Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat substitutului de la Secretariatul de Stat

Reforma papei Francisc

La 13 aprilie 2013 a fost făcută publică știrea că papa Francisc a constituit un grup de opt cardinali pentru a-l sfătui în conducerea Bisericii universale și pentru a studia un proiect de revizuire a constituției apostolice Pastor bonus despre Curia Romană. Decizia a trezit mult interes, dând loc la multe speculații. Despre aceasta a vorbit într-un interviu acordat ziarului L'Osservatore romano arhiepiscopul Angelo Becciu, substitut de la Secretariatul de Stat.

Despre reforma Curiei s-au auzit multe voci: echilibrarea puterilor, moderatori, coordonatori, "superministere ale economiei", revoluții...

Într-adevăr, este un pic ciudat: Papa încă n-a întâlnit grupul de consilieri pe care i-a ales și deja sfaturile plouă... După ce am vorbit cu Sfântul Părinte, pot spune că în acest moment este absolut prematur să se propună această ipoteză cu privire la viitoarea aranjare a Curiei. Papa Francisc îi ascultă pe toți, dar în primul rând va voi să-i asculte pe cei pe care i-a ales drept consilieri. Mai apoi se va pune problema unui proiect de reformă a constituției Pastor bonus, care va trebui desigur să parcurgă un itinerar.

S-a vorbit mult și despre IOR, Institutul pentru Opere de Religie; unii au ajuns să prevadă o suprimare a sa...

Papa a rămas uimit văzând că i se atribuie fraze pe care nu le-a rostit niciodată și care răstălmăcesc gândirea sa. Singura referință în acest sens a fost în timpul unei scurte omilii la "Sfânta Marta", făcută liber, în care a amintit în mod pasionat că esența Bisericii constă într-o istorie de iubire dintre Dumnezeu și oameni, și că diferitele structuri umane, între care IOR, sunt mai puțin importante. Referința a fost un fel de glumă, motivată de prezența la Liturghie a câtorva angajați de la Institut, în contextul unei invitații serioase de a nu pierde niciodată din vedere esențialitatea Bisericii.

Trebuie să se prevadă că nu este iminentă o restructurare a actualei conformări a dicasterelor?

Nu știu să prevăd timpurile. Totuși, papa ne-a cerut nouă tuturor, responsabili ai dicasterelor, să continuăm în slujirea noastră, însă fără a vrea să procedeze, pentru moment, la nici o confirmare în funcții. Același lucru este valabil pentru membrii Congregațiilor și ai Consiliilor Pontificale: ciclul normal de confirmări sau numiri, care au loc la expirarea mandatelor de cinci ani, este pentru moment suspendat și toți continuă în propria funcție "până la noi dispoziții" (donec aliter provideatur). Asta indică voința Sfântului Părinte de a lua timpul necesar de reflecție - și de rugăciune, n-ar trebui să uităm asta - pentru a avea un cadru aprofundat al situației.

Cu privire la grupul de consilieri, unii au ajuns să susțină că o astfel de alegere poate pune în discuție primatul papei...

Este vorba despre un organ consultativ, nu decizional, și cu adevărat nu văd cum alegerea papei Francisc poate să pună în discuție primatul. Este adevărat în schimb că e vorba de un gest de mare relevanță, care vrea să dea un semnal precis cu privire la modalitățile cu care Sfântul Părinte va voi să exercite slujirea sa. De fapt, nu trebuie să uităm care este prima misiunea încredințată grupului celor opt cardinali: să-l asiste pe pontif în conducerea Bisericii universale. N-aș vrea ca această curiozitate față de funcțiile și structurile din Curia Romană să facă să treacă pe planul al doilea sensul profund al gestului făcut de papa Francisc.

Dar expresia "a sfătui" nu este prea nedefinită?

Dimpotrivă, consilierea este o acțiune importantă, care în Biserică este definită din punct de vedere teologic și are exprimare la multe nivele. Să ne gândim, de exemplu, la organismele de participare în dieceze și în parohii, sau la consiliile superiorilor, provinciali și generali, în institutele de viață consacrată. Funcția consilierii trebuie interpretată în cheie teologică: într-o optică lumească ar trebui să spunem că un consiliu fără putere deliberativă este irelevant, însă asta ar însemna echivalarea Bisericii cu o întreprindere. În schimb, din punct de vedere teologic consilierea are o funcție de importanță absolută: a-l ajuta pe superior în opera de discernământ, adică în a înțelege ceea ce Duhul cere Bisericii într-un moment istoric precis. De altfel, fără această referință, nu s-ar înțelege nimic nici despre semnificația autentică a acțiunii de conducere în Biserică.

Ce sentimente aveți în colaborarea cu papa Francisc?

Am putut colabora îndeaproape cu papa Benedict, acum continui slujirea mea cu papa Francisc. Desigur, fiecare are propria personalitate, propriul stil, și mă simt cu adevărat un privilegiat pentru acest contact strâns cu doi oameni dedicați în întregime binelui întregii Biserici, dezlipiți de ei înșiși, cufundați în Dumnezeu și cu o unică pasiune: să facă cunoscută femeilor și bărbaților de astăzi frumusețea Evangheliei.

(După L'Osservatore romano, 1 mai 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat