Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Regina Coeli (7 aprilie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică ce încheie octava de Paști, reînnoiesc tuturor urarea pascală cu însăși cuvintele lui Isus Înviat: "Pacea să fie cu voi!" (In 20,19.21.26). Nu este un salut și nici o simplă urare: este un dar, ba chiar darul prețios pe care Cristos îl oferă discipolilor săi după ce a trecut prin moarte și iad. Dăruiește pacea, așa cum a promis: "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea" (In 14,27). Această pace este rodul victoriei lui Dumnezeu asupra răului, este rodul iertării. Și este chiar așa: adevărata pace, aceea profundă, vine din faptul de a avea experiența milostivirii lui Dumnezeu. Astăzi este duminica Divinei Îndurări, prin voința fericitului Ioan Paul al II-lea, care a închis ochii pentru lumea aceasta chiar în ajunul acestei duminici.

Evanghelia lui Ioan ne prezintă că Isus a apărut de două ori apostolilor închiși în cenacol: prima, chiar în seara învierii, și de data aceea nu era Toma, care a spus: dacă eu nu văd și nu ating, nu cred. A doua oară, după opt zile, era și Toma. Și Isus s-a adresat chiar lui, l-a invitat să privească rănile, să le atingă; și Toma a exclamat: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (In 20,28). Atunci Isus a spus: "Pentru că m-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei care nu au văzut și au crezut" (v. 29). Și cine erau aceștia care nu au văzut și au crezut? Alți discipoli, alți bărbați și femei din Ierusalim care, deși nu l-au întâlnit pe Isus înviat, au crezut în mărturia apostolilor și a femeilor. Acesta este un cuvânt foarte important despre credință, putem să-l numim fericirea credinței. Fericiți cei care nu au văzut și au crezut: aceasta este fericirea credinței!

În orice timp și în orice loc sunt fericiți cei care, prin Cuvântul lui Dumnezeu, proclamat în Biserică și mărturisit de creștini, cred că Isus Cristos este iubirea lui Dumnezeu întrupată, Milostivirea întrupată. Și acest lucru este valabil pentru fiecare dintre noi!

Isus le-a dăruit apostolilor, împreună cu pacea sa, pe Duhul Sfânt, pentru ca să poată răspândi în lume iertarea păcatelor, acea iertare pe care numai Dumnezeu o poate da și care a costat Sângele Fiului (cf. In 20,21-23). Biserica este trimisă de Cristos înviat să transmită oamenilor iertarea păcatelor și astfel să facă să crească Împărăția iubirii, să semene pacea în inimi pentru ca să se afirme și în relații, în societăți, în instituții. Și Duhul lui Cristos Înviat alungă frica din inima apostolilor și-i determină să iasă din cenacol pentru a duce Evanghelia. Să avem și noi mai mult curaj să mărturisim credința în Cristos Înviat! Nu trebuie să ne fie frică să fim creștini și să trăim ca niște creștini! Noi trebuie să avem acest curaj, să mergem și să-l vestim pe Cristos Înviat, pentru că El este pacea noastră, El a făcut pacea, cu iubirea sa, cu iertarea sa, cu sângele său, cu milostivirea sa.

Dragi prieteni, astăzi după-amiază voi celebra Euharistia în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, care este catedrala Episcopului de Roma. Să o rugăm împreună pe Fecioara Maria pentru ca să ne ajute, Episcop și popor, să mergem în credință și în caritate, încrezători mereu în milostivirea Domnului: El mereu ne așteaptă, ne iubește, ne-a iertat cu sângele său și ne iartă ori de câte ori mergem la El ca să cerem iertarea. Să avem încredere în milostivirea sa!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat