Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Atelier muzical pentru cei interesați de muzica sacră

Academia "Petru Tocănel" a Institutului Teologic Franciscan din Roman, Școala de Cântăreți Bisericești din Roman și Oficiul pentru Muzică Sacră și Cânt Bisericesc al Diecezei de Iași organizează, în ziua de 20 aprilie 2013, primul atelier muzical gratuit la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Invitația este adresată în special dascălilor, dirijorilor, cântăreților bisericești, precum și tuturor celor interesați de muzica sacră (laici sau persoane consacrate).

De ce?

Intențiile noastre sunt rezultatul numeroaselor solicitări venite din partea mai multor persoane implicate din punct de vedere muzical în pregătirea și desfășurarea activităților liturgice. Pentru a-și putea îndeplini în condiții optime misiunea ce le-a fost încredințată, solicitanții și-au manifestat dorința de a fi sprijiniți, în acest sens, de persoane competente care să le acorde asistență de specialitate.

Reflectând asupra documentelor care afirmă valoarea inestimabilă a muzicii sacre în tradiția Bisericii, precum și asupra întâietății pe care i-o acordă Conciliul Vatican II în raport cu alte expresii ale artei, considerăm oportună concretizarea unei strategii de actualizare și formare în domeniul muzicii sacre.

Pentru cine?

Cu toate că demersul nostru se adresează tuturor celor interesați, laici sau persoane consacrate, considerăm că preocuparea față de un suport muzical corespunzător transmiterii mesajului divin și comuniunii cu Dumnezeu este o datorie în special pentru acele persoane în a căror sferă de preocupări se regăsește și responsabilitatea calității celebrărilor liturgice animate prin cânt: cantor, organist, cântăreț bisericesc, dirijor, .

Din partea cui?

Aceste întâlniri sunt organizate de comun acord și în colaborare cu Școala de Cântăreți Bisericești din Roman, Oficiul pentru Muzică Sacră și Cânt Bisericesc al Diecezei de Iași și Academia "Petru Tocănel" a Institutului Teologic Franciscan din Roman, și vor cuprinde:

Ce cuprinde?

În funcție de interesele dumneavoastră, putem aborda:

  • Liturgia sacră: principii generale

  • Muzica gregoriană

  • Alegerea și evaluarea muzicii

  • Ghid de observație pentru ansamblul coral

  • Eficientizarea repetiției

  • Bazele tehnice ale cântului

  • Teoria muzicii

  • Acompaniament

  • Dirijat

Când și unde?

În acest an, deoarece proiectul este la început, propunem trei întâlniri care se vor desfășura la Institutul Teologic Franciscan din str. Ștefan cel Mare, nr. 268 B, Roman (NT):

  • 20 aprilie 2013, începând cu ora 11.00;

  • 15 iunie 2013, începând cu ora 11.00;

  • 26 septembrie 2013, începând cu ora 10.30.

Ce trebuie să fac?

Cursurile sunt gratuite, participanților revenindu-le doar asigurarea cheltuielilor individuale de transport și masa de prânz (la pachet). Alte detalii vor fi comunicate ulterior, direct persoanei/persoanelor care participă la aceste întâlniri, formularul de participare fiind trimis fie în plic, pe adresa: pr. Ciprian Antălucă, str. Ștefan cel Mare, 268 B, 611040 Roman, jud. Neamț; fie prin e-mail: ciprianantaluca@yahoo.it (sau la telefon 0757/809388). Formularul de participare poate fi cerut de la adresele menționate sau de la festival@festumdomini.ro. Alte informații sunt disponibile la adresele: www.festumdomini.ro și www.facebook.com/festum.domini

Pr. Dragoș Kelemen, OFMConv.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat