Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Prima serie de învățătoare de Metoda Ovulației Billings

Unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care le-a desfășurat echipa Asociației "Familia și Viața" în ultimii doi ani s-a numit "Familia - leagănul iubirii și al vieții" - activitate de sensibilizarea și promovare a metodelor naturale de reglementare a nașterilor. În acest cadru am lucrat cu peste 150 de persoane din Bacău, Roman, Iași, Onești, București, dintre care 18 au decis să finalizeze cursurile să devină învățătoare de Metoda Ovulație Billings. În zilele de 12, 13 și 14 aprilie la Casa de Reculegere Traian a avut loc sesiunea finală de formare și examinare a celor 18 persoane care au finalizat acest curs.

Am desfășurat activitatea în tot acest timp sub îndrumarea Centrului de Studii pentru Reglarea Naturală a Fertilității din cadrul Universității de Medicină "Sacro Cuore" din Roma de unde am primit oaspeți dragi: doctor endocrinolog Aurora Saporosi și doctor ginecolog Paola Pellicanò. Din comisia de examinare au făcut parte formatoarele asociației: Maria Gherghel, Maricica Mihăluțe și Iuliana Petruț, împreună cu cele două profesoare venite din Italia.

După o evaluare atentă și aprofundată a temelor teoretice parcurse, a înregistrărilor personale și a practicii realizate de fiecare persoană, au obținut diploma de învățător pentru Metoda Ovulației Billings 15 persoane din cele 18 care au participat la examen, urmând ca celelalte să-și completeze parcursul de formare.

Pe parcursul activității ne-am bucurat de vizita Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar, prezent pentru câteva momente în mijlocul nostru. Excelența sa a exprimat un gând de mulțumire atât din partea sa, cât și din partea Preasfințitului Petru Gherghel, arătând ca Biserica prețuiește persoanele laice care se implică în acest mod în pastorația familiei, care are mare nevoie de îndrumare pentru a trăi o viață conjugală armonioasă, în spiritul moralei creștine. Apoi ne-a urat succes și ne-a încurajat să facem totul în spirit de ascultare față de voința lui Dumnezeu, în spirit de iubire și slujire față de viață și familie.

În aceste zile de muncă a fost mereu prezent în mijlocul nostru părintele Iosif Enășoae, responsabilul Oficiului Diecezan pentru Pastorația Familiei, care ne-a încurajat și ne-a sfătuit să fim perseverente în această muncă atât de specială, chiar dacă roadele nu le putem culege imediat. La festivitatea de premiere părintele a înmânat diplomele noilor învățătoare, având pentru fiecare un cuvânt de mulțumire și apreciere pentru munca depusă.

În cadrul sfintei Liturghii s-a înălțat o rugăciune pentru sufletul fondatoarei metodei Lyn Billings care a fost chemată la Domnul în ziua de 16 februarie și s-a amintit că anul acesta metoda împlinește 60 de ani de existență, datorită soților John și Lyn Billings, care au pus bazele acestei științe, în slujba familiei și vieții.

În aceeași atmosferă de bucurie s-a prezentat cartea Învățarea Metodei Ovulației Billings. Partea 2. Variații ale ciclului și sănătatea reproductivă, scrisă de Evelyn L. Billings și John J. Billings și tradusă de echipa asociației special pentru învățătorii de metodă.

Printre rugăciuni, cântece și emoții, participantele la examinare ne-au scris în chestionarul de evaluare a cursului:

"A fost foarte util, foarte interesant. MOB învățată și utilizată corect poate influența viața cuplului în bine, o poate armoniza. Metoda este foarte bine documentată și explicată științific, foarte exactă. Trebuie promovată în rândul tinerilor, în școli, în biserici, pentru că este cu adevărat o metodă de reglementare a nașterilor, fie în sensul obținerii unei sarcini, fie în sensul amânării ei".

"Acest curs a schimbat viața mea de familie, m-a ajutat să fiu în acord cu legile lui Dumnezeu și ale Bisericii, să am sănătate și o viață de cuplu curată".

"Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip la acest curs. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut șansa să cunosc Metoda Billings înainte de căsătorie. Am învățat-o ca apoi să o folosesc cu succes și în viața de cuplu, utilizând-o atât pentru amânarea unei sarcini, dar mai ales pentru obținerea sarcinilor. Fiind conștientă de utilitatea și de beneficiile metodei, îmi doresc să vorbesc și altora despre acest lucru. Dumnezeu nu poate să facă decât minuni atunci când respecți legea naturală, legea lăsată de el, atunci când respecți viața".

"Inițiativa și munca dumneavoastră este admirabilă și extrem de benefică pentru societatea în care trăim; există foarte multă lume ignorantă, reticentă și lipsită de o educație moral-creștină pentru a înțelege această metodă și a o practica, însă cred că este timpul ca cineva să facă ceva, să se schimbe ceva în mentalitatea românească, să nu mai lăsăm pe alții să hotărască în locul nostru și chiar dacă pașii sunt mici este foarte util că se fac, iar frumusețea acestei metode din toate punctele de vedere merită orice sacrificiu".

"Mulțumesc Domnului pentru că ați confirmat așteptările lui și ați dezvoltat o așa activitate".

"Doamnele noastre profesoare s-au dedicat foarte mult pentru ca noi să înțelegem fiecare amănunt al acestui curs; au fost explicite, coerente și mai ales foarte disponibile. Mă bucur mult că am avut ocazia de a parcurge acest curs care mă va ajuta în viață, iar la rândul meu, îi voi ajuta și eu pe alții. Mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au făcut cunoscute aceste informații, și mai ales doamnelor profesoare care au fost și sunt extraordinare din toate punctele de vedere".

"A fost un curs minunat, cu multe informații utile pentru familiile creștine, care vor să trăiască în curăție, să respecte morala creștină, lăsând ca legea divină și bunul Dumnezeu să hotărască împreună cu soții când și cum să poată procrea, dar și pentru a reglementa nașterile. E o metodă bună de cunoaștere personală a femeii, dar și un control util și responsabil al sexualității. Mulțumim din suflet doamnelor care au făcut atâtea eforturi pentru a ne ajuta să înțelegem, să învățăm să ne cunoaștem și cum să ajutăm și noi, la rândul nostru, viitoarele cupluri".

Paola Pellicanò: "Certitudinea că serviți omul în integralitatea de creatură chemată la iubire este forța celui care, în lume, promovează și învață reglarea naturală a fertilității, ca un stâlp pentru construirea unei adevărate culturi a vieții umane". "Învățarea metodelor naturale nu poate fi despărțită de o viață interioară hrănită de rugăciune și de harul lui Dumnezeu: nu este doar o chestiune biologică sau psihologică, ci o practică de viață înrădăcinată în cuvântul lui Dumnezeu și stabilită în perspectiva eternității. A trăi această dimensiune spirituală a iubirii semnifică a stima și a trăi castitatea".

Preluând din discursurile fericitului papă Ioan Paul al II-lea, adresate participanților la cursurile pentru Metoda Ovulației Billings, încheiem spunându-vă: "Să nu vă descurajeze dificultățile pe care le puteți întâlni în drumul vostru. Voi serviți omul: cauza cea mai nobilă!".

Cu bucuria de a spune tuturor că Asociația "Familia și Viața" din Roman este centru recunoscut și afiliat la WOOMB International Ltd (World Organization Ovulation Method Billings), invităm pe toți cei care doresc să știe mai mult să ne contacteze la numărul de telefon 0233/742505, sau pe adresa de e-mail afav_roman@hotmail.com.

Prof. Maria Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-14 aprilie: Traian: Prima serie de învățătoare de Metoda Ovulației Billings


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat