Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare - Bacău: Sesiune de formare și aprofundare ecumenică

Continuând seria evenimentelor prilejuite de triduum-ul de pregătire al jubileului de 150 ani de la fondarea Congregației Surorilor Oblate Asumpționiste, care va avea loc la 24 mai 2015, Mănăstirea "Sfânta Monica" din Izvoare - Bacău a fost gazda unei sesiuni de formare cu tema: "Tradiție și spiritualitate orientală", în perioada 7-10 mai 2013.

Această sesiune a fost organizată în vederea aprofundării aspectului ecumenic al carismei transmisă de fondatorul nostru, venerabilul părinte Emmanuel d'Alzon, și a cunoașterii istoriei și realității Misiunii de Orient în care activează Părinții Augustinieni Asumpționiști și Surorile Oblate Asumpționiste.

Au participat 35 surori din patru continente, printre care superioare provinciale si surori formatoare din toată congregația.

Părintele asumpționist Michel Kubler, paroh al comunității franceze din București, a prezentat istoria Bisericilor orientale, a schismei și a mișcării ecumenice. Bineînțeles, a prezentat și istoria Misiunii de Orient de la începuturi și până astăzi.

Surorile și-au amintit că în aceeași perioadă, în urmă cu 14 ani, pământul românesc a fost binecuvântat de vizita fericitului papă Ioan Paul al II-lea și că la sfârșitul sfintei Liturghii de la Parcul Izvor credincioșii prezenți au dat glas dorinței de unitate. Această manifestare a vocației profunde la unitate a poporului român s-a aflat în sintonie cu afirmația făcută de fericitul papă Ioan Paul al II-lea în enciclica "Ut unum sint": "Biserica trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi" (UUS 54) și pe care a reiterat-o în cuvântul de despărțire adresat tinerilor pe aeroportul Băneasa.

În acest spirit și urmând îndemnurile fondatorului nostru, venerabilul părinte Emmanuel d'Alzon, și ale Bisericii, exprimate în scrisoarea apostolică "Orientale lumen": să înaintăm în dialog prin întâlnire și cunoaștere, sesiunea a continuat cu intervenția PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, care ne-a explicat bogăția simbolistică a Liturghiei bizantine. Cunoștințele dobândite au fost aplicate imediat, când Preasfinția sa Virgil Bercea a celebrat dumnezeiasca Liturghie în rit oriental, la sfârșitul căreia ne-am bucurat să-l primim în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre, venit în mod special ca să ne aducă binecuvântarea sa.

Ultima zi a sesiunii a fost consacrată unui pelerinaj la mănăstirile ortodoxe din centrul și nordul Moldovei: Agapia, Voroneț, Moldovița și Sucevița, unde, pe lângă explicații bine documentate, am avut parte și de primire frățească.

Sr. Patricia Gherca, oblată asumpționistă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-10 mai: Izvoare - Bacău: Sesiune de formare și aprofundare ecumenică


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat