Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam. Testamentul fericitului Frederic Ozanam

Anul 2013 reprezintă un an jubiliar pentru Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul" din întreaga lume. La 23 aprilie 1813, la Milano, s-a născut fericitul Frederic Ozanam, inițiatorul mișcării laice vincențiene din Franța secolului XIX. A murit la 8 septembrie 1853. Redăm traducerea în limba română a testamentului pe care l-a semnat la Piza, în Italia, în ziua de 23 aprilie 1853.

Astăzi, 23 aprilie 1853, zi în care împlinesc 40 de ani, neliniștit din cauza unei grave boli, suferind în trup, dar sănătos în suflet, scriu în puține cuvinte ultimele dorințe propunându-mi să le scriu mai pe larg când voi avea mai multă putere.

Încredințez sufletul meu lui Isus Cristos, Mântuitorul meu, înspăimântat de păcatele mele, dar încrezător în milostivirea dumnezeiască. Mor în sânul Bisericii Catolice, apostolice, romane. Am cunoscut dubiile secolului prezent, dar toată viața mea m-a convins că nu există alt răspuns pentru suflet și inimă decât în credința Bisericii și sub autoritatea ei.

Mă bucur de anii mei îndelungați de studiu și-mi permit să-i rog pe cei pe care-i iubesc să rămână fideli unei religii în care am găsit lumina și pacea.

Rugăciunea mea cea mai stăruitoare este pentru familia mea, soția mea, frații și cumnatele mele și pentru nepoții mei, pentru ca să persevereze în credință în ciuda umilirilor, scandalurilor și trădărilor la care suntem martori.

Gingașei și dragei mele soții, Amelia, care a fost bucuria și fascinația vieții mele și care cu grija ei atentă m-a mângâiat mai ales în ultimul an al bolii mele, îi spun adio de la viața mea scurtă, așa cum sunt toate lucrurile pământești.

Îi mulțumesc, o binecuvântez și o aștept.

Numai în cer îi voi putea restitui toată iubirea pe care o merită! Îi dau și fiicei mele binecuvântarea patriarhilor, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Îmi pare rău că nu pot să mă mai ocup de educația ei, care îmi este atât de dragă, dar o încredințez fără regret preadragei și virtuoasei sale mame.

Mulțumesc încă o dată celor care m-au ajutat. Cer iertare pentru agerimea mea și exemplul meu rău, și invoc rugăciunile tuturor celor dragi ai mei, a celor din Asociația S.V.P și a prietenilor mei din Lyon. Nu vă lăsați pe tânjală de cei care vor spune "E în cer". Continuați să vă rugați pentru cel care v-a iubit mult, dar care a și greșit mult.

Ajutat de rugăciunile voastre, preaiubiții mei, voi părăsi pământul cu mai puțină teamă.

Cred cu tărie că nu ne vom desparți pentru totdeauna și că voi rămâne cu voi până când voi veți veni la mine.

Asupra voastră să coboare binecuvântarea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt.

Amin".

Daniel Lungu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat