Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Constanța: Întâlnirea Mișcării Tineretului Salezian (MTS)

Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Mișcării Tineretului Salezian (MTS) s-a desfășurat la Constanța, între 12 și 14 aprilie 2013, au participat peste 150 de animatori din MTS, care colaborează cu oratoriile saleziene din Veneția, Constanța, Bacău și Chișinău.

Scopul întâlnirii din acest an a fost acela de a continua mesajul din 2012, "Eu dăruiesc viața". Ca persoane, ne dăruim viața pentru binele celor din jur, dar nu oricum: dorim "Să dăruim cu bucurie". În acest sens, cunoașterea reciprocă a participanților, trăirea pedagogiei saleziene a lui don Bosco, momentele de împărtășire a activităților și noutățile în ceea ce privește animația educativă (bansuri, activități, cântece, Vara Împreună etc.).

Rugăciunile în capelă încă de dimineață, privegherea de rugăciune de sâmbătă seară, sfintele Liturghii au fost un izvor de înnoire sufletească și de prietenie sinceră cu Dumnezeu.

Pregătirea acestei întâlniri a început deja din 21-22 octombrie 2012, la Bacău, cu o întâlnire a comisiei MTS alcătuită din 12 tineri voluntari, reprezentanți ai animatorilor din Bacău, Constanța și Chișinău; au continuat conferințe online și o ultimă întâlnire în zilele de 26 și 27 martie 2013, tot la Bacău, la care a participat și responsabilul MGS (Movimento Giovanile Salesiano), pr. Igino Biffi din Veneția (Italia).

Miercuri, 10 aprilie 2013, au ajuns tinerii din grupul vocațional din Bacău și Chișinău, care, îndrumați de către pr. Paolo Pontoni din Mogliano Veneto (Italia), au pregătit împreună cu grupul vocațional din Constanța, clima familiară și prietenoasă a ceea ce avea să urmeze.

Vineri, 12 aprilie 2013, tinerii din Constanța, costumați în marinari, pirați, clauni, sirene și alte personaje, au început primirea încă de la ora 11.30, la gara din Constanța, unde au ajuns cinci reprezentanți din Baia Mare; deși erau obosiți după ce au călătorit peste 20 de ore cu trenul, aceștia s-au bucurat nespus de primirea surprinzătoare și entuziastă a tinerilor constănțeni. Rând pe rând au ajuns tineri din Tulcea, Pantelimon, Medgidia, Năvodari, Tortoman, Bacău, Chișinău și din Veneția (Italia).

După primirea călduroasă oferită de voluntarii din Constanța a urmat cina, activități sportive în nocturnă (fotbal, baschet, ping-pong, fussball etc.) și permanent bansuri (dansuri de grup). La ora 21.00 a început o serată veselă de cunoaștere a participanților, care a durat peste două ore. Fiecare grup s-a prezentat, a adus un simbol specific din propria localitate, s-au organizat scenete și jocuri interactive.

Sâmbătă, tinerii au avut parte de două întâlniri formative la care participanții au fost împărțiți în trei grupe, fiecare grupă într-o sală diferită: grupa A, 14-17 ani care cunoșteau mai puțin stilul salezian; grupa B, 14-17 ani care cunoșteau bine stilul salezian; grupa C, tinerii de la 18 ani în sus. S-au organizat turnee de fotbal, volei, baschet și fussball, concursuri sportive cum ar fi: fotbal cu numere, lupta cu mingea, basseball cu pumnul etc. Desigur nu a lipsit serata și alte momente speciale, printre care spectacol cu clauni, cântece live cu "Don Bosco Band" etc.

Duminică, ziua finală, a avut în centrul atenției a treia întâlnire de formare pe grupe și mesajul final adresat tuturor participanților. Cu greu persoanele s-au despărțit de voluntarii fundației "Giovanni Bosco"; după ce au fost însoțiți pe plaja Mării Negre pentru ultimele fotografii din Constanța, oaspeții noștri ne-au promis că se vor reîntoarce cât mai curând.

Galerie foto și video pe http://oratoriuldonboscoct.blogspot.ro

*

Mișcarea "Tineretului" Salezian (MTS)

Este locul în care se întâlnesc toate grupurile, asociațiile, realitățile tinerești care se recunosc în spiritualitatea tinerească saleziană (STS) și în angajamentul său educativ.

Este o realitate deschisă tuturor copiilor și tinerilor care trăiesc stilul salezian în viața de zi cu zi și în experiența comunitară și fac parte dintr-un grup educativ de formare umană și creștină, care se dezvoltă într-un angajament concret de animație și slujire a altor tineri.

Este mișcare - Pentru că apartenența tinerilor ce împărtășesc spiritul lui don Bosco nu este dată de o "legitimație". Se aderă ca și singure persoane, ca și grupuri, asociații, importantă este progresiva trăire a STS.

Este a tineretului - Nu doar pentru că e formată din tineri, ci mai ales pentru stilul și pentru modalitatea de animație și de împărtășire ce o caracterizează. "Iubiți ceea ce iubesc tinerii, pentru ca tinerii să iubească ceea ce iubiți voi" (don Bosco). Este saleziană - Pentru că are începutul din experiența lui don Bosco și a sorei Maria Mazzarello. Salezienii, Fiicele Mariei Ajutorul Creștinilor, Salezienii Cooperatori și alți membri ai Familiei Saleziene ajută tinerii să crească zilnic, alăturându-li-se și împărtășind acel drum ce are drept țintă sfințenia.

Pr. Cornel Gabor, SDB


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat