Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Noi suntem născuți pentru a lucra în școli". Interviu cu fr. Álvaro Rodríguez Echeverría, FSC

Aflat împreună cu alți doi frați în vizită canonică la mănăstirile din Pildești și Iași, fratele Álvaro Rodríguez Echeverría, superiorul Congregației "Frații Școlilor Creștine", s-a întâlnit în ziua de 15 aprilie 2013 cu PS Petru Gherghel în sediul Episcopiei de Iași. La plecare a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări în cadrul unui interviu realizat de pr. Cornel Cadar și tradus de Ovidiu Bișog.

• Bine ați venit la Iași! Mai întâi, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dvs.

Sunt fratele Álvaro Rodríguez Echeverría. M-am născut în Costa Rica, dar am lucrat mai mult într-o altă țară din America Centrală: Guatemala. Din anul 2000 sunt superiorul general al Fraților Școlilor Creștine. Avem în România două școli, două opere, pentru tinerii în dificultate, la Iași, și un institut pentru educația medie, la Pildești.

• Pentru cine n-a auzit sau cunosc mai puțin: cine sunt Frații Școlilor Creștine?

Suntem o congregație catolică care a luat ființă în Franța, în anul 1680, fondată de un sfânt, sfântul Ioan Baptist de la Salle, care era canonic al catedralei din Reims, și care a început o lucrare pentru a-i ajuta pe copiii și tinerii care nu aveau posibilitatea de a beneficia de educație. În acea vreme, numai cei care aparțineau claselor sociale mai înalte aveau această șansă. Fondatorul nostru a descoperit în această realitate a tinerilor abandonați o chemare a lui Dumnezeu. A fost luminat de un cuvânt al sfântului Paul către Timotei: "Dumnezeu vrea ca toți oamenii să fie mântuiți"; a văzut astfel un număr de adolescenți, tineri, copii care nu aveau posibilitatea de a avea mântuirea și de aceea a luat ființă congregația. El ne spune că trebuie să fim "instrumente ale lui Dumnezeu pentru mântuirea copiilor și a tinerilor", în special a celor mai săraci. Educația este carisma noastră specifică.

• Care este situația generală a Fraților Școlilor Creștine în lume? Dvs., în calitate de superior general, cu siguranță aveți o situație de ansamblu.

Suntem 4.500 de frați, dar avem ajutorul a 80.000 de laici în școlile noastre. Suntem prezenți în 80 de țări din lume și în acest moment avem în unele țări un număr redus de vocații, mai ales în Europa, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, dar avem un număr semnificativ de noi vocații în America Latină, în Africa, în Asia, mai ales în Birmania și Filipine. Acum trăim un moment special al vieții noastre educative - noi suntem născuți pentru a lucra în școli, de la ciclul primar, cu cei mai mici, până la cei mai mari, chiar și în universități. În acest moment vorbim despre a împărtăși carisma lasalliană cu laicii, laici care au același spirit. Datorită lor putem continua misiunea, chiar și în țările în care numărul fraților s-a diminuat.

• În care țări sunt cei mai numeroși frații și ce puteți spune despre vocații?

Țara în care sunt cei mai numeroși frați în acest moment este Spania, unde sunt 900 frați, apoi în SUA sunt 600 de frați și în Franța sunt 450. Însă locul unde avem dezvoltarea cea mai mare, cu mai mulți frați tineri, este America Latină. Numărul fraților este în scădere, dar numărul laicilor implicați în misiunea noastră crește. Vocații sunt mai ales în America Latină, în Africa și în Asia. Mai puține în Europa, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada.

• Cum ați ales să deveniți frate al Școlilor Creștine? Povestiți, vă rog, un crâmpei din istoria chemării dvs.

Frații au fondat o școală foarte aproape de casa părinților mei. Am mers pentru a termina ultimii doi ani ai ciclului elementar la ei. În ultimul an am avut un frate ca profesor, un frate spaniol, care era foarte apropiat de noi, prietenos; o persoană față de care păstrez o afecțiune deosebită. Aceasta a fost prima inspirație, să fiu ca el, ca acest frate. Am cerut părinților permisiunea, aveam 11 ani, și am intrat într-o casă specială numită "aspirandat", pentru formare, în primul an din ciclul secundar, în Costa Rica, apoi am fost transferat în Honduras, pe când aveam 15 ani. Am fost departe de țara mea. De altfel nu am lucrat niciodată în țara mea. Am lucrat mai ales în Guatemala, 25 de ani, un moment dificil cu o situația politică complicată: ne-au ucis un frate și peste 30 de elevi care erau profesori în satele din zonă; aveam o școală pentru formarea învățătorilor din zona rurală. Au fost ani foarte dificili, dar am descoperit mai bine vocația de frate, nu doar ca o imitare a unui frate pe care îl apreciam mult, ci mai ales ca un răspuns la o chemare a lui Dumnezeu pentru a mă consacra lui în întregime, trăind în comunitate cu alți frați în slujirea tinerilor, mai ales a acelora care trec prin dificultăți.

• Așadar, ați lucrat în Guatemala...

Da, în Guatemala. Am fost apoi doi ani în Honduras, patru ani în Mexic, apoi m-am întors în Guatemala, unde am fost provincial. Provincia noastră este alcătuită din toată America Centrală, din cinci țări. Avem frați și școli în Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica și Panama. În anul 1993 am mers la Roma, pentru un capitul general, și am fost ales vicar general, a doua persoană ca responsabilitate în animarea institutului nostru, iar în anul 2000 am fost ales superior general și reales în anul 2007. Mandatul este de șapte ani.

• Slujiți ca frate de mai mulți ani. Care sunt cele mai mare bucurii pe care le aveți ca persoană conscrată?

Sunt frate de mai bine de 50 de ani! Mi-am început noviciatul în Italia. Am făcut primele voturi în 1961. Am două mari bucurii. Una poate apărea oarecum contradictorie, pentru că a fost în acei ani în Guatemala, când a fost persecuția împotriva Bisericii. Au fost ucise multe persoane, dar aveam o anumită unitate în Biserică, o unitate extraordinară, toți trăiam uniți, ne sprijineam. Au fost ucise peste 20 de persoane consacrate; la înmormântări toți eram prezenți. A fost o experiență de a împărtăși situația celor săraci din țară și, în același timp, o mare unitate în Biserică. În al doilea rând, în viața mea de superior general, am o mare bucurie să văd cum școlile lasalliene din toată lumea sunt un loc de fraternitate. Avem școli în care sunt elevi de diferite religii și din culturi diferite, dar toți trăiesc cu adevărat ca frați și surori între ei, există un spirit de fraternitate foarte frumos. Gândesc și spun de multe ori că nu doar cei care avem numele de frați, membri ai congregației, cei 4.500, ci toți, lasallienii și lasallienele, trebuie să fie frați și surori față, să aibă această inimă fără frontiere, deschisă față de toți.

• Sunteți pentru prima dată în România? Cum vedeți misiunea fraților din România?

Este a doua oară când mă aflu în România. Prima dată am fost la inaugurarea casei de la Iași. Există o dorință de a avea mai mulți frați din România, avem nevoie de mai mulți frați din această țară, dar avem și frați care au venit din Spania, din Malta, care fac o muncă foarte frumoasă, la Iași și la Pildești, iar pentru mine această prezență în România este prioritară, foarte frumoasă. Doresc să poată continua în viitor chiar și cu laicii din țară, colaborând împreună, frați și laici, în această misiune frumoasă în favoarea laicilor.

• De puțin timp avem un nou Sfânt Părinte, papa Francisc. Ce v-a impresionat mai mult la suveranul pontif?

Mai întâi de toate, este din același continent cu mine. El este argentinian, eu sunt din Costa Rica: m-am simțit foarte fericit pentru că e primul papă din istorie care vine din America Latină. În al doilea rând, sunt mulțumit pentru că este un călugăr, este iezuit, eu sunt frate al Școlilor Creștine, suntem călugări, iar pentru călugări cred că acest fapt poate reprezenta o nouă forță pentru a putea continua în slujirea evangheliei. În al treilea rând, mi-a plăcut mult să văd în primele zile ale pontificatului său gesturi de umilință, de a spune că vrea o Biserică mai ales pentru cei săraci, că nu trebuie să ne temem de blândețe; a spus lucruri foarte frumoase și pentru mine există o mare speranță pentru o reînnoire a Bisericii în zilele noastre.

• Suntem în Anul Credinței. Ce considerați că se poate face pentru a întări credința?

Pentru noi, frații, credința este foarte importantă. De la fondatorul nostru am primit ca spirit al nostru specific credința. Și avem steaua, steaua credinței. Pentru noi credința este virtutea cea mai caracteristică a misiunii noastre. Cred că această credință înseamnă mai ales a fi sacramente vizibile ale iubirii invizibile pentru cei tineri, ca tinerii și copiii să poată experimenta, să poată simți că Dumnezeu îi iubește, că Dumnezeu este aproape de ei. De aceea, în școlile noastre - este o tradiție datând de pe vremea fondatorului, acum 300 de ani -, în fiecare zi, chiar și în țările budiste, musulmane sau în alte țări amintim că suntem în sfânta prezență a lui Dumnezeu. Este o frumoasă tradiție această amintire că suntem întotdeauna în mâinile unui Dumnezeu care ne iubește, ne iartă și este întotdeauna alături de noi.

• Vă mulțumesc pentru răspunsurile la întrebări și pentru mărturia dvs.

Pr. Cornel Cadar

*

Fratele Álvaro Rodríguez Echeverría, FSC, născut în 1942, în Costa Rica, este al 27-lea superior general al Institutului Frații Școlilor Creștine. A intrat în acest institut în anul 1959 și a urmat cursurile Institutului "Pius al X-lea" din Salamanca (1961-1964), secția de științe religioase, și Universitatea "La Salle" din Mexic, specializarea filozofie (1968-1972). A predat și a fost implicat în munca vocațională din 1964 până în 1981 și a deținut funcții administrative în regiunea central-americanp din 1981 până în 1992. În anul 1992 a fost ales vicar general al ordinului, având casa mamă în Roma. În 2000 a fost ales pentru un mandat de șapte ani ca superior general al institutului. În cadrul celui de-al 44-lea capitul general, desfășurat în perioada 29 aprilie - 2 iunie 2007, a fost reales, la 28 mai 2007, pentru un nou mandat. Site-ul general al institutului este: www.lasalle.org. În România, Frații Școlilor Creștine desfășoară activități educative în casa și Școala Profesională "La Salle" din Pildești (Str. Vasile Alecsandri, 1, 617136-Pildești, com. Cordun, jud. Neamț; tel.+fax 0233/748581; e-mail: fscpildesti@lasalle.ro) și în sediul principal din Iași, Mănăstirea "La Salle" (Str. Aeroportului, 1, 700384-Iași, tel. 0232/211077; fax 0232/212126, e-mail: fsciasi@lasalle.ro). Activitățile fraților din România și mai multe detalii despre congregație sunt prezentate în limba română pe situl: www.lasalle.ro.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat