Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Olimpiada Națională de Religie - limba română, cultele romano-catolic și greco-catolic. Ziua a III-a

În perioada 3-6 aprilie 2013, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, județul Neamț, găzduiește Olimpiada Națională de Religie - limba română, cultele romano-catolic și greco-catolic, clasele VII-XII, ajunsă în 2013 la ediția a IV-a. Prezentăm un jurnal al celei de-a treia zile de desfășurare (5 aprilie 2013).

Ziua a III-a. 5 aprilie 2013

Vineri, 5 aprilie 2013, ziua a treia a olimpiadei naționale, a adus un moment așteptat de toți participanții, excursia pe traseul: Roman - Casa memorială "Ion Creangă" Humulești - Cetatea Neamțului - Mănăstirea Neamț - Zimbrărie - Parohia Romano-Catolică Nisiporești - Roman.

Toți cei 112 elevi participanți, împreună cu profesorii lor însoțitori și cu membrii Comisiei Centrale au avut ocazia să cunoască frumusețile județului Neamț, gazda ediției din acest an a olimpiadei naționale.

Prima oprire a avut loc la Casa memorială "Ion Creangă" de la Humulești, unde participanții au fost încântați de posibilitatea de a vedea pe viu locurile copilăriei marelui scriitor, prezentate în scrierile sale și au fost interesați de exponatele prezentate care sunt caracterizate de simplitatea, bunul simț și modestia proprie țăranului moldovean.

A urmat apoi vizitarea Cetății Neamțului, care se număra printre principalele monumente medievale ale țării noastre, ea fiind situată în vecinătatea celui mai înalt vârf al Culmii Pleșului. Pe timpuri, Cetatea Neamțului stătea de veghe pe văile Moldovei și ale Siretului, cât și pe calea de acces spre Transilvania.

După vizitarea cetății grupul de elevi și profesori s-a îndreptat spre Mănăstirea Neamț, cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, ctitorie a voievodului Petru I Mușat (1375-1391) fiind încântați să viziteze cele două biserici, două paraclise, precum și un muzeu cu o colecție de artă bisericească. În biserică se află o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665 în Israel, făcătoare de minuni.

Apoi elevii și profesorii au fost oaspeții Seminarului Teologic Ortodox "Veniamin Costachi", unde s-a și servit masa de prânz în comuniune fraternă și ecumenică cu gazdele noastre.

După prânz s-a vizitat Rezervația de Zimbri "Dragoș Vodă" care se întinde pe aproximativ 11.500 ha și este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamț. În prezent rezervația cuprinde, pe lângă populația de zimbri, și exemplare de cerbi carpatini, căprioare, vulpi, urși, lupi, precum și o diversitate de specii de păsări. În rezervație se mai găsesc și câteva iazuri, special amenajate pentru pescuit.

La întoarcerea spre Roman s-a vizitat Parohia Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" Nisiporești, Neamț, în care trăiesc un număr de 739 de familii catolice cu 1.620 de credincioși și în care se găsește o biserică foarte impresionantă din punct de vedere arhitectural. Părintele Damian Pătrașcu, rector al Institutului Teologic Franciscan din Roman, le-a prezentat oaspeților mărturia de credință a tinerei Veronica Antal, precum și faptul că la 25 noiembrie 2003, în Parohia Nisiporești, a fost deschisă cauza de canonizare a Veronicăi Antal, terțiară franciscană, ucisă în ziua de 24 august 1958 de un tânăr care a voit s-o necinstească. Programul de la Nisiporești a inclus celebrarea sfintei Liturghii în rit romano-catolic.

Apoi, după o zi atât de plină și interesantă, grupul de elevi și profesori a revenit la școala gazdă a Olimpiadei, Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman, unde cu emoție au putut cunoaște rezultatele probei scrise ce fuseseră deja afișate.

Programul de seară al zilei a inclus pentru Comisia Centrală rezolvarea contestațiilor depuse de o serie de elevi, urmată de afișarea rezultatelor finale ale probei, iar pentru elevii și profesorii lor însoțitori s-a organizat un program de relaxare și socializare la fel ca și în seara precedentă.

A consemnat prof. metodist Paula-Odille Doğan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 aprilie: Roman: Olimpiada Națională de Religie - limba română, cultele romano-catolic și greco-catolic. Ziua a III-a


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat