Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea copiilor și adolescenților ministranți din Dieceza de Iași

Episcopia Romano-Catolică de Iași împreună cu Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost gazda întâlnirii copiilor și adolescenților ministranți din Dieceza de Iași. Peste 800 de ministranți din parohiile romano-catolice din Moldova au participat sâmbătă, 20 aprilie 2013, la Ziua Ministrantului. Aceștia l-au întâlnit pe PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași.

Grupurile de ministranți au început să sosească la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași încă de la ora 9.00. Aceștia au fost întâmpinați la centrele de primire unde i s-a înmânat fiecărui ministrant o lumânare, un ecuson și o eșarfă personalizată cu mesajul: "Ministranții Diecezei de Iași, slujitorii lui Isus și ai Bisericii", mesaj care a reprezentat și tema întâlnirii din acest an a ministranților. Înainte de începerea sfintei Liturghii, grupurile de ministranți împreună cu însoțitorii lor s-au bucurat de un moment recreativ în care, animați de un grup de tineri de la oratoriul salezian "Don Bosco" din Bacău, au încercat să dea culoare, bucurie și zâmbet acestei zile.

La ora 10.30 a început sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Alături de el s-au aflat la altar: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Andrei Cocianga, responsabil cu Oficiul pentru Vocații din Dieceza de Iași, părintele Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic, precum și ceilalți preoți însoțitori, dar și preoți de la seminar. Au participat aproximativ 70 de preoți.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei aproximativ 800 de ministranți, urându-le bun venit la Iași, în catedrala diecezei, alături de el. Unul dintre ministranți a dat glas unui cuvânt de mulțumire adresat PS Petru Gherghel, care pășind cu credință pe urmele lui Isus, Bunul Păstor, îi conduce pe toți ministranții cu iubire, susținându-i și încurajându-i în misiunea lor. Cei mai apropiați colaboratori ai preoților atunci când urcă la altar și celebrează tainele sfinte, ministranții au răspuns cu mare bucurie chemării lui Isus: "Vino! Urmează-mă!". S-au adus mulțumiri și părintelui Andrei Cocianga cel care îi însoțește mereu pe ministranți cu bucurie în slujirea pe care aceștia o au la altar. Mulțumirile ministranților s-au îndreptat și către părintele Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic din Iași, care a făcut posibilă cea de-a doua parte a întâlnirii ministranților, prin oferirea posibilității de vizitare a Seminarului Diecezan.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Petru Gherghel care pentru început le-a adresat ministranților acest îndemn: Veniți și vă umpleți de lumină și bucurie, apropiați-vă de altarul lui Cristos, prietenul vostru. În continuare, Preasfințitul a amintit faptul că Isus Cristos, Bunul Păstor, care și-a dat viața pentru toți oamenii, pe care i-a iubit și îi iubește, are o predilecție pentru copii și ministranți, pe care îi vrea mereu alături de el.

"Lăsați copiii să vină la mine, căci a unora ca aceștia este împărăția cerurilor. Lăsați copiii să urce la altar, căci lor le este dat să fie cel mai aproape de preoții mei și de inima mea", a menționat Preasfințitul. "Lăsați ca ei să fie primii ce se umplu de lumină și ei să fie cei dintâi care să poarte lumina la ceilalți colegi și la toți cei dragi din familie".

"Bucuria acestei zile - a precizat PS Petru Gherghel - este tocmai aceasta: ministranții din toate colțurile diecezei și din cele mai multe parohii au venit să se apropie de Isus împreună cu episcopii și cu preoții lor".

Preasfințitul le-a amintit celor prezenți și de mesajul papei emerit Benedict al XVI-lea de la începutul lunii august 2010, când peste 53.000 de ministranți s-au adunat la Roma din diferite părți ale lumii, pentru a celebra împlinirea celor 50 de ani de la întemeierea Asociației Internaționale a Ministranților. Printre cei prezenți atunci în Piața "Sfântul Petru" au fost și câțiva ministranți din România, 105 la număr. Sfântul Părinte le-a vorbit despre marea lor demnitate și despre datoria de a-l purta oamenilor pe Cristos, pe cel care coboară pe altar la sfânta Liturghie: "Faceți-l tot mai prezent pe Isus în lume, așa cum a făcut-o sfântul Tarciziu, patronul acoliților și ministranților".

Amintindu-le că și el a fost ministrant, i-a chemat pe toți la o slujire curajoasă și la o mărturie asemenea celui pe care l-a amintit în cuvintele sale, sfântul martir al Euharistiei, tânărul ministrant Tarciziu.

În încheiere, PS Petru Gherghel a precizat că la sfânta Înviere am aprins cu toții o lumânare de la lumânarea pascală, adică de la Lumina adusă de Cristos ca să ne însoțească toată viața. Acum, la această întâlnire specială, Preasfințitul i-a invitat pe ministranți să o aprindă din nou, pentru ca ținând-o în mâini să recite cu toții Crezul, credința pe care cu suntem datori să o iubim, să o mărturisim și să dăm dovadă prin viața noastră că vrem să o împărtășim și altora.

În continuare, câțiva ministranți au citit Rugăciunea credincioșilor și au purtat la altar darurile pe care le-au oferit lui Dumnezeu prin mâinile episcopului.

După încheierea sfintei Liturghii părintele Felix Roca i-a pregătit pe copii pentru întâlnirea cu episcopii noștri. Preasfințitul le-a amintit ministranților care au rămas în catedrală, faptul că și el a fost ministrant și urmărea cu mare atenție tot ceea ce preoții făceau la altar. Totodată, Preasfințitul le-a amintit și povestea statuii sfântului Tarciziu pe care papa emerit Benedict al XVI-lea a primit-o în dar. PS Aurel Percă le-a mărturisit ministranților că și el a fost ministrant și i-a îndemnat pe toți să-l urmeze pe Isus prin slujirea lor.

Partea a doua a întâlnirii s-a desfășurat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Copou. Aici ministranții au servit masa pe terenul de fotbal al Seminarului iar apoi au fost împărțiți pe două grupe majore pentru a participa la următoarele momente. Unui grup li s-a prezentat o scurtă istorie a Seminarului, iar ministranții au putut urmării un scurt filmuleț cu evenimente din viața Seminarului Diecezan. În acest timp, cealaltă grupă, împărțită la rândul ei în grupuri mai mici au făcut un tur al casei în care se formează viitorii preoți. La încheierea turului au fost schimbate rolurile, așa încât toți ministranții au participat la cele două mari momente.

Întâlnirea ministranților s-a încheiat în capela Institutului, unde ministranții împreună cu PS Petru Gherghel, părintele Andrei Cocianga și părintele Benone Lucaci au înălțat împreună o rugăciune pentru vocații și au cântat împreună. La final, PS Petru Gherghel a împărțit tuturor binecuvântarea sa.

Iată câteva mărturii ale ministranților care au participat astăzi la această întâlnire:

"Mi-a plăcut mult sfânta Liturghie de la catedrală și vizitarea Seminarului. Am văzut multe lucruri frumoase aici. Mi-a plăcut cel mai mult biblioteca pentru că sunt acolo numeroase cărți, apoi capela, dar și de seminariștii care sunt aici. Vreau ca, după ce voi crește, să vin la Seminar" (Ștefan din Bacău).

"M-au impresionat seminariștii și Seminarul. Este un loc foarte frumos, sper să mai vin pe aici. A fost o zi minunată!" (Iosif din Butea).

"A fost foarte frumos la catedrală, mai ales când episcopul ne-a spus să ridicăm lumânările aprinse. Seminarul este un loc foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult numărul mare de cărți din bibliotecă!" (Marian Bitiușcă din Butea).

"A fost o zi plină de momente frumoase. M-a impresionat turul Seminarului și faptul că seminariștii au fost foarte primitori" (Vlad Tofan din Tămășeni).

"La catedrală bansurile și jocurile au fost foarte frumoase. Mi-a plăcut mult și ceea ce am văzut la Seminar. Aș dori să devin preot aici". (Alexandru Antoci din Săbăoani "Sfântul Mihail").

"Astăzi am avut ocazia să cunosc foarte mulți ministranți. Împreună am participat la Liturghie și la vizitarea Seminarului. Aș vrea să vin și eu aici la Seminar" (Dragoș Fânaru din Bacău).

Virgiliu Demșa-Crainicu

*

Predica Preasfințitului Petru Gherghel la întâlnirea cu ministranții

*

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 20 aprilie: Iași: Întâlnirea copiilor și adolescenților ministranți din Dieceza de Iași
- 20 aprilie: Iași: Întâlnirea copiilor și adolescenților ministranți din Dieceza de Iași. Momentele de la ITRC

*

La catedrală

*

La ITRC

*

Ecouri ale acestui eveniment în mass-media:

- Iași (IașiTVLife): "800 de copii și adolescenți care ajută preotul la slujbă s-au reunit la Iași" (20 aprilie)

- Iași (Digi24): "De mici în slujba Bisericii" (20 aprilie)


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat