Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului de la Pildești, un pelerinaj al tinerilor

Ziua Tineretului de anul acesta va avea loc în ziua de 4 mai 2013 și va fi găzduită de Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești. Tema întâlnirii a fost încredințată Bisericii întregi de papa Benedict al XVI-lea: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19).

Care este finalitatea Zilei Tineretului?

Finalitatea Zilei Tineretului este ca tinerii din dieceza noastră să împărtășească frumusețea credinței și să conducă și pe alții la Cristos. În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2013 papa Benedict se adresa astfel tinerilor: "Evanghelizarea pornește mereu de la întâlnirea cu Domnul Isus: cine s-a apropiat de el și a experimentat iubirea sa vrea imediat să împărtășească frumusețea acestei întâlniri și bucuria care se naște din această prietenie. Cu cât îl cunoaștem mai mult pe Cristos, cu atât dorim mai mult să-l vestim. Cu cât vorbim mai mult cu el, cu atât dorim mai mult să vorbim despre el. Cu cât suntem mai mult cuceriți de el, cu atât dorim mai mult să-i conducem pe ceilalți la el." În Duminica Floriilor papa Francisc spunea cu multă convingere: "Tinerii trebuie să spună lumii: este bine a-l urma pe Isus; este bine a merge cu Isus; este bun mesajul lui Isus; este bine a ieși din noi înșine, la periferiile lumii și ale existenței pentru a-l duce pe Isus!"

Ziua Tineretului devine rodnică pentru tineri dacă ei o vor trăi cu dorința de a crește în credință, ascultând mesajul lui Cristos, primind îndemnurile sale și făcând o sărbătoare din întâlnirea cu ceilalți tineri. Cu aceste trăiri interioare Ziua Tineretului este un pelerinaj și este în acest mod cel mai potrivit de a fi trăită! La Ziua Tineretului mergem să îl întâlnim pe Cristos, să cunoaștem comunitatea vie de credință de la Pildești, să ne rugăm într-o măreață biserică nouă dedicată sfintei Fecioare Maria (pe lângă biserica în care s-a celebrat atâția ani). Mergem în pelerinaj purtând dificultățile, problemele și îngrijorările noastre și ale familiilor noastre și manifestăm încrederea că Dumnezeu nu ne părăsește.

Care este programul Zilei Tineretului?

După modelul Zilelor Mondiale ale Tineretului întâlnirea diecezană a tinerilor îmbină celebrarea (sfânta liturghie, diferite momente de rugăciune etc.), formarea (umană, spirituală, specifică pentru anumite activități), sărbătoarea (Festivalul tinerilor) și comuniunea (întâlnirea între tineri, schimb de experiență, entuziasm, sărbătoare etc.).

Ziua Tineretului de la Pildești se va desfășura după următorul program:

  • Vineri, 3 mai 2013

    • 18.00 - Sfânta Liturghie cu voluntarii

    • 20.00 - Oră de veghe

  • Sâmbătă, 4 mai 2013

    • 09.00 - Program de animare

    • 09.30 - Program cultural-religios

    • 10.30 - Pregătirea cântărilor pentru sfânta Liturghie

    • 11.00 - Sfânta Liturghie

    • 13.30 - Festivalul tinerilor

    • 15.30 - Încheiere

Ce trebuie avut în vedere pentru buna desfășurare a Zilei Tineretului de la Pildești?

  • Tinerii din parohie să fie pregătiți din timp pentru această zi. Nu este oportun să fie cooptați în ultimele zile lipsind astfel o motivație consistentă.

  • Se cuvine ca pregătirea tinerilor să fie în primul rând spirituală: cateheze pe tema Mesajului Sfântului Părinte, momente de rugăciune, explicarea semnificației Zilei Tineretului etc.

  • Stabilirea unor reguli clare care vor contribui la buna dispoziție a grupului parohial și la adecvata desfășurare a întregii întâlniri. În aceste reguli este oportun să fie specificat să se evite orice comportament care nu este în conformitate cu natura evenimentului

  • Grupul de tineri va avea un responsabil (un preot sau un tânăr) ale căror date de contact vor fi lăsate la centrul de primire.

  • În momentul înscrierii grupului la centrul de primire se vor prelua broșurile pentru fiecare participant.

  • Adresăm propunerea și rugămintea ca fiecare participant să facă o ofertă de minim 2 lei pentru susținerea unei părți din cheltuielile de organizare și de promovare a evenimentului.

  • Tânărul/tânăra care va reprezenta parohia în fața altarului se va prezenta la intrarea în biserică la ora 10.

  • Tinerii să fie îndemnați să participe la întregul program iar plecarea să fie luată în considerare după încheierea programului. Situațiile contrare alterează frumusețea evenimentului.

  • Preoții care vor concelebra la sfânta Liturghie sunt rugați să aducă stolă de culoare albă.

Unde pot găsi mai multe detalii despre aceste eveniment?

Mai multe informații precum și materiale pot fi găsite accesând pagina www.ztpildesti2013.blogspot.com. Este disponibilă și pagina de facebook Ziua Tineretului Pildești 2013. Pe adresa ziuatineretului@gmail.com pot fi făcute sugestii și recomandări iar, ulterior, pot fi împărtășite impresii.

Trăită ca un pelerinaj (nu doar ca o zi alternativă, de excursie, de distracție) Ziua Tineretului poate fi o ocazie de a deveni cu adevărat misionari ai lui Cristos, semne vii ale prezenței sale în istoria tinerilor și în lumea de azi!

Fiecare tânăr din Dieceza de Iași este așteptat la această sărbătoare a credinței!

Pr. Felix Roca

*

Logoul Zilei Tineretului Pildești 2013

Tema Zilei Tineretului Pildești 2013 este "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19). Logoul acestui eveniment reprezintă grafic cuvintele temei și face referință la misiunea încredințată de Cristos ucenicilor săi.

Elementele simbolului formează imaginea unei cruci, semnul jertfei lui Cristos. Îndemnul "mergeți" este redat de imaginea pașilor care pornesc dinspre centrul crucii spre exterior. Liniile care compun brațele crucii fac referință la dinamismul și diversitatea vieții tinerilor și la îndemnul "faceți ucenici". Ucenicul lui Cristos trebuie să găsească diferite forme și căi pentru a mărturisi credința și pentru a o propune și altora. Culorile folosite sunt specifice pentru reprezentarea continentelor, "toate națiunile" la care sunt trimiși ucenicii lui Cristos. Verde este reprezentarea pentru Africa, roșu pentru America, albastru pentru Oceania, galben pentru Asia și alb pentru Europa. În centrul crucii este reprezentată o inimă care poate fi interpretată ca fiind inima ucenicului lui Cristos.

Conceptul și realizarea logoului aparțin Oficiului pentru Pastorația Tineretului al Diecezei de Iași.

Mai multe informații precum și materiale pot fi găsite accesând pagina www.ztpildesti2013.blogspot.com. Este disponibilă și pagina de facebook Ziua Tineretului Pildești 2013. Pe adresa ziuatineretului@gmail.com pot fi făcute sugestii și recomandări iar, ulterior, pot fi împărtășite impresii.

* * *

Afișul în format mare poate fi descărcat de aici, iar logoul în format mare poate fi descărcat de aici


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat