Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 2 aprilie 2013, prin decretul nr. 631, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnire de primăvară a anului în curs. Reuniunea a avut loc joi, 11 prier, în sala mare de conferințe a Casei de Spiritualitate a Părinților Verbiți din Traian, județul Neamț, cu începere de la ora 10.30.

Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte: a) imaginea noului Sfânt Părinte, papa Francisc; b) întâlnirea diecezană a familiilor prevăzută pentru ultima săptămână din luna august 2013; c) evocarea imaginii episcopului martir Anton Durcovici, la sediul Episcopiei de Iași, în ziua de 17 mai, la aniversarea a 125 de ani de la naștere; d) promovarea textului sacru și noul Departament pentru Sfânta Scriptură; e) cursuri speciale pentru cateheți și formatori laici în programul noii evanghelizări și a Anului Credinței; f) zilele copiilor, ministranților și a tinerilor la nivel diecezan; g) propuneri și așteptări. Preasfințitul Petru Gherghel încheia scrisoarea de convocare a membrilor Consiliului Pastoral Diecezan spunând că "participarea reprezintă un semn de prețuire pentru poporul nostru credincios".

Așa a și fost întrucât din cei 80 de membrii aleși și numiți în toamna anului 2010, au participat doar 53 (episcopi, preoți, persoane consacrate și laici); câțiva membri s-au învoit, unii au absentat din diferite motive, iar alții nu mai activează în Dieceza de Iași.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel, care i-a invitat pe cei prezenți să cânte "Cristos a înviat". În cuvântul de introducere, episcopul de Iași i-a salutat pe toți membrii Consiliului Pastoral Diecezan, a motivat absența unora, a manifestat bucuria de a fi împreună pentru a evalua modul în care s-au implementat în dieceză inițiativele propuse pentru Anul pastoral dedicat familiei și credinței și l-a invitat pe părintele secretar general al consiliului să prezideze ședința.

Pr. Dumitru Farcaș, moderatorul întâlnirii, a prezentat apoi principalele puncte ce urmau să fie analizate, subliniind starea actuală a familiilor din dieceza noastră și necesitatea ca preoții și laicii prezenți la Consiliul Pastoral Diecezan să fie modele pentru ceilalți semeni. Considerându-se un simplu prezentator, părintele i-a sensibilizat pe responsabilii oficiilor pastorale să fie activi în inițiativele lor.

În continuare, pr. Alois Moraru, secretarul executiv al consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de joi, 26 aprilie 2012, subliniind inițiativele ce au fost propuse pentru cel de-al doilea An dedicat familiei și Căsătoriei creștine.

După ce părintele moderator a făcut introducerea la prima temă de pe ordinea de zi, episcopul diecezan a conturat imaginea actualului Sfânt Părinte, papa Francisc, ca o "bucurie nouă". Preasfințitul Petru a realizat o paralelă între ultimii trei papi ai Bisericii Catolice: binefacerile oferite întregii omeniri de fericitul papă Ioan Paul al II-lea, "șocul lăsării mandatului" de către papa emerit Benedict al XVI-lea și "nouă surpriză a Duhului Sfânt": Sfântul Părinte papa Francisc. Evidențiind stilul de viață al noului Suveran Pontif, "un călugăr în slujba oamenilor", întâistătătorul Eparhiei de Iași i-a invitat pe consilierii pastorali la o susținere generoasă a papei Francisc, la o urmare fidelă a învățăturii sale și la o încredere totală în Providența divină.

Despre înzestarea lăcașurilor de cult cu tablouri ale noului succesor al apostolului Petru, au intervenit: pr. Dumitru Farcaș, pr. Ștefan Lupu și pr. Alois Moraru.

A urmat expunerea pr. Iosif Enășoae, responsabilul cu Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași, care a prezentat câteva constatări după analiza unui sondaj recent ce a vizat starea credinței la persoane născute între anii 1978 și 2000. Acestea au fost întărite de anumite constatări făcute în discursuri și documente oficiale de papii Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Se pot evidenția câteva aspecte pozitive: necesitatea comunicării între generații, prioritizarea Căsătoriei și a apropierii tinerilor de Dumnezeu, conștientizarea gravității morale a avortului și eutanasiei, dictatura relativității morale, oferirea unor mesaje de speranță către tânăra generație, găsirea unor modalități moderne de prezentare a datului credinței, o nouă strategie a slujitorilor Bisericii de a se apropia de tineri cu o iubire pastorală reînnoită, susținerea celor stăpâniți de anumite dependențe etc. Părintele Iosif a prezentat în continuare proiectul pr. Felician Tiba privind o întâlnire diecezană a familiilor, prevăzută pentru ultima săptămână din luna august 2013. S-a stabilit ca la această întâlnire să participe aproximativ 50 de familii, urmând ca fiecare decanat să fie reprezentat de câte cinci familii. Reuniunea familiilor va cuprinde un simpozion intitulat "Familia la școala credinței", ce se va desfășura la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în zilele de 28-30 august și o celebrare liturgică în catedrala ieșeană, în ziua de 31 gustar.

Preasfințitul Petru a evidențiat faptul că s-a dorit un asemenea simpozion la nivel național și a subliniat inițiative similare din cadrul episcopiilor și eparhiilor catolice din țară. Preasfințitul Aurel Percă a evidențiat experiența trăită de familiile profesorilor de Religie, care au avut parte de asemenea întâlniri la Pralea. Pr. Felix Roca a prezentat inițiativele promovate de Acțiunea Catolică a Adulților, în dorința de a organiza cât mai multe întâlniri ale familiilor. Pr. Iosif Dămătăr a relatat câteva experiențe recente din zona Bacăului și a apreciat rodul rugăciunilor făcute pentru familiile aflate în criză. Episcopul de Iași a amintit apoi de inițiativele promovate în unele grădinițe din dieceză, de întâlnirile familiilor copiilor din ele și de șezătorile care se organizează în unele instituții scolastice. Pr. Iosif Bisoc a confirmat și detaliat activitățile promovate în grădinițele din Gherăești și Buruienești, în seminariile din Roman și Onești, dar și în cadrul reuniunilor profesorilor de Religie. Pr. Ștefan Lupu a readus în discuție elaborarea unui manual de pregătire a tinerilor în vederea Căsătoriei. Pr. Pavel Chelaru a prezentat inițiativa "Clubului seniorilor" din două parohii din Roman.

Moderatorul întâlnirii a oprit aceste discuții și a făcut introducerea la a treia temă de pe ordinea de zi: "Evocarea imaginii episcopului martir Anton Durcovici, la sediul Episcopiei de Iași, în ziua de 17 mai, la aniversarea a 125 de ani de la naștere". Aceasta a fost prezentată de pr. Ștefan Lupu, coordonatorul Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia de Iași. Comemorarea va cuprinde o Liturghie pontificală prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel în catedrala din Iași, urmată de un simpozion științific omagial, în sala de conferințe de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, unde va fi și o expoziție de fotografii dedicate episcopului Durcovici. Vor susține comunicări: pr. Alois Moraru, dl. Emanuel Cosmovici, dl. Dănuț Doboș, dl. Eduard Lisacovschi și pr. Isidor Iacovici. La încheierea lucrărilor simpozionului omagial, se va prezenta lucrarea "Bine ai venit, Stăpâne", ce a fost reeditată după cea publicată în anul 1948.

Continuând această temă, Preasfințitul Petru a spus că manifestările de la Iași nu vor fi singulare în această evocare, deoarece un simpozion aniversar dedicat episcopului Anton Durcovici va avea loc în aceeași lună la Roma, iar la București se va organiza o celebrare similară în ziua de 27 aprilie 2013. Episcopul auxiliar de Iași, Aurel Percă, a propus mediatizarea cât mai largă a imaginii episcopului Durcovici, după care Preasfințitul Petru i-a testat pe cei prezenți asupra zilei propuse pentru invocarea darului beatificării episcopului martir - sâmbăta întâi din lună. În continuare, pr. Alois Moraru a surprins multitudinea pelerinajelor care se fac la Sighetul Marmației și la Bad Deutsch-Altenburg, iar pr. Fabian Doboș a prezentat starea dosarului de beatificare.

A patra temă a întâlnirii, "Promovarea textului sacru și noul Departament pentru Sfânta Scriptură", a fost prezentată de pr. Eduard Pătrașcu. S-au evidențiat mai întâi câteva riscuri ca textele în limba română ale Bibliei să nu ajungă în toate mediile și să nu fie corect interpretate. De aceea, acest departament special pentru textele biblice și studiul Sfintei Scripturi are câteva obiective principale: prezentarea exactă și cercetarea textelor Sfintei Scripturi, difuzarea și promovarea Bibliei în diverse cercuri academice, realizarea unor parteneriate, crearea unor materiale auxiliare științifice și pastorale pentru înțelegerea Sfintei Scripturi etc.

Răspunzând la întrebări care vizau numărul și calitățile celor care vor face parte din acest departament, dar și necesitatea înființării lui, pr. Pătrașcu a spus că pot face parte preoți, persoane consacrate, dar și laici care au competențe în acest sector, catolici sau de alte convingeri religioase. Mai mult, Departamentul pentru Sfânta Scriptură nu se va suprapune cu Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorația Biblică din cadrul Curiei diecezane, ci va fi într-o relație de colaborare.

Următoarea temă propusă auditoriului a fost prezentată de Preasfințitul Aurel Percă și a abordat necesitatea unor cursuri speciale pentru cateheți și formatori laici, în programul noii evanghelizări și a Anului credinței. Aceste întruniri ar trebui organizate la nivelul decanatelor și ar trebui să mobilizeze toate categoriile de adulți și tineri care sunt implicați în procesul pastoral. Au fost analizate seminariile de doctrină socială propuse pentru studenți în anii 2012 și 2013, precum și reuniunile profesorilor de Religie.

Făcând referință la una din concluziile ultimului Sinod al Episcopilor, Preasfințitul Petru a subliniat că toți membrii Bisericii (episcopi, preoți, persoane consacrate, laici) trebuie să fie evanghelizatori, conturându-se o nouă vocație: viața creștină. Episcopul auxiliar a îndreptat atenția consilierilor pastorali asupra rolului important pe care îl au cateheții în ținuturile de misiuni.

După aproape două ore de la începerea întâlnirii, a luat cuvântul un laic, doamna profesor Maria Gherghel, care a fost și unica intervenție a laicilor. Președinta Asociației "Familia și Viața" din Roman a prezentat concretizarea proiectului "Familia, leagănul vieții", prin 18 noi învățătoare alte metodei naturale de reglare a fertilității umane Billing, precum și dorința de a deschide trei centre zonale la Iași, Bacău și Onești.

O altă temă importantă a constituit-o organizarea Zilei Ministranților. Pr. Andrei Cociangă, responsabilul Oficiului pentru Vocații, a precizat că această zi se va celebra sâmbătă, 20 aprilie 2013, la Iași, și va cuprinde două momente distincte: celebrarea Liturghiei cu episcopul în catedrala nouă și o oră în Seminarul diecezan. S-a completat că această întâlnire este pentru ministranți, nu ministrante, care ar putea avea o întâlnire similară în preajma Zilei pentru Persoanele Consacrate.

Chiar dacă timpul se scurgea cu repeziciune, părintele Felix Roca a prezentat tema "Zilele copiilor și tinerilor la nivel diecezan". Înainte de a expune detaliile întâlnirilor diecezane, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tineretului și Asociațiilor din Dieceza de Iași a enunțat câteva aspecte desprinse din "multiversul tinerilor" și neajunsurile lor: neglijarea lor din partea adulților, fragilitatea vieții juvenile, dependențele unor tineri etc. De la aceste constatări se impune o întrebare, dar și răspunsuri concrete: "Ce face Biserica pentru tineri?" Biserica are nevoie de tineri și de aceea trebuie tratate cu maximă seriozitate atât Ziua Tineretului de la Pildești, din 4 mai, cât și Sărbătoarea Copiilor de la Adjudeni, din 1 iunie.

Cei care au intervenit la această temă au subliniat: o catehizarea prealabilă în parohie a participanților, insistarea pe ideea de pelerinaj și nu pe cea de distracție, însoțirea copiilor și a tinerilor de responsabili competenți, căutarea unor soluții pentru ca sărbătoarea să fie mai lungă și complexă, plecarea organizată și la timp a grupurilor.

La ultimul punct al ordinii de zi, "Diverse", au fost aduse în discuție alte aspecte pastorale. Pr. Iosif Bisoc, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei, a subliniat trei aspecte importante: neajunsurile în ceea ce privește angajarea unor profesori de religie, rezultatele meritorii ale elevilor care au participat la Olimpiada Națională de Religie și inițierea unui pelerinaj la Cacica a absolvenților de liceu, în ziua de 27 aprilie 2013. Pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei Catolice de Iași, a prezentat importanța zilelor de 12 și 18 mai: Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale și celebrarea celor 100 de ani de la fondarea revistelor "Lumina creștinului" și "Viața". Pr. Claudiu Iștoc, director al Operelor Misionare Pontificale, a expus proiectul pentru derularea unui Congres Misionar Național, în luna septembrie a acestui an.

A 15-a întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a cincea în actuala configurație, a fost încheiată de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a mulțumit relatorilor și secretariatului Consiliului Pastoral Diecezan, precum și tuturor acelora care se implică în activitatea pastorală a diecezei, așteptând evenimentele din toamnă, mai ales încheierea Anului credinței și a celor trei dedicați familiei și Căsătoriei creștine. În final, consilierii prezenți au cântat "Regina caeli".

Pr. Alois Moraru - secretar executiv al CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 aprilie: Traian: Întâlnirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat