Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral Diecezan

Întâlnirea de primăvară a Consiliului Prezbiteral Diecezan a avut loc miercuri, 10 aprilie 2013, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași. Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel au participat 37 de preoți.

Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune urmat de cuvântul PS Petru Gherghel, în care a salutat prezența membrilor Consiliului Prezbiteral și a celor invitați. PS Petru a evidențiat apoi bucuria întregii biserici, în urma alegerii noului papă Francisc, precum și importanța mesajului de convertire și speranță pe care acesta îl transmite Bisericii Universale.

Una dintre temele importante prezentate a fost aceea a organizării cursurilor speciale pentru preoți din acest an. Pr. Eduard Soare, în discursul său a propus titlul acestor cursuri (Anul Credinței în contextul noii evanghelizări), a explicat și motivat conținutul lor, subliniind totodată și importanța acestora pentru viața pastorală și personală a preotului. S-a decis și data acestor cursuri, în luna septembrie, împărțirea preoților în trei serii și locul desfășurării acestora la Institutul Teologic din Iași, urmând ca celelalte detalii să fie comunicate pe site-ul diecezan.

În continuare, pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu au prezentat proiectul înființării unui departament special pentru textele biblice și studiul Sfintei Scripturi. Obiectivele principale ale acestui departament sunt cele legate de cercetarea textelor Sfintei Scripturi, difuzarea și promovarea acestor texte, precum și crearea unor materiale auxiliare științifice și pastorale pentru înțelegerea Sfintei Scripturi. Din cadrul acestui departament pot face parte preoți, persoane consacrate, dar și o serie de laici care au competențe în acest sector. Acest departament nu se va suprapune cu Oficiul pentru Pastorația Biblică, ci va fi într-o relație de colaborare.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi l-a constituit Întâlnirea diecezană a familiei, care va avea loc în luna august a acestui an. S-a stabilit ca la această întâlnire să participe aproximativ 50 de familii, urmând ca fiecare decanat să fie reprezentat de două sau chiar mai multe familii. PS Petru a precizat că această întâlnire va marca încheierea celor trei ani dedicați în mod special pastorației familiei în dieceza noastră

Pr. Ștefan Lupu a prezentat apoi o serie de propuneri legate de evocarea celor 125 de ani de la nașterea episcopului Anton Durcovici, la 17 mai 2013. Printre acestea se numără și organizarea unor conferințe legate de viața și activitatea episcopului martir Durcovici, precum și organizarea unei expoziții fotografice. Tot aici PS Petru a anunțat organizarea unui simpozion similar la Roma și București.

O altă temă importanta a constituit-o organizarea zilei ministranților, a copiilor și a tinerilor. Pr. Andrei Cocianga a precizat că anul acesta Ziua Ministranților va avea loc la 20 aprilie la Iași, urmând ca la 18 mai ministranții care sunt în clasele a VII-a și a VIII-a să se întâlnească la Seminarul Liceal din Bacău. Pr. Felix Roca a oferit apoi o serie propuneri legate de desfășurarea Zilei Copiilor (Adjudeni, 1 iunie) și a Zilei Tineretului (Pildești, 4 mai): catehizarea prealabilă a participanților în parohie, insistarea pe ideea de pelerinaj și nu pe cea de distracție, însoțirea copiilor și a tinerilor de responsabili competenți etc.

De pe ordinea de zi nu au lipsit nici problemele administrative. Astfel, PS Aurel a subliniat importanța soluționării angajărilor și a numirilor în programul administrativ și pastoral în misiunea de paroh, problema pensionării preoților bolnavi sau care îndeplinesc condițiile de vârstă, precum și oportunitatea înființării unor noi parohii. La rândul său, pr. Mihai Budău, econom diecezan, a subliniat necesitatea aprobării episcopale a oricărui proiect de construcție sau reparație a edificiilor religioase, importanța pelerinajelor religioase și a avizării acestora la Oficiul pentru Pelerinaje, respectarea disciplinei legate de intențiile sfintelor Liturghii etc.

La sfârșitul întâlnirii, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a îndemnat să se angajeze cu un elan spiritual reînnoit în munca pastorală, urmând exemplul de sfințenie al înaintașilor noștri.

Pr. Petru Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 aprilie: Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral Diecezan


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat