Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu

Peste 200 de elevi au participat sâmbătă, 27 aprilie 2013, la pelerinajul absolvenților de liceu, la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Pelerinajul, aflat la prima ediție, a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli. Având motoul: "Cu Maria la începutul maturității noastre", obiectivul urmărit a fost de a-i încuraja și întări în credință pe tinerii aflați în fața unei etape importante din viața lor.

Organizat în premieră în Dieceza de Iași, pelerinajul absolvenților de liceu a fost "un adevărat pelerinaj", cum mărturisea unul dintre organizatori. Tinerii, veniți din toate zonele diecezei (Suceava, Iași, Huși, Roman, Bacău, Onești, Hălăucești, Adjudeni, Luizi-Călugăra, Buruienești etc.), au fost conștienți că sunt într-un pelerinaj, nu într-o excursie. În mijloacele de transport spre Cacica tinerii au cântat și s-au rugat sfântul Rozariu; când au ajuns la sanctuar nu au ezitat să se apropie de sacramentul Împăcării cu Dumnezeu și au participat la toate momentele de rugăciune propuse de organizatori.

Elevii, însoțiți de profesorii și păstorii lor sufletești, au pornit în procesiune spre sanctuar de la intersecția cu drumul spre Rădăuți. Au cântat și s-au rugat sfântul Rozariu într-o atmosferă de mare încărcătură spirituală. Pr. Cristian Pal, OFMConv. i-a întâmpinat pe tineri în sanctuar și i-a invitat să transforme orele ce urmează în ceasuri de întâlnire personală cu Dumnezeu. Mai mulți preoți stăteau deja la dispoziția tinerilor la scaunul de spovadă. Era înălțător pentru suflet să vezi tineri în rând așteptând să se împace cu Dumnezeu.

A urmat o rugăciune pregătită de tinerii din Bacău și o reflecție a părintelui Lucian Adam. "Binecuvântați sunteți voi care aveți o mamă!", le-a spus părintele tinerilor. Cine are o mamă nu e singur. Cine are o mamă aleargă la ea și rămâne cu ea. Isus nu și-a refuzat mama niciodată. Cine aleargă la Isus prin Mama sa nu va fi refuzat.

Liturghia ce a urmat a fost prezidată de pr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar al Diecezei de Iași, care i-a salutat cu mare căldură pe cei prezenți. Prin cuvintele emoționante și pline de voioșie de la predică, părintele le-a transmis tinerilor mai multă încredere în puterea rugăciunii și a lui Dumnezeu: "Dacă veți cere ceva în numele meu o voi face" (In 14,14). Pr. Iosif Enășoae a dat citire unui mesaj din partea PS Petru Gherghel, prin care își exprima bucuria organizării unui asemenea eveniment, dar și tristețea că nu poate fi prezent fizic, fiind plecat din țară.

Prânzul servit din pachețele a fost o provocare pentru cei mai mulți de a se cunoaște unii cu alții și chiar de a pune în comun ceea ce au. Pe iarba verde din jurul sanctuarului puteai observa grupuri de la 10 la 40 de persoane care mâncau împreună, povesteau și râdeau. Era bucuria creștină a Sfintei Liturghii care prindea contur în viața obișnuită.

Activitatea de după-amiază a început cu o prezentare a Facultății de Teologie din Iași, realizată de doi studenți. A urmat apoi adorația euharistică, ce a fost coordonată de tinerii din Zona Iași. Îngenunchiați în fața Preasfântului Sacrament, tinerii au așezat în mâinile Domnului viitorul lor. Reflecția, tăcerea, rugăciunea, cântecul s-au împletit în mod armonios, producând adevărate cutremure interioare în sufletele tinerilor, care, primind binecuvântarea cu Sfântul Sacrament, au promis să se întoarcă după perioada examenelor pentru "a mulțumi".

La finalul activității pr. Iosif Bisoc, OFMConv. le-a mulțumit atât PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă pentru ajutorul constant acordat învățământului religios din dieceza noastră de Iași cât și tuturor celor implicați în buna desfășurare a pelerinajului (preoți, profesori, elevi, organizatori). După salutul final al organizatorilor, după nelipsita ședință foto, după ce câteva grupuri au ales să coboare și să viziteze Salina Cacica, tinerii au pornit din nou spre casă. Pentru cei mai mulți dintre ei, drumul spre casă a însemnat și un popas la Nisiporești, la mormântul Veronicăi Antal, tânără ce a murit apărându-și curăția. O adevărată mărturie de credință și o provocare pentru tineri. Acolo s-au rugat pentru ridicarea ei la cinstea altarelor, dar și pentru ca și ei să trăiască această virtute.

Acesta a fost pelerinajul absolvenților: un drum al credinței și al speranței. Așezând față în față dificultățile întâmpinate în organizarea pelerinajului și modul în care el a fost trăit înțelegem o dată în plus că ceea ce se construiește cu muncă și sacrificii aduce adevărate roade de bucurie și speranță. La fel va fi și cu examenele ce bat la ușa elevilor clasei a XII-a.

Iată câteva gânduri culese de la participanți:

  • "Mă întorc acasă încrezătoare că împreună cu Dumnezeu totul e posibil. Am găsit astăzi răspuns la multe dintre preocupările și întrebările mele. Sunt fericită. Sunt mândră de faptul că sunt creștină și cunosc un grup de tineri apropiați de Biserică". (Raluca, Iași)

  • "Am văzut astăzi că tinerii au credință". (Silviu, Tămășeni)

  • "A fost o zi în care am stat cu mine însămi. Am lăsat deoparte stresul și preocupările zilnice. Astăzi nu am folosit deloc telefonul și m-am simțit aproape de Dumnezeu". (Diana, Iași)

  • "Până acum îi ofeream lui Dumnezeu doar frânturi din viața mea. Astăzi am reușit să-i ofer o zi întreagă. Sunt încrezătoare că Dumnezeu va avea grijă de noi". (Cornelia, Răducăneni)

Pr. Petru Tamaș

* * *

Mesajul trimis de PS Petru Gherghel

Sfinția Voastră părinte inspector general Iosif Bisoc,
Preacucernici părinți,
Dragi profesori și educatori,
Dragi absolvenți de liceu seria 2013,
Dragi pelerini,

Apreciem cu aleasă prețuire gândul ca la încheierea timpului formării voastre pentru viață, în școala generală și în liceu, să răspundeți cu entuziasm tineresc și creștinesc la acest pelerinaj cu dorința să trăiți împreună câteva ore într-un loc care vă unește și, în mod deosebit, vă oferă un prilej binecuvântat de întâlnire cu cel ce v-a oferit și vă oferă minunate daruri în viață și, mai ales, darul cunoașterii și al științei, cu Dumnezeu, autorul a toate și cuvântul veșnic, lângă sanctuarul dedicat Maicii Domnului, aici, la Cacica.

Ne-am fi bucurat și mai mult dacă am fi putut participa personal, așa cum era programat, la întâlnirea voastră și la aceste momente de înălțare. Agenda noastră, a mea și a episcopului Aurel, s-a complicat între timp cu câteva lucruri neprevăzute, trebuind să ajungem pe alte meleaguri: eu în Germania, la celebrarea înmormântării unui episcop drag nouă, dr. Reinhard Lettmann, episcop emerit de Münster, mare binefăcător al diecezei noastre și conconsacrator al meu ca episcop, acum 23 de ani (la 1 mai 1990), iar a episcopului nostru auxiliar la celebrarea sfântului Mir în diferite locuri din Italia.

Mă bucur totuși că tocmai în momentul întâlnirii voastre mă aflu în Polonia, pentru a definitiva proiectul cu noua înveșmântare a icoanei Maicii Domnului de la Cacica, scumpă nouă și vouă tuturor, icoană care se află de câtva timp în pelerinaj în comunitățile noastre.

De aici, unde mă aflu în aceste momente, mă îndrept spre voi, spre toate gândurile și intențiile voastre, pe care le puneți azi pe altarul sanctuarului din Cacica și vă asigur că vă însoțesc pe fiecare, rămânând în comuniune spirituală cu voi toți, dragi tineri și tinere, absolvenți de liceu, și vă împărtășesc sentimentele mele de prețuire și bucurie pentru bucuria voastră și a celor dragi. Mă alătur, împreună cu Preasfințitul Aurel, părintelui prof. Iosif Bisoc și tuturor părinților spirituali, ce vă asistă în drumul vostru de formare, precum și profesorilor voștri, și vă felicit din inimă dorindu-vă să aveți mereu noi împliniri și noi succese în munca și pregătirea pentru viață.

Vă doresc din inimă binecuvântare cerească de la Domnul istoriei, iar de la Maica Domnului curajul unei iubiri generoase și a unui "Da" fericit în trăirea credinței voastre.

Să nu uitați să vă rugați la Maica Domnului pentru părinții și educatorii voștri și să ne includeți și pe noi în cântările și rugăciunile voastre.

Cu aleasă prețuire și cu îmbrățișarea noastră,

PS Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 aprilie: Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat