Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș. Primiție în Parohia Djèbonoua

Sâmbătă, 6 aprilie 2013, în biserica "Sfântul Petru" din Nembo, Bouaké, au fost hirotoniți preoți trei diaconi. Allah Kouassi David, Adisso Mangbonde Nicephore și Kouadio Etienne Harding prin impunerea mâinilor arhiepiscopului Paul-Simeon Aouana. Unul din preoții nou-sfințiți, Allah Kouassi David, deși aparține de Parohia "Sfântul Petru" din Nembo, Bouaké, deoarece în perioada de formare din seminar a vizitat de mai multe ori comunitatea catolică din Djèbonoua, el a devenit astfel un fiu adoptiv al acestei comunități, unde, la 14 aprilie, a celebrat prima Liturghie.

Sâmbătă, 6 aprilie 2013. Nembo, Bouaké

Liturghia a început la ora 9.00. Înainte de ritul penitențial, cei trei candidați au fost conduși de către părinții lor la altar. A fost un moment foarte emoționant - părinții, prin această procesiune și prin îmbrățișarea fiului lor, își iau rămas bun, oferindu-l pentru totdeauna Bisericii și lui Dumnezeu. Poate din această cauză mulți dintre cei aflați în biserică erau puțin întristați. Arhiepiscopul a observat aceasta și, la începutul predicii Excelenței sale, i-a invitat să nu fie triști, deoarece acești trei tineri se pun în slujba lui Dumnezeu, de la care vine tot binele, iar aceasta nu este o pierdere, ci un câștig, nu este un motiv de tristețe, ci de mare bucurie.

După omilie a urmat ritualul hirotonirii. Alături de rugăciunea arhiepiscopului, toți cei prezenți, peste 50 de preoți, seminariști, persoane consacrate și foarte mulți credincioși, s-au rugat ca Dumnezeu să consacre și să sfințească pe cei trei diaconi. A fost un moment plin de emoție mai ales pentru noi, seminariștii, care așteptăm să ne vină rândul.

Bucuria pentru cei trei preoți nou-sfințiți ne-am manifestat-o prin dans. După distribuirea sfintei Împărtășanii au urmat aceste momente. Chiar arhiepiscopul s-a ridicat și a dansat puțin pentru a-i încuraja pe credincioși. Cu adevărat ne-am bucurat.

După sfânta Liturghie toți credincioșii au fost serviți cu un sandvici, iar pentru preoți, seminariști, persoane consacrate și alți invitați s-a pregătit o masă festivă. Domnul să binecuvânteze pe cei trei preoți nou-sfințiți!

Duminică, 14 aprilie 2013. Primiție la Djèbonoua

Unul din preoții nou-sfințiți se numește Allah Kouassi David. El aparține de Parohia "Sfântul Petru" din Nembo, Bouaké. În perioada de formare din seminar a vizitat de mai multe ori comunitatea catolică din Djèbonoua și astfel el a devenit un fiu adoptiv al acestei comunități. Duminică, 7 aprilie 2013, a celebrat Liturghia de primiție în parohia sa din Nembo, iar următoarea duminică, 14 aprilie, a doua Liturghie de primiție aici, la Djèbonoua. Trebuie spus că, aici, Liturghia de primiție poartă o altă denumire, "Messe d'action de grâce", adică Liturghie de mulțumire.

La această aducere de mulțumire au participat atât credincioșii din Djèbonoua, cât și cei din satele ce aparțin parohiei. Liturghia a fost animată de corul tinerilor "Jean Bosco".

În cadrul omiliei, părintele paroh Gabriel Cimpoeșu a scos în evidență faptul că părintele David este un preot al lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și de aceea puterea sa este divină. Inspirându-se din lecturile duminicale (Fap 5,27-32.40-41; Ap 5,11-14; In 21,1-19) părintele a continuat spunând că preotul trebuie să-l mărturisească cu curaj pe Cristos, el este singurul intermediar între Dumnezeu și oameni și, de aceea, conduita lui trebuie să fie ireproșabilă. Preotul trebuie să fie un campion în viața spirituală, iar credincioșii asta așteaptă de la el.

După distribuirea sfintei Împărtășanii s-au recitat trei poezii scrise de parohul de Ars, sfântul Ioan Maria Vianney care scot în evidență măreția preotului. Apoi președinta consiliului parohial, doamna Vivian, în numele comunității, i-a oferit părintelui o trusă cu tot necesarul pentru sfânta Liturghie. La acest cadou au contribuit toți credincioșii din parohie și din sate. Părintele a fost felicitat apoi de foarte mulți credincioși care au lăsat și câte o atenție mai mică sau mai mare, apoi, plin de emoție, a mulțumit tuturor.

Chiar dacă îl cunosc doar de câteva zile părintele David, el este un exemplu pentru mine prin statornicia sa pe drumul formării. Fie ca, prin persoana sa, Dumnezeu să atragă pe cât mai mulți. Deja a făcut-o cu părinții lui. Ei nu sunt creștini, dar când l-au văzut pe fiul lor preot, au decis să intre în Biserică.

În jurul orei 12.00 a urmat o masă festivă la care au participat autorități politice, membrii consiliului parohial, cateheții din sate, precum și alți invitați. Am încheiat sărbătoarea noastră în dans.

Domnul să fie lăudat!

Alexandru Percu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat