Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Manifestări prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici

Departamentul de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași va organiza, la 17 mai 2013, două evenimente prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici: o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, urmată de un simpozion științific omagial, în sala de conferințe de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioara Maria, Regină" din Iași, unde va fi și o expoziție de fotografii dedicate episcopului Durcovici.

În cadrul ședinței Consiliului Prezbiteral din 10 aprilie 2013, desfășurată la Episcopia Romano-Catolică de Iași, conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, coordonator al Departamentului de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași, a făcut o prezentare detaliată a acestor manifestări. Redăm fragmente din textul acestei prezentări.

*

Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași a înaintat propunerea, acceptată cu bucurie de PS Petru Gherghel, de a organiza la 17 mai anul acesta o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici.

Departamentul nostru se implică de mai mulți ani în activități de promovare a imaginii episcopului martir și o va face și în viitor pentru a menține vie amintirea vieții sale sfinte și a-i cunoaște "virtuțile și dăruirea cu care l-a slujit pe Cristos până la ultima sa suflare".

Vă adresăm, de aceea invitația de a lua parte la manifestările pe care Departamentul nostru de Cercetare Istorică le va organiza, vineri, 17 mai, la Iași, și care vor cuprinde două momente speciale. Astfel, la ora 10.00, va avea loc în catedrala din Iași o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, urmată, la ora 11.30, de un simpozion științific omagial. La acest simpozion va rosti un "Cuvânt de deschidere" PS Petru, căruia îi adresăm și pe această cale mulțumirile noastre pentru interesul constant pe care îl acordă reconstituirii vieții eroice ale martirului nostru Anton Durcovici.

Vor urma alte șase intervenții. Astfel, părintele Alois Moraru va prezenta comunicarea intitulată sugestiv "De la leagăn până la altar", comunicare însoțită de un montaj fotografic, părintele încercând astfel pe cât este posibil să reconstituie aspectele biografice care privesc prima parte a vieții lui Anton Durcovici. Din păcate numeroase aspecte biografice din viața episcopului martir, în special cu referire la anii petrecuți la Bad Deutsch-Altenburg, Iași, Ploiești, București și Roma continuă să fie în mare parte necunoscute cercetării istorice.

O comunicare pe care o așteptăm cu mult interes va fi cea aparținând domnului Emanuel Cosmovici, domnia sa remarcându-se în ultimii ani prin contribuția la finalizarea dosarelor de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika și a episcopului Anton Durcovici. Comunicarea pe care o va susține domnul Emanuel Cosmovici poartă titlul: "Anton Durcovici. Episcop catolic în vremuri de persecuție", în cadrul căreia va argumenta, bine documentat, ideea potrivit căreia episcopul Anton Durcovici a reprezentat figura centrală a rezistenței anticomunistă prin credință, perioada 1948-1951.

La rândul său, domnul Dănuț Doboș va susține o conferință purtând titlul: "Episcopul martir dr. Anton Durcovici în memoria Bisericii locale", în care va prezenta principalele etape parcurse încă din anii regimului comunist de către promotorii reconstituirii vieții și activității episcopului martir.

În cadrul simpozionului avem și un invitat special și anume pe domnul Eduard Lisacovschi, a cărui intervenție poartă titlul "Am fost contemporan cu episcopul Durcovici". Fiind ministrant la catedrala din Iași, domnul Lisacovschi a participat la 14 aprilie 1948 la ceremoniile prilejuite de înscăunarea lui Anton Durcovici ca episcop de Iași. De asemenea, a ministrat, alături de alți tineri, precum Gheorghe Cojocaru și Petru Albert, și la alte celebrări liturgice prezidate de episcopul Anton Durcovici. Din păcate, au rămas în viață puține persoane care pot oferi o mărturie directă și consistentă despre episcopul martir, iar una dintre aceste persoane este domnul Eduard Lisacovschi.

De asemenea, așteptăm cu mult interes și intervenția în cadrul simpozionului a părintelui Isidor Iacovici, paroh al comunității românești din Roma, Sfinția sa fiind și postulatorul cauzei de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici (începând din 13 noiembrie 2009). La sediul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Roma a avut loc, la 28 februarie anul acesta, întâlnirea celor nouă specialiști teologi, care și-au prezentat în unanimitate votul afirmativ în privința avansării dosarului de beatificare a episcopului Anton Durcovici. Părintele Isidor Iacovici ne va oferi în cadrul intervenției sale mai multe informații despre lucrarea "Positio super martyrio", și care urmează a fi examinată, sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, de către o comisie formată din episcopi și cardinali.

La încheierea lucrărilor simpozionului omagial, eu voi prezenta lucrarea "Bine ai venit, Stăpâne", avându-i ca autori pe preoții Ioan Mărtinaș și Gaspar Bacmaier. Lucrarea a fost publicată în anul 1948 la Editura "Presa Bună" cu prilejul consacrării și înscăunării episcopului de Iași Anton Durcovici. Având o valoare documentară deosebită și fiind puțin cunoscută astăzi, departamentul nostru a optat pentru retipărirea acestei lucrări bogat ilustrată cu fotografii de epocă realizate la catedrala "Sfântul Iosif" din București și la catedrala "Adormirea Macii Domnului" din Iași.

În sfârșit, participanții la simpozionul omagial din 17 mai anul acesta vor putea viziona și expoziția de fotografii dedicată episcopului martir dr. Anton Durcovici și care este amplasată în sala de conferințe de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioara Maria, Regină" din Iași.

Manifestările de la Iași nu vor fi singulare, deoarece un simpozion aniversar dedicat episcopului Anton Durcovici va avea loc în aceeași lună la Roma, cu participarea PS Petru Gherghel, iar împreună cu domnul Dănuț Doboș, voi participa la 27 aprilie anul acesta la manifestările organizate la București de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și dedicate episcopului Anton Durcovici.

Conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu

*

PROIECT

Manifestările prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la nașterea episcopului martir dr. Anton Durcovici

Organizator: Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

Data: Vineri, 17 mai 2013

Program

  1. Celebrarea sfintei Liturghii comemorative prezidată de PS Petru Gherghel

    • catedrala din Iași

    • ora 10.00

  2. Simpozion științific

    • locul de desfășurare - sala de conferințe de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași

    • ora 11.30-13.00

    • Moderator: Pr. dr. Ștefan Lupu

      1. PS Petru Gherghel - Cuvânt de deschidere (5 minute)

      2. Pr. Alois Moraru - Episcopul Anton Durcovici - De la leagăn până la altar (power point - 15 minute)

      3. Dr. Emanuel Cosmovici - Anton Durcovici. Episcop catolic în vremuri de persecuție (15 minute)

      4. Dr. Dănuț Doboș - Episcopul martir dr. Anton Durcovici în memoria Bisericii locale (15 minute)

      5. Domnul Eduard Lisacoschi - Am fost contemporan cu episcopul Durcovici (10 minute)

      6. Pr. dr. Ștefan Lupu - Prezentarea lucrării "Bine ai venit, Stăpâne" (10 minute)

      7. Pr. Isidor Iacovici - Dosarul de beatificare al episcopului martir Anton Durcovici (10 minute)


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat