Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din istoria revistei "Lumina creștinului" (V)

Primii ani

Aproape de finalul anului 1913, părintele A. Gabor, într-un articol intitulat "O operă ce trebuie înfăptuită", trage concluziile: "Ca pasărea ascunsă în desișul verde al copacului, care cântă de dragul ce vor s-o asculte, așa pornit-am și noi - cu sfială, se înțelege - însă hotărâți să scriem pentru cei ce vor să ne citească (...) Am umplut o mică parte din golul ce era în populația noastră catolică (...) Am văzut cu multă mângâiere că «Lumina creștinului» a pășit pragul multor case și că a fost întâmpinată cu căldură și dragoste. Fapt care ne dovedește iarăși pe de o parte că era nevoie de o asemenea publicație, pe de altă parte că dorul de citit a pătruns nu numai printre orășeni, dar și în însăși inima celor de la țară"1.

Publicația de la Iași a fost apreciată în publicațiile vremii. Notăm câteva reacții.

Calendarul catolic pe anul 1914, în cadrul rubricii "Cronica", scrie: "De la 1 ianuarie se tipărește la Iași «Lumina creștinului», o revistă lunară scrisă pentru poporul catolic, cu scopul de a-l instrui și de a-i face cunoscută viața catolică din celelalte părți"2. Calendarul3 notează pe scurt și reacția pozitivă a publicației Revista catolică din București, amintind și de aprecierea pozitivă a revistei Cultura creștină din Blaj. Mai pe larg reacțiile respective pot fi citite în respectivele publicații.

Revista catolică: "«Lumina creștinului», foaie catolică lunară, redacția și administrația: Iași, str. Ghica Deleni, 4bis. Începând cu 1 ianuarie a anului nou, apare în capitala Moldovei o revistă al cărei scop e: răspândirea adevărurilor descoperite de Isus, și întărirea sentimentului religios. Spre a ajunge acest scop, «Lumina creștinului» va spune - pe înțelesul tuturor - învățătura Bisericii și va înșira faptele mai însemnate din Biserica Catolică (...) "Salutăm cu bucurie apariția acestei reviste și dorim să fie răspândită în straturile cele mai largi ale tuturor celor ce se interesează de învățătura Domnului"4.

Cultura creștină: "Mișcarea catolică din țară ne-a surprins anul acesta cu o nouă publicație lunară intitulată: Lumina creștinului. Ea iese din Iași și este îngrijită de preoții catolici din anturajul arhiepiscopului de acolo, Mons. Nicolae Iosif Camilli, care nu putea să prăznuiască mai demn jubileul preoției sale de 50 de ani - decât contribuind cu îndemnul și sprijinul său la scoaterea unei publicații, menită să întărească în credincioșii săi alipirea de legea lor... Foaia catolică lunară a ieșenilor, care costă anual numai 2 cor., se îndreaptă mai ales către credincioșii celor două eparhii catolice din țară, dar va găsi, credem, și la noi sprijinul material pe îl merită"5.

În anul 1913, pr. A. Gabor dă naștere unui proiect în care se dorește tipărirea de cărți bune: Societatea "Sfântul Iosif". Pentru aceasta în mai multe numere6 cere sprijinul cititorilor, să se înscrie în această societate și să contribuie financiar, arătând avantajele:

"Cu câtă plăcere în serile lungi și viforoase de iarnă, adunați roată la gura sobei, nu veți asculta de glasul acestor cărți, ce vă vor vorbi de credința voastră dragă, despre patrie și vremile trecute, pline când de mândrie, când de amarnică răstriște; sau vă vor înșira povești frumoase, curate, înălțătoare de suflet!

Și plăcerea ta va fi cu atât mai mare, cu cât cugetul îți va șopti: și tu ai părticica ta de muncă în întruchiparea acestui mândru sol de bine: autorul, cu mintea și scrisul lui, și tu cu banul ce-ai contribuit, ban, câștigat cinstit, cu mare trudă și sudoarea frunții"7.

Numărul din ianuarie 1914 se tipărește în ediție de lux. Părintele Anton Gabor este bucuros că revista a fost primită de oameni cu vază, printre care Raymund Netzhammer, arhiepiscop de București, Demetriu Radu, episcop de Oradea Mare, Valeriu Traian Frențiu, episcop de Lugoj. "Din partea noastră - notează redactorul - exprimăm o singură dorință: ca fiecare abonat să aducă cel puțin un nou abonat la această foaie"8. Următoarele numere vor apărea în două variante: ediție simplă (20 bani) și ediție de lux (40 bani).

Pr. Cornel Cadar

Note
1 "Lumina creștinului", noiembrie 1913, p. 61.
2 "Calendarul catolic pe anul 1914", Editura Revistei "Lumina creștinului", Iași, 1913, p. 67.
3 "Calendarul catolic pe anul 1914", Editura Revistei "Lumina creștinului", Iași, 1913, p. 97.
4 "Revista catolică", nr. 1, 1913, p. 151-152.
5 "Cultura creștină", 25 ianuarie 1913, anul III, nr. 2, Blaj, p. 62.
6 "Lumina creștinului", septembrie 1913, p. 145-149; octombrie 1913, p. 157-158; noiembrie 1913, p. 161-164.
7 "Lumina creștinului", noiembrie 1913, p. 163.
8 "Lumina creștinului", ianuarie 1914, p. 11.

* * *
"Cultura creștină", 25 ianuarie 1913, anul III, nr. 2, Blaj

"Cultura creștină", 25 ianuarie 1913, anul III, nr. 2, Blaj, p. 62

"Revista catolică", nr. 1, 1913
"Revista catolică", nr. 1, 1913, p. 151
"Revista catolică", nr. 1, 1913, p. 152
"Lumina creștinului",
ianuarie 1914
Calendarul catolic
pe anul 1914, p. 97

* * *

Centenar: Din istoria revistei "Lumina creștinului" (I)

Centenar: Din istoria revistei "Lumina creștinului" (II)

Centenar: Din istoria revistei "Lumina creștinului" (III)

Centenar: Din istoria revistei "Lumina creștinului" (IV)

Centenarul revistei "Viața"

Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat