Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Ioan Paul al II-lea: sfânt cât mai curând"

De pr. Mariusz Frukacz

Ioan Paul al II-lea, beatificat în 2011, ar putea deveni sfânt anul acesta. Știrea circulă de acum de câteva luni, grație și declarațiilor făcute câtorva agenții de către cardinalul Giovanni Battista Re, prefect emerit al Congregației pentru Episcopi, unul dintre cei mai strânși colaboratori ai lui Wojtyla.

"Știu că există semnalări importante de haruri, de vindecări miraculoase atribuite fericitului Ioan Paul al II-lea - a spus cardinalul - și că patru sau cinci sunt considerate foarte serioase. Însă știrile pe care le am sunt de câteva luni și nu știu dacă unul dintre aceste cazuri au fost prezentat la Congregația pentru Cauzele Sfinților".

"În orice caz - a adăugat el - dat fiind că din momentul prezentării minunii la dicaster, pentru a ajunge la încheierea examinării și la decretul Papei este nevoie de obicei de cel puțin un an, mi se pare improbabil a face ipoteza canonizării Papei Wojtyla în anul 2013".

Ridicarea lui Ioan Paul al II-lea la cinstea altarelor este cu siguranță un eveniment semnificativ pentru viața multor persoane față de care Papa a desfășurat un rol fundamental. Îndeosebi pentru locuitorii din Polonia, țara fericitului. Agenția Zenit a adunat mărturia câtorva credincioși polonezi, persoane simple, obișnuite, ca acelea cu care fericitul Pontif îi plăcea să se relaționeze.

Primul este părintele Ryszard Grzesik, paroh al parohiei "Sfântul Ioan Botezătorul" din Olsztyn, pe lângă Częstochowa, care a declarat: "Am avut marele noroc să-l cunosc pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea deja înainte de alegerea sa pe scaunul petrin, când era încă episcop de Cracovia și apoi cardinal. Seminarul nostru mare din Częstochowa se afla de fapt în frumosul și istoricul oraș Cracovia, aproape de Castelul Wawl, unde cardinalul Wojtyla era un vizitator asiduu. Când era cardinal era oricum un om normal, foarte apropiat de oamenii săi. Noi preoții am simțit mereu apropierea sa, iar el simțea problemele noastre".

"Am urmărit activitatea sa apostolică de Pontif", continuă părintele Grzesik. "Pontificatul său a confirmat că era un mare om, cel mai mare dintre polonezi și unul dintre cei mai mari Papi din istoria Bisericii".

În afară de asta, parohul polonez amintește de ziua înmormântării lui Ioan Paul al II-lea: "A fost o mare experiență pentru toți aceia care erau adunați nu numai la Roma, în Piața Sfântul Petru, ci și în fața televizoarelor. Lumea a cerut imediat ca Ioan Paul al II-lea să devină repede sfânt. În istoria Bisericii au existat cazuri în care glasul poporului era glasul lui Dumnezeu".

"Personal sunt recunoscător papei Benedict al XVI-lea pentru că l-a beatificat pe Ioan Paul al II-lea - încheie preotul - sper să aibă loc repede canonizarea, chiar dacă, în realitate, deja în viață Ioan Paul al II-lea era sfânt. Canonizarea sa va contribui cu siguranță Bisericii prin creșterea spirituală, unitate, fraternitate, solidaritate. Pentru că va sublinia tot ceea ce a remarcat Conciliul al II-lea din Vatican: că suntem chemați cu toții la sfințenie, că sfințenia este reală și că sfinții sunt persoane normale care au trăit în timpurile noastre".

A oferit apoi mărturia sa Barbara Tyrek, enoriașă din parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" din Zloty Potok. "Papa Ioan Paul al II-lea era un om foarte iubit și respectat în toată lumea și cred că declararea sa ca sfânt va întări ulterior autoritatea Bisericii și va fi un mare semn în acest An al Credinței", a spus ea agenției Zenit.

"Lumea de astăzi - a adăugat ea - prezintă un haos moral în atâtea dimensiuni, există deci nevoie de o autoritate ca Ioan Paul al II-lea. avea darul de a transmite cuvântul lui Dumnezeu în mod simplu și clar. Când ascultam cuvintele sale de papă reușeam să simt iubirea sa față de Dumnezeu și față de toate persoanele. Wojtyla a fost cu adevărat modelul unui om care poartă cu sine adevărul și iubirea".

În același mod Zofia Moczulska, din aceeași parohie, care a afirmat: "Cred că declararea ca sfânt a lui Ioan Paul al II-lea va avea un puternic impact și mai ales va fi o întărire pentru credința și viața noastră spirituală". Ioan Paul al II-lea "ne-a dat mărturie de adevărată credință, de umilință și de mare iubire față de Dumnezeu și față de Crucea lui Isus. Proclamarea sa ca sfânt ne va reuni pe toți ca în acele zile ale morții sale în 2005 când «lumea s-a oprit». Zile triste, dar și de adevărată fraternitate și de iubire".

Zofia a exprimat apoi speranța că declararea ca sfânt a fericitului Wojtyla, "din totdeauna apărător al adevăratelor valori, al vieții, în special al vieții săracilor și a familiilor", poate să fie un semnal și pentru acela lume care "în numele libertății promovează avortul, unirile civile și adopția de copii din partea perechilor homosexuale".

Încheie seria de mărturii Robert Kościelny, credincios din Częstochowa, care a spus: "Pentru generația noastră, crescută în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, canonizarea sa va fi o mare bucurie. Mai ales va aminti tuturor că viața trebuie pusă în Cristos și că sfinții sunt persoane care au trăit, au muncit, au suferit în mijlocul nostru".

Îndeosebi Robert amintește de acel "Totus tuus", încredințarea totală a fericitului Sfintei Fecioare Maria, pe care "am perceput-o ca un fel de îmbrățișare a unui copil mic în brațele Mamei, ale Fecioarei, în care simte căldura, grija și siguranța totală".

"Probabila canonizare a lui Ioan Paul al II-lea - conclude el - va aminti că niciunul dintre noi nu va fi abandonat cu problemele sale, ci va avea un avocat în cer care a lăsat aici pe pământ atât de multe dovezi tangibile ale iubirii sale față de omenire, printre cărți, enciclice, pelerinaje".

(După Zenit, 30 aprilie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat