Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Prima Spovadă și Prima Sfântă Împărtășanie

Emoții, bucurie, dar mai ales fericire sufletească ar putea fi cuvintele care ar caracteriza aceste zile speciale trăite intens de opt copii din comunitatea catolică românească din Ladispoli (Italia) și împrejurimi, duminică, 28 aprilie 2013, când l-au primit prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

După aproape un an de pregătire a venit și rândul acestor patru fetițe și patru băieței să simtă iubirea lui Dumnezeu, manifestată prin iertare sacramentului Spovezii, vineri, 26 aprilie 2013, când, începând cu ora 19.30. emoțiile au început să crească. deoarece, imediat după spovada părinților și ultimele repetiții, urmau să facă prima lor spovadă.

Atât de mare era bucuria că au fost iertați și au simțit bucuria de a-l avea pe Dumnezeu în inima lor, o fetiță sâmbătă seara a spus mamei sale că vrea să danseze, deoarece este plină de bucurie, iar gândul că mâine îl va primi pe Isus o face să fie așa fericită, că simte nevoia de a manifesta aceasta prin dans.

Duminică, 28 aprilie, îmbrăcați în haine albe și purtând o floare albă (cală) în mână, însoțiți de părinții lor, copii au pornit în procesiune spre biserica "Sfùntul Ioan Botezătorul", pentru a începe sfânta Liturghie de la ora 9.15, celebrată de pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități, la care a concelebrat și pr. Vasile Petrișor. Pentru a oferi mai multor persoane ocazia de a-l primi pe Isus în sfânta Împărtășanie, pr. Romeo Neculai a stat în scaunul de spovadă pentru a-i putea ajuta pe cei care doreau să se împace cu Dumnezeu printr-o spovadă bună.

Imediat după salutul de începere a sfintei Liturghii, un băiețel a cerut de la Dumnezeu, în numele celor sărbătoriți, darul suprem al sfintei Împărtășanii, apoi încurajați și de părintele paroh întreaga comunitate a cerut de la Dumnezeu buna dispoziție sufletească pentru a celebra așa cum se cuvine sfintele taine.

După citirea lecturilor de doi dintre acești copii, în cuvântul de învățătură pr. Vasile a dorit să le reamintească copiilor, dar și celor prezenți la celebrare, importanța sacramentelor și în mod special Spovada și Euharistia. A subliniat apoi că nu trebuie să uităm niciodată faptul că Isus este viu pentru a fi cu noi, că ne vrea binele, că este prietenul nostru și că ne stă mereu alături cu sacramentele și harurile sale.

După predică pr. Adrian, în calitate de păstor al acestei comunități, a cerut copiilor, care aveau o lumânare aprinsă în mână, să-și reînnoiască promisiunile făcute la Botez de către părinții și nașii lor. După ce patru dintre aceștia au prezentat intențiile de la rugăciunea credincioșilor, împreună cu ceilalți sărbătoriți au purtat în procesiune darurile pentru ofertoriu. Pe lângă darurile de pâine și de vin care urmau să se transforme în trupul și sângele Domului, unul din cele mai speciale a fost și un tablou care reprezentă sărbătoarea Euharistiei, tablou din care vor să facă parte și acești copii, dorind împreună ca euharistia să-i reprezinte mereu în viață.

După primirea trupului și sângelui Domnului nostru Isus Cristos sub chipul pâinii și vinului, o fetiță a mulțumit lui Dumnezeu pentru bucuria, onoarea și fericirea pe care le-a făcut-o de a-i învrednici și pe ei de acest mare dar, promițându-i în același timp lui Isus că vor să fie mai buni și că vor să-l primească cât mai des în inima lor, în sfânta Împărtășanie.

Pr. Chili, în salutul final, a dorit să-i felicite pe acești copii pentru pasul important făcut în viața lor, dorindu-le în același timp să fie mereu prietenii lui Isus, să păstreze întotdeauna dorința după Dumnezeu, urând și luptând mai mult cu păcatul: "Isus este cu voi. Vă iubește. Nu aveți de ce vă teme. Fiți mereu alături de el și nu veți regreta, pentru că veți fi învingători!" În câteva cuvinte a dorit să felicite în mod special corul, care ne-a făcut să ne simțim mai aproape de Dumnezeu, pe catehete, pe preoții prezenți la celebrare, dar și pe toți aceia care au contribuit ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă și specială.

Adriana Susanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie: Ladispoli: Prima Spovadă și Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat