Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul PS Reinhard Lettmann, episcop emerit de Münster (Germania)

Aflându-se într-un pelerinaj în Țara Sfântă, care devenise ca o a doua casă, PS Reinhard Lettmann, episcop emerit de Münster, a fost luat în casa Domnului din ceruri, marți, 16 aprilie 2013. Celebrase sfânta Liturghie în cursul dimineții, în bazilica "Nașterii Domnului" din Betleem, iar spre ora 14.00 (ora României) a murit. PS Lettmann a fost un prieten deosebit al României și în special al Diecezei de Iași.

În vârstă de 80 de ani, cu puțin timp în urmă, la 24 februarie 2013, PS Reinhard Lettmann a sărbătorit jubileul de 40 de ani de episcopat. Dintre aceștia, 28 de ani s-a aflat la cârma Diecezei de Münster. La sărbătoarea din 24 februarie a participat și PS Petru Gherghel, prieten al episcopului răposat. PS Lettmann fusese conconsacrator, împreună cu arhiepiscopul Ioan Robu, la consacrarea de episcop a PS Petru Gherghel, de la 1 mai 1990, de către secretarul de stat Angelo Sodano.

Episcopul Lettmann a fost doctor honoris causa al Universității din București și a vizitat deseori Dieceza de Iași. Excelența sa, împreună cu PS Petru, a creat un parteneriat între diecezele de Münster și Iași, susținând financiar multe proiecte ale Diecezei de Iași.

Întorcându-se din Germania, de la jubileul de 40 de ani de episcopat ai PS Reinhard Lettmann, PS Petru Gherghel spunea despre episcopul emerit Lettmann:

"Un episcop cu surâsul său caracteristic și cu brațele întinse spre cei care i-au ieșit în cale sau care i-au fost încredințați spre păstorire. Așa l-au cunoscut cei pe care i-a slujit, așa l-am cunoscut și noi și așa s-a manifestat față de noi, față de seminariști și față de preoții noștri în vizitele pe care le-a făcut la Iași (...) un om cu suflet mare și cu o inimă largă de păstor și prieten. Așa a rămas în inimile tuturor și, fără îndoială, și în memoria noastră".

Liturghia pontificală de înmormântare, cu requiem pentru episcopul emerit decedat dr. Reinhard Lettmann, va fi celebrată vineri, 26 aprilie, începând cu ora 14.30 (ora locală), în domul "Sfântul Paul" din Münster. Apoi trupul va fi depus într-un mormânt din aceeași biserică.

* * *

Episcopul dr. Reinhard Lettmann s-a născut la 9 martie 1933 în localitatea Datteln, situată în partea de nord a bazinului Ruhr, părinții lui fiind de profesie mineri. Studiile teologice le-a făcut la Universitățiile Catolice din Germania, Münster și Freiburg, precum și Innsbruck, în Austria. A fost consacrat preot la data de 21 februarie 1959. În același an a fost numit vicar în Parohia "Sfântul Ștefan" din Beckum, Dieceza de Münster. În anul următor a mers la studii la Roma, unde a obținut titlul de doctor în dreptul canonic la Universitatea Pontificală Gregoriana. Reîntors acasă devine secretar episcopal și vicar în orașul Münster. Apoi primește mai multe misiuni în Dieceza de Münster, fiind numit mai întâi judecător prosinadal, iar în anul 1966 apărătorul legământului căsătoriei la tribunalul diecezan din Münster. În anul 1967 este numit vicar general al episcopului de Münster, dr. Joseph Höffner. Tot în anul 1967 devine "capitular" al catedralei "Sfântul Paul" din Münster. La 24 februarie 1973 este numit episcop de Rotaria și totodată episcop auxiliar de Münster, pentru regiunea Warendorf. La 16 martie 1980 a fost numit de Sfântul Scaun episcop titular al Episcopiei de Münster pe care a păstorit-o până în anul 2008. A fost membru al Comisiei Ecumenice în cadrul Conferinței Episcopale Germane. Ca tânăr teolog a participat la Conciliul Vatican II, unde, pe parcursul sesiunilor conciliare, a fost secretar personal și vicar al episcopului dr. Joseph Höffner, unde, ca o notă de curiozitate dar și de pregătire a sa în domenii multiple, reușește să învețe arta stenografierii, pe care a folosit-o la transcrierea ședințelor conciliului direct în limba latină. PS Reinhard Lettmann pe lângă cunoștințe solide de limbă latină, vorbea limbile engleză, franceză, italiană și olandeză. A scris numeroase articole de specialitate, cu precădere privind domeniul său de activitate, dreptul canonic. A publicat diferite materiale în ziare și reviste germane și străine, conținând luări de poziție oficială la diferite probleme de actualitate. Este, de asemenea, autorul a peste 30 de cărți de spiritualitate, traduse în mai multe limbi.

Răsplătește-l, te rugăm, Doamne, cu viața veșnică pe PS Reinhard Lettman,
pentru tot binele pe care l-a făcut pentru numele tău!

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat