Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a II-a după Paști - C

"Nu fi necredincios, dar credincios" (In 20,27)

Cristos a înviat!

Înainte de aul 1989, prin părțile Roman-lui, a trăit un președinte de CAP, care atunci când de Paști era salutat de săteni cu creștinescul: "Cristos a înviat!", el ca să nu-și piardă funcția din cauza religiei, nu răspundea cu: "Adevărat că a înviat"!, ci răspunde cu: "Just, tovarăși"!, încercând astfel cu acest răspuns evaziv să împace și capra și varza.

Evanghelia ne prezintă astăzi pe cineva pe care Domnul l-a chemat să-i fie apostol (cf. Mt 10,3), pe cineva care într-un avânt sufletesc i-a cerut lui Isus să-i arate calea spre Tatăl ceresc (cf. In 14,15), pe cineva care puțin mai înainte de evenimentele Calvarului voia să moară împreună cu Isus (cf. In 11,16), pe apostolul Toma, care la salutul celorlalți apostoli: "Cristos a Înviat!", nu a răspuns cu: "Adevărat că a înviat!" și nici măcar cu: "Just, tovarăși!", ci a răspuns "Nu cred!": "Nu cred până ce nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor, până ce nu voi pune degetul în locul cuielor și nu voi pune mâna în coasta lui" (In 20,25).

Calvarul a lăsat răni adânci în inima ucenicilor. De aceea, Isus după învierea sa din morți, s-a arătat ucenicilor săi, pentru a le vindeca aceste răni. Isus după învierea sa a avut și are câte un medicament pentru orice inimă rănită. Să vedem câteva exemple în acest sens:

Când Isus le-a apărut femeilor le-a salutat cu "Bucurați-vă!" (cf. Mt 28,9). Femeile erau cele care rămăsese cu Isus în timpul pătimirilor sale. Ele au fost profund îndurerate de suferințele și moartea lui. Lor Isus le-a apărut după înviere cu salutul: "Bucurați-vă", pentru a le spune că prin învierea lui, tristețea lor trebuie să ia sfârșit și să fie înlocuită cu bucuria.

Însă când Isus le-a apărut apostolilor, pe ei care în timpul pătimirilor și morții sale, au fugit și chiar s-au lepădat de el, pe ei i-a salutat cu: "Pacea să fie cu voi!" (In 20,19.26). Apostolii, în urma lașității și trădării lor, aveau mustrări de conștiință și le lipsea echilibrul sufletesc. Iar antidotul pentru orice mustrare de conștiință și orice dezechilibru sufletesc, este pacea. De aceea, pe ucenicii fără Toma și pe ucenicii cu Toma, Isus, i-a salutat cu: "Pacea să fie cu voi"! Prin acest salut: "Pacea să fie cu voi!", Isus cel înviat îi ierta pentru lașitatea și trădarea lor, iar prin Toma îi chemă să-l atingă, pentru a nu se mai îndoi că el a înviat din morți și că este cu ei până la sfârșitul veacurilor (cf. Mt 28,20).

Și pentru oamenii credincioși din toate timpurile, care sunt îndurerați de relele care se petrec în jurul lor, Isus înviat are același salut de "Bucurați-vă", așa cum a avut și pentru femeile sfinte din evanghelie; cei răi, indiferent cine ar fi ei, nu sunt mai puternici decât Isus: "Am înviat și de acum sunt pururi cu tine; ai pus peste mine mâna ta; minunată s-a arătat știința ta" (Ps 139,18.5-6).

Dar și pentru oamenii din toate timpurile, care se simt vinovați de lașități și trădări, Isus are în continuare cuvântul: "Pace vouă"!

Așa cum înainte de patimă, Isus s-a dus special pentru femeia de la fântâna lui Iacob (cf. In 4,7), special după femeia cananeancă (cf. Mt 15,21) și special pentru Zaheu din Ierihon (cf. Lc 19,5); tot astfel, după învierea lui, Isus, a venit special pentru Maria Magdalena; a venit special pentru Petru (cf. Lc 24,34); a venit special pentru cei doi ucenici de pe drumul spre Emaus (cf. Lc 24,15); a venit special pentru cei 11 (cf. In 20,19); a venit special pentru Toma (cf. In 20,26), a venit special pentru Saul din Tars aflat pe drumul Damascului (cf. Fap 9,4). Dar, Isus înviat vine special și pentru noi, și pentru mulți oameni aflați în diferite dificultăți și ne spune la toți, în funcție de starea sufletului nostru, fie: "bucurați-vă", fie "pace vouă".

Deci, Isus înviat, vine la unul fiecare din noi oamenii, și ne aduce pe fiecare pe linia de plutire, pentru cele două motive arătate astăzi în evanghelie: În primul rând pentru a auzi de la unul fiecare dintre noi, acea fericită mărturisire de credință a lui Toma: "Domnul meu și Dumnezeul meu"! Iar în al doilea rând pentru a ne încredința misiunea pe care a încredințat-o și tuturor ucenicilor săi: "Așa cum m-a trimes pe mine Tatăl, tot astfel vă trimit și eu pe voi". După aceste cuvinte, a suflat asupra lor și le-a zis: "Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; și cărora le veți ține vor fi ținute" (In 20,22-23).

Adică primiți pe Duhul Sfânt, cărora le veți vesti evanghelia vor fi iertați, iar la care nu le-o veți vesti vor fi pierduți. Mare responsabilitate pentru umerii tuturor celor care credem în el!

Am auzit despre un pianist polonez care a intrat într-o adânca stare de depresie. Cariera lui a început sa pălească. Nu reușea să câștige suficienți bani ca să-și acopere datoriile și să-și procure cele trebuincioase pentru viață. De aceea a hotărât să-și pună capăt zilelor. S-a gândit că soluția cea mai buna este spânzurătoarea. A mers în baie, și-a luat șiretul de la fracul de concert, l-a legat de ceva solid și apoi s-a aruncat în gol. Dar datorită uzurii și apoi datorită greutății corpului, șiretul s-a rupt. Pianistul a căzut grămadă pe dușumea, rănindu-se ușor. Acea căzătură însă l-a trezit. A stat o vreme pe dușumea plângând în hohote. Apoi s-a ridicat, și mergând spunea tuturor: "Dumnezeu mi-a redat viața și mi-a oferit șansa unui nou început. Alergați cu toții la Dumnezeu, căci este bun și îndurător cu orice făptură" (cf. Ps 117,1).

Apoi am auzit vorbindu-se și despre un tânăr sicilian, de pe vremea Primului Război Mondial. Fiind chemat sub arme pe frontul din Austria, iar acolo văzând ororile războiului, a refuzat să mai creadă în Dumnezeu, care a permis ca toate acele rele să se întâmple, spunând cu nebunul: "Nu este Dumnezeu!" (Ps 53,1). După război se stabilește în America cu o atitudine ateistă puternică. S-a căsătorit și nu permitea soției și mai târziu copiilor să participe la vreo slujbă religioasă. Timp de douăzeci de ani a vestit necredința sa față de existența lui Dumnezeu. Însă dragostea și harul lui Dumnezeu nu sunt influențate de părerile oamenilor, căci Dumnezeu "care nu vrea moartea păcătosului, ci să se convertească și să fie viu" (Ez 33,11), a privit spre el și prin harul său minunat a permis ca lucrurile să-și schimbe mersul. Într-o zi, omul nostru, trecând pe lângă o biserică unde se țineau misiuni, a putut citi pe un afișier: "Două drumuri în viață: unul cu Dumnezeu și altul fără el; și două destine la moarte: unul în rai și altul în iad". A intrat în biserică lup pierdut și a ieșit afară miel mântuit. Apoi a vestit nu numai familiei sale îndurarea lui Dumnezeu față el, ci tot restul vieții sale a vorbit oamenilor despre îndurarea sa.

Prin aparițiile sale de după înviere, Isus a voit să arate lumii întregi că el este cheia de rezolvare a tuturor problemelor cu care se confruntă orice om. De aceea duminica aceasta pe lângă multele nume pe care le are: Duminica a doua de după Paști, Duminica Albă, Duminica Tomei, are și numele de "Duminica Divinei Îndurări", căci Isus ne-a arătat astăzi că el se îndură de orice om aflat în orișice suferință și problemă.

Sfântul Francisc din Assisi (1181-1226), văzând ceea ce a făcut Isus pentru noi la cruce și la înviere și văzând porunca lui Isus de a vesti evanghelia spre mântuirea lumii, a compus această frumoasă rugăciune, ca răspuns: "Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni: unde este ură eu să aduc iubire; unde este vină eu să aduc iertare; unde este dezbinare, eu să aduc unire; unde-i rătăcire, eu să aduc adevărul; unde-i îndoială, eu să aduc credință; unde-i disperare, eu să aduc speranță; unde-i întuneric, eu să aduc lumină; unde-i suferință, eu să aduc bucurie. O, învățătorule, fă ca eu să caut nu atât să fiu mângâiat cât să mângâi eu pe altul. O, învățătorule, fă ca eu să caut nu atât să fiu înțeles cât eu să-nțeleg pe altul. O, învățătorule, fă ca eu să caut nu atât să fiu eu iubit, cât eu să iubesc pe altul".

Sfântul Toma a mers și a predicat iertarea păcatelor, prin moartea și învierea lui Cristos, în India, în regiunea Malabar, unde a și murit martir din dragoste față de Isus. Și fiecare dintre apostolii și ucenicii Domnului au evanghelizat câte o regiune a lumii cunoscute atunci.

Iar noi, ucenicii lui Isus de astăzi, trebuie să continuăm misiunea începută de ei, urmând principiul lui Paul de la început: "Eu am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească: așa că nici cel ce sădește, nici cel ce udă nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face să crească. Cel ce sădește și cel ce udă, sunt tot una; și fiecare își va lua răsplata după osteneala lui. Căci noi suntem împreună lucrători cu Dumnezeu" (1Cor 3,6-9).

Astăzi, Isus înviat, în lectura a doua, ne spune și fiecăruia dintre noi pe care ne-a trimis în lume cu evanghelia sa: "Nu te teme! Eu sunt cel dintâi și cel de pe urmă, și cel care are viața. Am fost mort, dar iată că sunt viu pentru toată veșnicia și am cheile morții și ale locuinței morților" (Ap 1,17-18).

Și așa cum ne spune prima lectură (cf. Fap 5,12-16), în urma activității apostolilor în mijlocul oamenilor, toți se vindecau minunat la trup, dar mai ales la suflet, căci primeau credința, la fel, Dumnezeu dorește să se întâmple și în urma activității noastre misionare printre oameni.

Undeva în munții Neamțului, există un mic cătun, cu o râpă adâncă plină cu flori multicolore. Pe vremuri această râpă era plină de gunoaie. O femeie din sat s-a angajat să curețe această râpă de gunoaie, dar nu a reușit din prima, pentru că sătenii aruncau în continuare gunoaie în acea râpă. Dar într-o primăvară i-a venit în minte să semene mai multe feluri de semințe de flori peste gunoaiele din acea râpă. După câtva timp, plantele au răsărit, au crescut și au înflorit, iar întreaga râpă și-a schimbat înfățișarea, s-a schimbat într-o grădină de flori. Sătenii priveau mirați și ca să nu strice mulțimea de flori, au început să nu mai arunce gunoiul acolo. Până în anul următor gunoiul s-a topit, iar florile au continuat să crească; din semințele lor, an de an răsar, cresc și înfloresc alte și alte flori. De atunci și până astăzi, satul a numit râpa de gunoaie: "Râpa cu flori".

Începând chiar cu primul Paște, Isus a voit ca toți cei care cred în el, să semene peste râpele de tristeți și păcate din sufletelor oamenilor, semințele de flori ale virtuților. De aceea, chiar imediat după învierea Domnului, am putut vedea: femei foste demonizate, alergând, întrebând și vorbind oamenilor despre Isus; apostoli foști lași, mărturisind și murind martiri pentru Isus; oameni fost lumești, lăsând toate pentru Isus și mergând cu evanghelia prin lume; oameni foști prigonitori lăsând în urmă violența și predicând iertare și mântuirea prin Isus; oameni nu până demult reci în credință, aprinzând acum credința în sufletele altora; oameni, lupi fioroși, transformați în mielușei; oameni, șacali ai răului transformați în oameni de bine; oameni cu suflet de pustiu, transformați în oameni cu suflet de grădină; cu un cuvânt oameni pierduți, transformați în oameni mântuiți și purtători de lumină.

Dacă în noi s-a produs această transformare și dacă am împlinit și lucrarea misionară încredințată nouă de Isus, înseamnă că bucuria și pacea lui au coborât cu adevărat în sufletele noastre, iar la venirea lui de-a doua, noi vom avea parte de învierea veșnic fericită.

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat