Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Uitare și îndurare. Gânduri despre milostivirea lui Dumnezeu

Uitarea este condiția esențială a vieții - numai că în viață uităm prea adesea esențialul și anume, că ființa noastră întreagă e darul lui Dumnezeu și ne desfășurăm existența din îndurarea sa. Momentele de criză sunt menite să ne aducă în prim-planul conștiinței tocmai acest fapt - fiindcă însuși Dumnezeu intervine atunci, "întorcându-ne cu fața către el".

Cultul milostivirii lui Dumnezeu a fost dăruit omenirii în perioada imediat premergătoare Celui de-al Doilea Război Mondial, iar cea aleasă să fie "secretara lui Isus cel îndurător" a fost o tânără poloneză simplă, săracă, fără educație - fiindcă Dumnezeu alege întotdeauna pe cei simpli pentru a-i face de rușine pe cei care se consideră înțelepți - Helena Kowalska (1905-1938). La vârsta de 21 ani a îmbrăcat haina călugărească, luând numele de sora Maria Faustina și, începând din 1934 până la moarte, a notat cu fidelitate marea experiență a milostivirii divine în sufletul ei, precum și îndemnul pe care i l-a adresat Isus, de a împărtăși lumii întregi milostivirea plină de iubire a lui Dumnezeu.

"Te trimit cu milostivirea mea la oamenii din lumea întreagă. Nu vreau să pedepsesc omenirea, ci doresc să o vindec, strângând-o la inima mea milostivă" - și așa a fost. După o îndelungată perioadă de contestare, prezisă de Isus însuși, sora Faustina Kowalska este recunoscută astăzi ca "marea apostolă a milostivirii lui Dumnezeu pentru timpurile noastre", așa cum a numit-o fericitul Ioan Paul al II-lea la omilia de ridicare la cinstea altarelor, când a declarat-o sfântă (30 aprilie 2000).

Sunt cinci forme ale cultului milostivirii lui Dumnezeu:

1. icoana lui Isus ca rege al divinei milostiviri (pictată după indicațiile date de Isus sorei Faustina);

2. Sărbătoarea Milostivirii lui Dumnezeu (celebrată în a doua duminică după Înviere);

3. rozariul milostivirii;

4. celebrarea orei morții Domnului pe cruce (ora 15.00) prin Calea Crucii, adorație sau rugăciune oricât de scurtă;

5. răspândirea cultului milostivirii divine.

"Să nu treacă o zi fără să facem o faptă de iubire față de aproapele" - e totuși, în timpul nostru grăbit, superficial, indiferent când nu este plin de ură - calea cea mai scurtă și mai eficientă de răspândire a divinei milostiviri.

Simple coincidențe?

Sora Faustina Kowalska a murit la 33 ani - avea aceeași vârstă cu Isus. A murit necunoscută, mâhnită și blamată în congregația din care făcea parte - ca Isus. Chiar și mai târziu, transcrierea Micului Jurnal și apoi traducerea sa au fost distorsionate voit sau din necunoaștere - dar uneori ignoranța e celălalt nume al înșelătorului, regele minciunii acestei lumi. Iar consecința a fost interzicerea cultului divinei milostiviri prin notificarea emisă de Congregația pentru Doctrina credinței, în anul 1959. Din anul 1977, Karol Wojtyła, arhiepiscop de Cracovia la acea vreme, cu un an înainte de a fi ales papă, a început demersurile către Vatican pentru ridicarea interdicției, care a fost împlinită de papa Paul al VI-lea în aprilie 1978. Ioan Paul al II-lea a beatificat-o la 18 aprilie 1993 si a sanctificat-o la 30 aprilie 2000. Faustina Kowalska este prima sfântă din secolul XXI.

Papa Ioan Paul al II-lea a contribuit activ la răspândirea cultului divinei milostiviri, iar în iunie 2002 a acordat indulgența plenară tuturor celor care au făcut confesiunea sacramentală cu câteva zile înainte, se împărtășesc și recită rugăciunile specifice în Sărbătoarea Divinei Milostiviri. În august 2002, cu ocazia sfințirii bazilicii "Divina Milostivire" din Łagiewniki, un cartier periferic din Cracovia, unde a trăit sr. Faustina, papa Ioan Paul al II-lea a săvârșit actul solemn de încredințare a lumii milostivirii lui Dumnezeu. El este supranumit "Apostolul Milostivirii Divine"

Ioan Paul al II-lea a murit sâmbătă, 2 aprilie 2005, ora 21.37 - în ajunul Sărbătorii Divinei Milostiviri și a fost beatificat la 1 mai 2011, de Sărbătoarea Divinei milostiviri.

Astăzi, cel puțin 100 milioane de catolici practică regulat cultul divinei milostiviri. Icoana alăturată, la care autorul a lucrat peste douăzeci de ani, este pictată de Stefan Rostworowski, tatăl părintelui Tadeusz Rostworowski, SJ, el însuși un militant activ al cultului divinei milostiviri, care și-a dedicat 16 ani de viață patriei noastre pe care o numește, în discursul de plecare, așa cum fac românii noștri dintotdeauna - "Grădina Maicii Domnului". Icoana a fost dăruită de familia Rostworowski patriei noastre și se află în catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Într-una din zile, Isus i-a spus sorei Faustina: "Omenirea nu-și va găsi niciodată pacea până când nu se va întoarce cu încredere spre divina milostivire". Și în aceeași omilie, din 22 aprilie 2001, papa Ioan Paul al II-lea adăuga: "Milostivirea divină! Iată darul de Paști pe care Biserica îl primește de la Isus cel înviat și îl oferă omenirii".

Să nu ne prefacem că uităm cui datorăm ființa noastră și să nu așteptăm momentele de criză ca să ne întoarcem cu fața la Tatăl nostru.

El are răbdare infinită și nesfârșită iubire.

Și ne așteaptă.

Dar noi, oare ce așteptăm?!

Dr. Ecaterina Hanganu

* *

Editura "Presa Bună": Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine.


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat