***

Înregistrarea video a sfintei Liturghii


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat