Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Vizita pastorală a ep. Gino Reali în comunitatea catolică românească

Duminică, 14 aprilie 2013, comunitatea catolică românească din Cesano (Italia) și împrejurimi, cu mic și mare, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a trăi momente de bucurie alături de Mons. Gino Reali, episcopul Diecezei suburbicare de Porto-Santa Rufina, care a dorit să facă o vizită pastorală și acestei mici comunități de emigranți prezentă în dieceza sa.

După mai lungi așteptări și invitații făcute de responsabilul diecezan pentru emigranții catolici români, pr. Adrian Chili, a venit și rândul comunității românilor prezenți în această zonă, să-l aibă în mijlocul ei pe păstorul acestei dieceze. Entuziasmul a fost cu atât mai mare cu cât am avut bucuria și ocazia să transmitem ceva din bogăția culturală și spirituală a românilor.

Vizita pastorală a început prin întâmpinarea episcopului cu pâine și sare, după care acesta ne-a stropit cu apă sfințită și ne-a binecuvântat cu sfânta cruce. După ce un băiețel i-a oferit episcopului un frumos buchet de flori, intonând specialul cântec de Cristos a înviat, ne-am îndreptat cu toții spre altar, unde urma să ne unim împreună rugăciunile noastre alături de episcopul locului.

Ecce sacerdos magnus a fost cântecul care a pornit procesiunea pentru sfânta Liturghie solemnă de la ora 18.00, prezidată de ep. Gino Reali, la care au concelebrat Mons. Anton Lucaci (coordonator național pentru români), pr. Adrian Chili (parohul acestei comunități), diaconul Enzo Crialesi (responsabilul diecezan pentru emigranți) și diaconul Sergio Costa. În câteva cuvinte, la începutul celebrării, pr. Adrian a spus bun venit episcopului Gino în mijlocul acestei comunități, care se adună duminică de duminică, venind chiar și din locuri ceva mai îndepărtate, pentru a se ruga, a cânta și a-l lăuda pe Domnul în limba lor maternă.

Ca și păstor al acestei dieceze, în cuvântul de învățătură, ep. Gino ne-a făcut pentru câteva ore să nu ne mai simțim străini în această zonă, deoarece lucrăm și facem parte din această dieceză. Pe lângă explicarea lecturilor sfinte a adăugat că este alături de noi, străinii, deoarece mai ales noi simțim durerea pierderii locului de muncă și nevoia de a fi încurajați. Ne-a dorit să ne simțim ca acasă și să fim mereu uniți și solidari unul cu celălalt, mai ales aici departe de casă și în aceste condiții de criză în care se află și Italia.

Pentru o mai bună participare a credincioșilor la celebrare, sfânta Liturghie a fost celebrată în limbă italiană, iar cântările, lecturile, crezul și rugăciunea credincioșilor au fost rostite în limba română. Pe lângă cele amintite mai sus, dar și la prezentarea darurilor, credincioșii români au încercat, în același timp, să prezinte și portul tradițional românesc, ca semn că nu au uitat obiceiurile, cântecele religioase și tradițiile populare de acasă. Dintre toate cântările intonate la celebrare episcopul Gino a fost cel mai plăcut impresionat de cântecul Mărire ție, o Isuse.

Înainte de binecuvântarea finală Mons. Anton a mulțumit episcopului pentru ospitalitatea și primirea frumoasă a românilor în această dieceză, transmițând în același timp și salutul ep. Petru Gherghel, episcopul nostru de Iași. Celebrarea s-a terminat cu cântarea Cristus vincit, care s-a dorit a fi o rugăciune finală prin care să-i cere lui Cristos să domnească în inimile noastre.

Imediat după frumoasa celebrare a urmat un moment călduros de comuniune și împărtășire de idei, gânduri și încurajări, ocazie în care episcopul ne-a vorbit ca un adevărat părinte, încercând în același timp să ne răspundă la câteva întrebări.

Îi mulțumim episcopului Gino Reali pentru vizita călduroasă făcută în comunitatea noastră și-l așteptăm să se reîntoarcă în mijlocul nostru, purtând bucuria și speranța celui Înviat.

Leonard Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 aprilie: Cesano: Vizita pastorală a ep. Gino Reali în comunitatea catolică românească


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat