Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire aniversară la centenarul revistei "Lumina creștinului"

Centenarul revistei "Lumina creștinului" a fost marcat sâmbătă, 18 mai 2013, la Iași, printr-o întâlnire cu prietenii și colaboratorii revistei și printr-o Liturghie de mulțumire. Fiind în preajma Zilei Comunicațiilor Sociale, celebrată în Biserică la 12 mai, s-a amintit și acest eveniment, prin întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași.

Alături de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și de pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale, au fost prezenți peste 20 de preoți, 3 diaconi și 40 de laici și persoane consacrate: redactori, tehnoredactori, colaboratori, studenți în anii pastorali, fotografi, tipografi ai revistei, operatori și simpatizanți mass-media din Dieceza de Iași.

Prima apariție a revistei "Lumina creștinului" a fost în ianuarie 1913; revista a apărut cu mici întreruperi până în anul 1948, fiind reluată într-o nouă serie în ianuarie 1990.

La întâlnirea din ziua de 18 mai s-au rememorat momentele importante pe care le-a trăit revista "Lumina creștinului" și au fost amintiți cei care au trudit la înființarea ei, la scrierea articolelor, la așezarea lor în pagină, la tipărirea și la distribuirea publicației. Toți cei care au lucrat după 1990 au fost invitați să se numere printre participanții la acest jubileu, precum și cititorii revistei și cei care au sprijinit și distribuit revista.

La subsolul catedralei a fost organizată o expoziție de reviste "Lumina creștinului", incluzând numerele semnificative (din perioada 1913-2013). Cu ocazia centenarului a fost lansat un DVD care cuprinde în format electronic toate aparițiile revistei, Liturghia celebrată în luna ianuarie, ca mulțumire pentru cei o sută de ani ai revistei, emisiunea realizată la Radio Maria despre centenar și un fișier PowerPoint cu aspecte din istoria acestei publicații. Totodată, pentru acest eveniment, a fost tipărită și o carte, intitulată "Lumina creștinului" - o sută de ani.

Începând cu ora 10.00, după rugăciunea rostită de PS Petru Gherghel, s-a dat startul primului moment al întâlnirii, cu prezentarea din partea pr. Cornel Cadar, actualul redactor al revistei "Lumina creștinului", a unui PowerPoint despre revistă. Pr. Cadar a vorbit despre începutul revistei, despre contextul apariției, despre cei care au trudit la realizarea ei și despre etapele prin care a trecut revista de-a lungul celor o sută de ani.

În cel de-al doilea moment al întâlnirii, cei prezenți au fost invitați să împărtășească experiența pe care au avut-o în legătură cu revista, propuneri și sugestii cu privire la viitorul ei. Pr. Grigore Duma a vorbit despre modul cum a fost editată revista după anul 1989; pr. Anton Despinescu a vorbit despre transportarea tipografiei la Beiuș, în anul 1948; pr. Anton Dancă a vorbit despre importanța pentru Sfinția sa a colecției revistei "Lumina creștinului", pe care familia o ascundea de comuniști; Cristina Koch Smeu a vorbit despre beneficiile revistei și despre experiența scrierii unui articol în această revistă; PS Aurel Percă, fiind primul redactor al revistei după 1989, a vorbit despre relansarea revistei; pr. Ștefan Lupu, director al Editurii "Sapientia" și fost redactor, a amintit de sfatul tatălui său, care-i spunea că trebuie să citească mult, pentru că va veni timpul în care comunismul va trece și că vor fi mulți care vor dori să citească, dar nu va fi cine să scrie; PS Petru Gherghel, care a susținut reapariția revistei după 1989 și a încurajat editarea ei în mod constant, a vorbit despre susținerea revistei și despre recunoștința față de înaintași; pr. Francisc Fărcășel a amintit despre colecția de reviste pe care o avea acasă și care l-a îmbogățit sufletește; Antonius Cuba a scos în evidență importanța revistei în viața creștinilor catolici din Dieceza de Iași și a amintit de revista laicilor pe care dumnealui a susținut-o, iar astăzi articole specifice acesteia se regăsesc în "Lumina creștinului". O mărturie deosebită a fost aceea dată de Eduard Lisacoschi, dumnealui fiind unul dintre cei care a ajutat ca voluntar la împachetarea și distribuirea revistei înainte de 1948. A amintit și de voluntariatul pe care îl făceau copiii prin împărțirea revistei la ieșirea din biserică. Toți vorbitorii au exprimat aprecierile față de revista "Lumina creștinului", care a fost și se speră să rămână o lumină pentru multe suflete.

În cel de-al treilea moment, ca mulțumire au fost oferite diplome și daruri celor prezenți care au trudit la editarea revistei în perioada de după 1989. Într-un chip deosebit, cei doi episcopi l-au felicitat pe pr. Cornel Cadar pentru toată munca depusă la editarea revistei "Lumina creștinului", oferind pentru Editura "Presa Bună" o plachetă cu o diplomă omagială de onoare, prin care se aduce "un pios omagiu fondatorului, Mons. dr. Anton Gabor, și tuturor celor care au contribuit la desăvârșirea acestui forum de informare și formare a conștiinței creștine și civice, precum și un prinos de recunoștință colectivului redacțional de astăzi".

În cel de-al patrulea punct, pr. Iosif Dorcu a prezentat decernarea premiilor la concursurile "Cea mai bună revistă", "Cel mai bun site" și "Cel mai bun blog". La concurs au fost luate în calcul în special înscrierile făcute în urma scrisorii de invitație trimisă prin poștă sau email și a anunțului publicat pe site-ul ercis.ro, site-urile și blogurile trebuind să corespundă tipului specificat de pagină web. Comisia de jurizare a fost alcătuită din pr. Iosif Dorcu, pr. Adrian Blăjuță, pr. Petru-Sebastian Tamaș, ing. Silviu Dogariu și Ovidiu Bișog.

La concursul "Cea mai bună revistă" au participat șapte reviste din Dieceza de Iași: "Biserica și viața", a Decanatului de Bacău; "Drum spre lumină", a Parohiei Mărgineni; "Raze de speranță", a Parohiei "Isus, Bunul Păstor" din Roman; "Ecouri din Vale", a Parohiei Valea Mare; "Glasul Bisericii", a Parohiei Buruienești; "Pași spre fericire", a Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman și "Calea cea mică", a Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

După o cercetare amănunțită a juriului (în care s-au analizat: hârtia, claritatea scrisului, tehnoredactarea, claritatea imaginilor, originalitatea articolelor, implicarea credincioșilor în scriere, regăsirea realităților locale, ortografie, greșeli gramaticale, constanța rubricilor, consistența articolelor, alegerea fonturilor, aplicare pentru publicul țintă, aranjarea în pagină, calitatea coperților, numărul de pagini - constanță, frecvență, inserarea datelor în caseta tehnică) s-a făcut un clasament și au fost premiate primele trei. Pe locul întâi a ieșit revista "Biserica și viața" a Decanatului de Bacău. Locul al doilea a fost ocupat de revista "Pași spre fericire" a Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, iar locul al treilea, revista "Glasul Bisericii", a Parohiei Buruienești.

La concursurile "web", "Cel mai bun site" și "Cel mai bun blog", au fost înscrise 44 de site-uri (ale instituțiilor, parohiilor, asociațiilor, congregațiilor, seminariilor și școlilor catolice) și opt bloguri (la ambele concursuri analizându-se existența mesajului creștin, designul, tehnologiile folosite, frecvența actualizărilor, caracterul interactiv al comunicării cu vizitatorii, un motor de căutare, originalitatea informațiilor publicate, numărul de vizitatori, înregistrări audio-video). Deoarece acestea sunt diferite în funcție de publicul spre care se îndreaptă și de ceea ce ele prezintă, s-a luat decizia să se premieze cel mai bun site după trei categorii și un singur blog (care are și caracteristicile unui blog). Astfel, la categoria "site parohial" a fost premiat site-ul www.pfib.ro, al Parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacău; la categoria "viața consacrată" a fost distins site-ul www.ofmcapucini.ro, al Fraților Minori Capucini, iar la categoria "institute de educație" premiul a fost acordat site-ului www.itrc.ro, al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. "Cel mai bun blog" a fost considerat blogul "Prea târziu te-am iubit..." (www.paxlaur.ro), realizat de pr. Laurențiu Dăncuță, formator la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

În centrul întâlnirii a fost Liturghia solemnă de la ora 12.30, celebrată de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, avându-i alături pe pr. Cornel Cadar, redactor al revistei "Lumina creștinului", și pe pr. Adrian Blăjuță, redactor colaborator al aceleiași reviste, împreună cu alți 22 de preoți prezenți cu ocazia centenarului.

La omilie, PS Petru Gherghel, subliniind importanța decretului despre mijloacele de comunicare socială, "Inter mirifica", a Conciliul Vatican II, a scos în evidență rolul pozitiv al mijloacelor de comunicare, dar și pericolele care pot surveni dacă aceste instrumente sunt folosite în mod abuziv și negativ. Totodată a evidențiat importanța revistei "Lumina creștinului" în cei o sută de ani de existență. Preasfințitul a amintit de recunoștința care trebuie purtată Mons. Anton Gabor, fondatorul publicației "Lumina creștinului", și "pentru cei care i-au stat alături, l-au urmat în grija pentru această candelă luminoasă și așezăm pe altar eforturile celor ce au preluat munca de redactare a revistei în noi condiții și cu un nou avânt". În încheierea predicii, Preasfințitul a spus: "Cinste celor ce iubesc menirea de a fi vestitorii cuvântului și multiplicatorii luminii. Cinste tuturor care au iubit și iubesc lumina lui Cristos, Lumina creștinului!".

După celebrarea liturgică și după poza de grup din fața catedralei vechi, la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost organizată o agapă frățească, prilej pentru cei prezenți de a se cunoaște mai bine și de a depăna amintiri despre "Lumina creștinului".

A fost o zi în care toți i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei care au susținut și au promovat revista și pentru cei care răspândesc mesajul său prin toate mijloacele moderne de comunicare. Totodată a fost conștientizată importanța mass-meda și marele bine pe care revista "Lumina creștinului" l-a adus și îl aduce în viața cititorilor.

"Dea Dumnezeu ca această «Lumină» să pătrundă până în cea din urmă locuință unde se află un catolic, spre a-i aminti ceva despre credință, despre datoriile lui, și astfel să-și dea bine seama de ceea ce trebuie să facă spre a se putea mântui" (din primul număr al revistei "Lumina creștinului" - ianuarie 1913).

Redacția "Lumina creștinului"

* * *

Predica PS Petru Gherghel la Liturghia de mulțumire pentru cei o sută de ani de existență ai revistei "Lumina creștinului"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 18 mai: Întâlnire aniversară la centenarul revistei "Lumina creștinului"
- 18 mai: Întâlnire aniversară la centenarul revistei "Lumina creștinului"
Foto: Cristi Lisacoschi



 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat