Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare în numele romilor

"Dragă Papă Rasha?"

"O sticlă aruncată în marea largă" cu speranța ca să ajungă în mâinile Papei Francisc. Folosește această imagine părintele Arthur Hervet pentru a descrie scrisoarea pe care a scris-o Sfântului Părinte pentru a-i exprima "bucuria" de a avea un Papă care cu gesturi concrete arată lumii "iubirea lui Dumnezeu și a Bisericii față de cei mai săraci". Părintele Arthur este un călugăr asumpționist. Un preot din Lille, oraș din nordul Franței. Contingentul 1938, are în urma sa o viață dedicată pentru persoanele cele mai vulnerabile ale societății: foarte activ în ultimii ani în apărarea romilor, a luat inițiative curajoase, probabil și un pic deasupra regulilor, pentru a da glas unei minorități dintre cele mai stigmatizate din Europa. Bătălii care l-au avut în prima linie în anii trecuți pentru a contrasta politica expulzărilor promovată de fostul președinte al Republicii Nicholas Sarkozy, ajungând să ia decizia curajoasă de a restitui în mod simbolic o medalie de Merit primită în anul 2010. Populația romă, compusă din 10-12 milioane de persoane, este un din minoritățile cele mai mari și mai dezavantajate din Europa. Aproape 80% trăiesc în țările membre ale Uniunii Europene și în cele candidate la intrare. Cu toate acestea, sunt printre grupurile cele mai discriminate și excluse sistematic în Europa. Anul 2010 a fost un an foarte dificil pentru romii de naționalitate română care se aflau în Franța. În fața intransigenței franceze, Bucureștiul nu a protestat și zborurile Franța-România care îi aduceau în patrie pe romi, au continuat fără întrerupere. "Sunt persoane care nu au drept să muncească, să mănânce - spune părintele Arthur -, uneori există impresia că n-au nici dreptul de a respira".

Nici anul 2013 n-a început bine. O serie de incendii în luna martie au izbucnit în taberele de romi din periferiile orașelor Lille și Paris, din fericire și ca prin minune fără a face victime și răniți. Însă focul a distrus totul. Și întregi familii au fost evacuate. Și în acest caz părintele Arthur era acolo. "Din fericire nu era nimeni - povestește el -. Am mers și am găsit aceste persoane care încercau să recupereze ceea ce se putea recupera printre fiarele vechi. Acum adun niște bani pentru a caza aceste persoane, pentru a cumpăra rulote noi, pentru a evita ca aceste persoane, ca atâtea femei și copii să petreacă noaptea în frig".

Din nordul până în sudul țării, situația romilor nu se schimbă. Și expulzările par să marcheze pasul acestei populații care nu este voită de nimeni. Joi 28 martie, câteva familii de romi de naționalitate română și în majoritate ortodoxă, au fost alungate de pe un teren din Villeurbanne, în periferia Lyonului, unde construiseră barăci pentru a trece iarna. Și cel care le-a primit și în acest caz este un paroh cu numele Matthieu Thouvenot. "Nici o măsură de însoțire - spune el - n-a fost propusă, contrar celor prevăzute de circulara interministerială din 26 august 2012. Și s-au trezit pe stradă, fără bagaj, sub o ploaie rece. Diferitele administrații contactate n-au propus nici o soluție și m-am întrebat ce ar fi făcut Papa Francisc dacă s-ar fi aflat în aceeași situație. Și astfel am acceptat să-i primesc momentan în sala parohială". În grup sunt 25 de copii între 1 și 6 ani. Solidaritatea este contagioasă: parohia pune în acțiune o adevărată competiție de primire. Unii aduc pături, alții se îngrijesc să pregătească mâncare. În Vinerea Sfântă, cardinalul Philippe Barbarin a mers să viziteze familii: "Am venit aici pentru a le spune că Biserica îi iubește și îi primește. Nu pot să rămână pe stradă. Este prea frig".

După întâlnirea Papei Francisc în închisoarea pentru minori. Gestul Papei Francisc de a merge într-o închisoare pentru minori din Roma în Joia Sfântă a lăsat semnul în inima multor preoți angajați în prima linie și în periferiile acestei bătrâne Europe. "Dragă Părinte - îi scrie Hervet Papei Francisc - este o sticlă în mare pe care îmi permit să v-o trimit. Cunosc și mă bucur de angajarea dumneavoastră pentru cei săraci". "Papa Rasha?", îl numește cu același nume cu care sunt numiți preoții care trăiesc cu les gitans. "Sunt mulți ani - povestește părintele Arthur - de când lucrez în închisori, printre oamenii care trăiesc din expediente pe stradă, printre oamenii care pentru a trăi se prostituează. Gesturile, viața Sfântului Părinte îmi dau curaj: voi merge înainte cât voi avea puteri. Pentru că eu am crezut mereu că Vestea Bună trebuie să fie vestită săracilor și că săracii sunt adevărații destinatari ai Veștii Bune a Evangheliei. Am văzut că noul Papă este un Papă concret și că îndrăznește să pună mâna în periferiile omenirii. Cred că le cere tuturor creștinilor din lume o trezire care se ridică pentru a denunța climatul de sub-umanitate care se respiră în periferii unde femei, copii și bărbați trăiesc fără condițiile minime de umanitate". Părintele Arthur nu se așteaptă ca Papa să răspundă la scrisoarea sa. "Pentru moment - adaugă el răzând - sunt mulțumit că scrisoarea, prin voi, a ajuns oricum la Roma".

(După agenția SIR, miercuri, 3 aprilie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat