Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Papa și bârfa

De la o zi la alta, de-abia așteptăm să vedem oare ce mai face Sfântul Părinte!

Ce-i drept, de-acum ne-am obișnuit să-l vedem cu crucea de fier și cu inelul de argint aurit (de pe care aurul s-a cam dus), în loc de însemnele de aur masiv, fără mozetta roșie peste reverenda albă și încălțat cu pantofii lui cei negri, atât de comozi pentru mijloacele de transport în comun; știm că stă în Domus Marthae împreună cu ceilalți lucrători din Vatican și se roagă în fiecare dimineață cu ei, în timp ce apartamentul său din palatul papal este în continuare pustiu; știm că în Joia Sfântă a spălat picioarele a 12 deținuți minori, inclusiv - lucru nemaiauzit! - a două femei (o musulmancă din Serbia și o creștină, italiancă); știm că a acordat binecuvântarea specială unui câine-ghid, iar pe drumul către ceremonia inaugurării pontificatului s-a oprit să îmbrățișeze un copil cu paralizie - "acte mici, făcute cu mare iubire" - cum spunea Maica Tereza de Calcutta - dar câte și mai câte știm!... - fiindcă papa Francisc este deja o legendă vie.

Iar ceea ce face el, așteaptă și de la ceilalți.

Toate bune și frumoase - umilința, simplitatea, deschiderea spre toți și toate, cu păstrarea riguroasă a normelor credinței, omiliile lui scurte și atât de dense, încât frazele pot fi memorate ca maxime și proverbe -, dar... ce ne facem cu bârfa?! Suntem de acord cu toate reformele, dar ca papa să lupte împotriva bârfei, deh! Asta nu pică bine nimănui. Cum adică, să nu bârfim?! Păi ce se mai face presa de scandal cu buletinele ei de știri, tabloidele, emisiunile TV, ce se întâmplă cu bieții paparazzi etc. Dar bârfele noastre, ale celor care am pierdut obișnuința de a mai citi, iar singurele discuții între prieteni sunt referitoare la defectele unor terțe persoane, care nu sunt de față?! Cu ce se mai umplu comentariile de pe site-urile de socializare, ce mai vorbim la telefon, cu ce ne mai distrăm prin mall-uri, baruri, la o țigară... că doar teatrul, opera și filarmonica, expozițiile, muzeele de artă și mai ales cărțile sunt pentru "cei din alt veac"?!

Noi preferăm să bârfim - fiindcă asta dă fiecăruia un aer de superioritate (ca fariseul față de vameș) și ne ține ocupați. Altfel, am tăcea - dar tăcerea te îndeamnă la reflecție asupra ta însuți și dacă, Doamne ferește, nu-ți place ce vezi înăuntru și vrei să te îndrepți?! Este tocmai lucrul de care se teme Cel Rău, duhul înșelăciunii, care ne îndeamnă să bârfim, să bârfim...

Sfântul Părinte a subliniat atitudinea corectă a unui creștin: "Să nu judecăm pe nimeni, fiindcă singurul judecător e Domnul, iar tu - tu cine ești să-l judeci pe fratele tău?!" Așa că, dacă nu avem ceva bun de spus, care să fie spre edificarea părților interesate, lucru care trebuie spus numai părților interesate și nu în public, e de preferat tăcerea. "Dacă, prin milostivirea Sfântului Duh, vom reuși să nu mai bârfim niciodată, aceasta ar însemna un pas mare înainte" - a spus în încheierea omiliei sale Sfântul Părinte.

El, cel chemat ca sfântul Francisc, să "reclădească Biserica", vrea să facă din noi pietre vii într-o structură solidă. Cenușa bârfei, amestecată în mortarul de legătură, face să se dărâme edificiul. "Când bârfesc, simt un gust tare dulce în gură" spunea cineva. Adevărat: e gustul dulceag de cenușă și sânge, care se face leșie pentru suflet.

Se vorbește recent de "efectul Bergoglio": tot mai multe persoane merg la spovadă.

Dar oare de câte ori am cerut iertare pentru bârfă?

Ori bârfa, fiindcă-i prea generală - așa ca hoția, crima, adulterul, războaiele - n-o fi un păcat?!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat