Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Jorge Mario Bergoglio povestit de succesorul său la conducerea arhidiecezei de Buenos Aires

Un maestru de pastorație

De Nicola Gori

Apropiere de oameni, atenție privilegiată față de săraci, comuniune strânsă cu preoții, simț misionar puternic: iată puncte fundamentale ale stilului pastoral al lui Jorge Mario Bergoglio. Vorbește despre asta în ziarul nostru noul arhiepiscop de Buenos Aires, monseniorul Mario Aurelio Poli, care a lucrat alături de el mulți ani înainte de a-i succeda la conducerea arhidiecezei din capitala argentiniană.

De când îl cunoașteți pe Jorge Mario Bergoglio?

Eu sunt din Flores, aceeași zonă vicarială unde Bergoglio era auxiliar înainte de a deveni arhiepiscop de Buenos Aires. Și tocmai ca auxiliar și vicar de Flores i-am succedat, pornind imediat pe urmele sale, deoarece cu un asemenea maestru era imposibil să nu-l imiți. M-am simțit mereu foarte în sintonie cu stilul său pastoral, așa de apropiat de oameni. Îmi amintesc când a primit hirotonirea episcopală de la cardinalul Antonio Quarracino. Era ziua de 27 iunie 1992. Bergoglio desfășurase un rol important ca provincial al iezuiților, dar pentru majoritatea oamenilor era aproape necunoscut. Însă, cu trecerea anilor, credincioșii au învățat să cunoască stilul său pastoral, manifestat, într-un prim moment, ca episcop auxiliar și apoi ca arhiepiscop, la moartea cardinalului Quarracino în 1998. Este vorba de un stil foarte simplu, care se caracterizează prin apropierea de preoți și de oameni. Este un mare mergător, în sensul că este un misionar. A vizitat adesea parohiile, cartierele cele mai sărace, spitalele și închisorile. De fapt, cu viața sa și predica sa ne-a învățat o modalitate de acțiune pastorală care a rămas imprimată printre preoți, laici, persoane consacrate, oameni. Întregul popor al lui Dumnezeu și mai ales episcopii auxiliari au învățat mult de la el.

Care sunt caracteristicile acestei slujiri episcopale?

De când a fost ales Papă, Bergoglio a tradus în pastorația universală ceea ce deja făcea la Buenos Aires la nivel diecezan. Lumea este uimită de stilul său, dar noi care-l cunoaștem știm că aceasta este caracteristica sa și de aceea nu ne mirăm. Slujirea sa ne-a fascinat mereu. Are o caracteristică ce unește cu viața cotidiană cuvântul, omilia, cateheza, predica. În el, cuvintele și gesturile merg în sintonie, așa cum învăța Paul al VI-lea în Evangelii nuntiandi. Însuși Domnul a predicat Împărăția cerurilor prin cuvinte și gesturi, prin minuni și învățătură. Asta se oglindește în personalitatea lui Bergoglio. Ne-a învățat să fim episcopi misionară, să ieșim din curie, să nu rămânem închiși în birouri. Și în toate acestea nu este populism sau demagogie, așa cum insinuează cineva. Dimpotrivă, acțiunea lui Bergoglio este în întregime îndreptată spre Împărăția lui Dumnezeu și pentru a manifestă o sinceră apropiere de oameni. Papa ia din viața cotidiană a persoanelor pentru a inspira predica sa. Pentru aceasta cuvintele sale ajung la inima credincioșilor; și pentru că menține Evanghelia și Cuvântul lui Dumnezeu ca puncte obligatorii de referință. Este o notă caracteristică ce se aplică bine la viața sacerdotală. Un model pe care l-am găsit schițat în omilia de la liturghia crismei din Joia Sfântă, unde este reflectată în mod eficace gândirea sa despre preoție.

Încă de la început s-a observat atenția sa deosebită față de cei săraci.

Față de ei are o adevărată predilecție. Este episcopul tuturor, însă a făcut o opțiune preferențială față de cei săraci. Ei au un loc deosebit în slujirea sa pastorală, așa cum de altfel trebuie să fie pentru toată Biserica. Pe de altă parte, Buenos Aires este o metropolă care este marcată de urgență și de mizerie. Există părți din populație care trăiesc precar, fără lumină, gaz, apă potabilă. Paradoxul este că acești oameni conviețuiesc cot la cot cu persoane care în schimb au tot necesarul. În multe cartiere găsim îngrămădiți săraci și imigrați care ajung în oraș în căutarea unui loc de muncă. Provin nu numai din provincia argentiniană, ci din Paraguay, din Bolivia, din Peru. Oameni cinstiți, în majoritate buni, care însă din cauza suprapopulării și a lipsei de siguranță devin foarte vulnerabili. Pentru aceasta găsește spațiu piața drogurilor. Când Bergoglio era arhiepiscop, obișnuia să meargă în toate cartierele, în special cele mai sărace, pentru a celebra liturghia, sau chiar și numai pentru a petrece un pic din timpul său cu oamenii.

Cum s-a tradus această alegere pe planul pastorației?

Bergoglio a voit ca în fiecare parohie să fie doi sau trei preoți, pentru a avea o puternică prezență a Bisericii printre oameni și pentru a conduce și evlavia populară. Vizita sa în închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo a uimit lumea: dar este ceea ce a făcut timp de 25 de ani la Buenos Aires cu ocazia Crăciunului și a Paștelui. A mers de multe ori în spitale, dar a și reînnoit pastorația sănătății. A acordat multă atenție capelaniilor din spitale și le-a încredințat preoților tineri și nu preoților în vârstă, așa cum se întâmplă în general. Există o întreagă generație de preoți care desfășoară slujirea de capelani printre cei bolnavi. Apoi, Bergoglio a voit o prezență semnificativă printre cei mai vulnerabili, cei bolnavi de SIDA.

În discursurile Papei apare adesea referința la milostivirea lui Dumnezeu.

Sfântul Părinte insistă mult pe două concepte care se găsesc în psalmi: milostivirea și duioșia lui Dumnezeu. Cristos s-a apropiat de oameni arătând fața lui Dumnezeu ca Tată. Asta e ceea ce vrea Papa să se înțeleagă. Ne invită să ne lăsăm atinși de duioșia divină care se face iertare, consolare, ajutor, mântuire. Bergoglio termină aproape întotdeauna predicile sale cu această frază: Dumnezeu mântuiește. În ea este conținută și teologia sa: Dumnezeu ne iartă, ne îndeamnă, ne însoțește, ne așteaptă.

Ce v-a rămas mai imprimat din anii trăiți alături de el ca episcop auxiliar?

Mai ales prietenia sa față de noi toți preoții: o prietenie cordială și sinceră, care ne-a făcut să ne simțim foarte bine alături de el. La aceasta s-a unit o seriozitate în pastorație care fascinează. Pentru aceasta, sfătuiesc să se urmeze ritmul de viață al Papei Francisc. Se trezește foarte devreme dimineața. Este un om de mare rugăciune și de mare muncă pastorală. Nu se odihnește în timpul zilei, este un fapt cunoscut, pentru că are o mare rezistență fizică. Încontinuu se gândește la Biserică, la oameni, la pastorație.

Cum ați primit vestea despre numirea dumneavoastră ca succesor al lui Bergoglio la Buenos Aires?

După șase ani petrecuți în capitală ca episcop auxiliar, am fost transferat în iunie 2008 la sediul din Santa Rosa, în pampas, în sudul Argentinei. Eram acolo când a venit această surpriză. Încă aveam în inimă uimirea și bucuria alegerii Papei Bergoglio. M-a chemat nunțiul apostolic și mi-a comunicat vestea numirii mele ca arhiepiscop al capitalei. Am simțit înainte de toate un sentiment de mare nevrednicie, pentru a urma cardinalului Bergoglio este o adevărată provocare. În acel moment mi-am pus speranța mea în Dumnezeu care nu ne lasă singuri. Am încredere în El, în harul său și în ajutorul laicilor, pentru că sunt mulți angajați în cateheză, în voluntariat, în mișcări. Mă încredințez și sprijinului preoților, al călugărilor și al călugărițelor. Am fost treizeci de ani în seminarul arhidiecezan din Villa Devoto, mai întâi ca formator și apoi ca profesor; de aceea cunosc mulți preoți pe care i-am însoțit ca seminariști. Ba chiar pot spune că eu cunosc majoritatea clerului hirotonit în ultimele două sau trei decenii. Sunt sigur că voi primi mult ajutor de la ei. Apoi, voi face posibilul pentru a răspunde la așteptările Papei. Vom face împreună acest drum. Vreau să continui în stilul său și să fac ca el, care a ascultat mult clerul, fie în consiliul prezbiteral, fie în colegiul consultanților. Cred că este un drum de la care nu se poate face cale întoarsă. Apoi, timpul va spune dacă am fost discipoli buni.

Există priorități și urgențe care trebuie înfruntate?

Există multe provocări care vin de departe. Pentru a fi păstorul capitalei argentiniene va trebui înainte de toate să mă ocup de relațiile dintre Biserică și stat. În țara noastră există o separare foarte clară. Și trebuie să fie așa. O altă prioritate este educația. Avem multe colegii catolice la Buenos Aires. De mulți ani ducem înainte un proiect de educație cu mii de elevi. Bergoglio a acordat multă atenție acestui domeniu și a creat un vicariat special pentru educație. O ulterioară provocare interesantă este misiunea continentală, la care ne-a chemat Benedict al XVI-lea când a venit la Aparecida: trebuie să continuăm în această direcție. Este după aceea, așa cum aminteam mai înainte, problema drogurilor, care este foarte îngrijorătoare nu numai la Buenos Aires, ci în toată Argentina. Înainte, țara noastră era o țară de tranzit, acum a devenit o consumatoare. Din păcate sunt și zone de producție, unde săracii recurg la cultivarea drogurilor pentru a depăși dificultățile economice.

Și dumneavoastră aveți origini italiene, ca Bergoglio?

M-am născut la Buenos Aires din tată italian și mamă argentiniană. Tatăl meu Mario era toscan, născut în 1900 la La Scala, în dieceza San Miniato. Avea doi frați, Aurelio și Cornelio. Îmi amintesc că bunica de pe tată era foarte religioasă. Tatăl meu și unchiul meu au fost botezați în biserica San Pietre alle Fonti, pe care am vizitat-o în urmă cu câțiva ani și despre care am o amintire frumoasă. Tatăl meu era un mașinist la căile ferate. În anii Treizeci conducea trenul de la Florența la Lyon. A fost luat prizonier în timpul fascismului, chiar dacă nu știm multe despre această istorie. Cât se pare, un paroh a intervenit pentru a-l elibera. Pentru a scăpa de război, a emigrat împreună cu fratele său Aurelio în Argentina. Au deschis o strungărie și munca a mers bine. În schimb mama mea era o sfântă, și ea provenea dintr-o familie foarte catolică. De la tatăl meu am primit cultura muncii și de la mama mea religiozitatea. Locuiam la Buenos Aires, dar o perioadă am fost și la Casale Monferrato, în Piemont. Trebuie să spun că sunt bucuros când vin în Italia, pentru că mă simt ca acasă.

(După L'Osservatore romano, 13 aprilie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat