Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri la jubileul de 10 ani al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași

În anul 2013, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, a împlinit frumoasa vârstă de 10 ani de la înființare. La 6 aprilie 2013, mai mulți studenți în colaborare cu părinții profesori au organizat o mică sărbătoare pentru a-și exprima bucuria acestei aniversări. Una dintre absolventele acestei facultăți, prof. Lăcrămioara Boroș, din promoția 2006, specializarea Teologie Romano-Catolică Didactică - Limba și Literatura română, a așternut în scris câteva gânduri prilejuite de această sărbătoare.

Privirea senină a celor care au fost cândva studenți

Fiecare ființă umană își clădește și făurește propria istorie, propria biografie și propriul itinerariu, de care mai târziu, după trecerea anilor, își amintește pătrunsă de un sentiment de mulțumire vie și de satisfacție sufletească sau de resentimente.

Nicicând timpul nu va putea fura sau estompa clipele unice și irepetabile, momentele de ascensiune sufletească și de comuniune frățească pe care anii studenției le-a revărsat în viața fiecărui student, dar mai cu seamă în inima și sufletul unui student deschizător de drumuri. Da! Spun deschizători de drumuri, pentru ca așa au fost primii studenți care au tăiat panglica de inaugurare și au debutat în cadrul celei mai tinere facultăți, înființate în anul 2002 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași, și anume Facultatea de Teologie Romano-Catolică, având trei secții cu dublă specializare:

- Teologie romano-catolică didactică - Asistență socială;

- Teologie romano-catolică didactică - Limba și literatura română;

- Teologie romano-catolică didactică - O limbă și literatură străină (engleza).

Ori de câte ori sunt în ipostaza de a împărtăși gânduri, trăiri și sentimente despre anii studenției, discursul meu începe prin a mulțumii celor două persoane care au trasat și au marcat această perioadă. Una mi-a spus: (în timp ce admiram impunătoarea clădire a Universității) "Aici, peste câțiva ani vei studia tu, dacă vei învăța și vei fii cuminte!", iar după aproximativ șase ani cea de-a doua persoană mi-a vândut pontul cel mare: "În toamna anului 2002, la Iași se va deschide o facultate de teologie romano-catolică. Ar fi bine să te gândești cu luare-aminte la această invitație și oportunitate, mai ales că te mai despart doar șase luni până vei susține examenul maturității!"

Visul lor s-a contopit cu dorința mea de a mă număra printre studenții acestei noi facultăți. Consider că aceștia sunt primii mei pași călăuzitori spre facultatea diecezei noastre, care părea plină de neprevăzut și totuși de împlinire sufletească și de realizare intelectuală și socială.

Îmi place să-mi desfăt sufletul și să-mi "scald" activitatea de dascăl în bucuria și armonia care ne-a unit ca într-o familie pe noi, studenții facultății catolice. Eram aparte, aveam ceva numai al nostru, care ne făcea să ne ivim și să părem în fața celorlalți profesori și studenți ca fiind "altfel" decât ei și "anormali" că mai studiem teologia când tot ceea ce ne înconjura ne trimitea semnale certe că lumea așteaptă altceva.

Și astăzi poate pentru noi, studenții de ieri și de astăzi, se regăsește într-un ungher întrebarea: "Cum sunt eu «altfel» decât colegii de camera sau de prietenii mei?"

Întăriți de tot ceea ce descopeream zi de zi, la orele de curs sau de seminar, cred că am reușit și atunci, dar poate mai mult acum, să răspundem la întrebările uneori răutăcioase și parcă totuși inocente și lipsite de noimă: "Ce viitor veți avea daca veți urma această facultate? Această facultate vă poate deschide o portiță spre realizarea voastră?" Mă opresc aici fără a mai enumera și altele.

Aș vrea să le răspund tuturor celor care au privit cu neîncredere pregătirea și viitorul pe care facultatea ni le promitea, ca ea, facultatea mea, este azi în sărbătoare și că "s-a ținut de cuvânt". Prin sârguința, râvna și devotamentul care i-a caracterizat atât pe preoți pentru disciplinele de teologie cât si pe profesorii pentru cea de-a doua disciplină, prima misiune a facultății, de a ne forma spiritual, uman și a ne pregăti profesional, și-a atins țelul, iar viitorul pentru proaspeții absolvenți licențiați în teologie și nu numai a prins viață și trăiește în activitatea fiecăruia: fie la catedră, fie ca asistenți sociali în diferite asociații și instituții.

Privesc acum cu entuziasm fotografiile realizate în cadrul diverselor activități în care ne-am implicat pe parcursul celor patru ani și la care am răspuns mereu cu disponibilitate și generozitate. Unii dintre colegii mei s-au remarcat prin talent teatral, care, pregătiți de doamna Doina Iarcuczewicz, au prezentat piesa Insomnie sau coșmar în anul 2004 atât în Iași, cât și în alte orașe ale Moldovei, iar alții (doi ani mai târziu) pentru a prezenta piesa Marturii din infernul inimii în premieră la catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regina" Iași. Alții, înzestrați de Dumnezeu cu voce suavă, s-au înscris în corala Gaudete, sub bagheta dr. pr. Florin Spatariu și nu în ultimul rând cei cu inima mare și generoasă s-au implicat în activități caritative în strânsă legătură cu Centrul Diecezan Caritas Iași, precum și cu alte organizații non-guvernamentale prezente în parohiile noastre.

De o mare însemnătate pe tot parcursul acestor ani de formare, ne-am bucurat și am beneficiat de exerciții spirituale, zile de reculegere, iar ieșirile la zăpadă sau la iarbă verde prindeau nemaipomenit de bine după o sesiune bogată în examene și rezultate pe măsură. Cred că cele mai marcante momente de comuniune și împărtășire au fost orele de curs sau seminar desfășurate împreună cu colegii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Acolo, odată intrați pe poarta facultății, se împlineau cuvintele sfântului Pavel "așadar, nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici [om] liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus (Gal 3,28) pentru că toți deveneam mici "mesageri" ai Cuvântului Divin, o singură familie care avea ca țintă împlinirea dorinței de a studia împreună și de a arăta și manifesta fără opreliști sau rezerve bucuria și jovialitatea specifică tinereții, cât mai ales mângâierea că formăm o unitate, "un trup si un suflet" în credință.

Un gând de mulțumire se înalță către bunul și milostivul Dumnezeu, care în marea sa iubire a voit ca prin preoți și profesori, părinți, frați și surori, colegi și prieteni, binefăcători și susținători, noi, generațiile Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, să beneficiem de o formare a unei conștiințe drepte, de o întărire a credinței, de o înălțare sublimă a întregii noastre ființe.

Astăzi în cadrul Facultății se desfășoară un ciclu de master în teologie și mă bucur că mă număr printre cei care au absolvit și această treaptă de perfecționare.

Adresez un cuvânt de laudă și de încurajare tuturor studenților care au trecut pragul facultății și în special celor care vor face acest pas în această toamnă. Să nu uităm că trebuie mereu să avem privirea senină, că avem nobila misiune de a fi vestitori ai Evangheliei, de a ne arăta recunoscători facultății pentru tot ce ne-a oferit în anii studenției și de a relata în orice împrejurare frumusețea de a fi student la Facultatea de Teologie Romano-Catolică!

Peste ani și ani, noi ne vom întoarce să te revedem și sperăm ca tu, draga noastră facultate, să călăuzești multe generații de studenți dornici de a studia Cuvântul divin și de a se implica în activitățile sociale!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Iași: Facultatea de Teologie Romano-Catolică la 10 ani de la înființare (6 aprilie)


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat