Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Regina Coeli (14 aprilie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Aș vrea să mă opresc pe scurt asupra paginii din Faptele Apostolilor care se citește în liturgia din această a III-a duminică a Paștelui. Acest text prezintă că prima predică a apostolilor la Ierusalim a umplut cetatea de vestea că Isus a înviat cu adevărat, conform Scripturilor, și era Mesia cel vestit de profeți. Marii preoți și conducătorii cetății au încercat să sugrume din născare comunitatea celor care credeau în Cristos și i-au închis pe apostoli, poruncindu-le să nu mai învețe în numele său. Însă Petru și ceilalți unsprezece au răspuns: "Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni. Dumnezeul părinților noștri l-a înviat pe Isus... l-a înălțat la dreapta sa drept conducător și mântuitor... Martori ai acestor lucruri suntem noi și Duhul Sfânt" (Fap 5,29-32). Atunci i-au biciuit pe apostoli și le-au poruncit din nou să nu mai vorbească în numele lui Isus. Și ei au plecat, așa spune Scriptura, "bucuroși pentru că au fost învredniciți să îndure batjocură pentru numele lui" (v. 41).

Eu mă întreb: unde au găsit primii discipoli forța pentru această mărturie a lor? Nu numai atât: de unde le venea bucuria și curajul vestirii, în pofida obstacolelor și a violențelor? Să nu uităm că apostolii erau persoane simple, nu erau cărturari, învățători ai Legii, nici apartenenți la clasa sacerdotală. Cum au putut, cu limitele lor și persecutați de autorități, să umple Ierusalimul cu învățătura lor (cf. Fap 5,28)? Este clar că numai prezența Domnului înviat cu ei și acțiunea Duhului Sfânt pot să explice acest fapt. Domnul care era cu ei și Duhul care-i determina la predicare explică acest fapt extraordinar. Credința lor se baza pe o experiență așa de puternică și personală a lui Cristos mort și înviat încât nu le era frică de nimic și de nimeni și chiar vedeau persecuțiile ca un motiv de onoare, care le permitea să meargă pe urmele lui Isus și să se asemene cu El, mărturisind cu viața.

Această istorie a primei comunități creștine ne spune un lucru foarte important, care este valabil pentru Biserica din toate timpurile, și pentru noi: atunci când o persoană îl cunoaște cu adevărat pe Isus Cristos și crede în El, experimentează prezența sa în viață și forța Învierii sale și nu poate să nu comunice această experiență. Și dacă această persoană întâlnește neînțelegeri sau adversități, se comportă ca Isus în Pătimirea sa: răspunde cu iubire și cu forța adevărului.

Rugându-ne împreună Regina coeli, să cerem ajutor Preasfintei Maria pentru ca Biserica din toată lumea să vestească cu franchețe și curaj Învierea Domnului și să dea mărturie puternică despre ea cu semne de iubire fraternă. Iubirea fraternă este mărturia cea mai apropiată pe care noi putem s-o dăm că Isus este cu noi viu, că Isus a înviat. Să ne rugăm în mod deosebit pentru creștinii care îndură persecuție; în acest timp sunt atâția creștini care îndură persecuție, atâția, atâția, în atâtea țări: să ne rugăm pentru ei, cu iubire, din inima noastră. Să simtă prezența vie și întăritoare a Domnului Înviat.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat