Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Masă rotundă cu prezentarea volumului de documente "Acta camilliana"

Cunoașterea istoriei reprezintă unul din fundamentele pe care se fundamentează o comunitate, fie ea națională sau religioasă. Nu în zadar vechii romani numeau istoria călăuzitoarea vieții.

Pentru a readuce în memorie acest adevăr probat de realitate, joi, 25 aprilie 2013, la Biblioteca Județeană "Gheorghe Asachi" din Iași a avut loc o masă rotundă, organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" și Departamentul de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, cu tema: "«Acta camilliana», operă fundamentală pentru cunoașterea Bisericii Catolice din Moldova", la care a fost evocată figura primului episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli (1884-1894, 1904-1915), ocazie cu care a fost prezentată publicului cititor volumul "Acta camilliana. Actele pastorale ale Prea Sfinției Sale P. Nicolae Iosif Camilli", volum apărut în anul 2012 la Editura "Sapientia" și care cuprinde scrisorile circulare ale acestui păstor al Diecezei de Iași, emise atât în calitatea lui de vizitator apostolic al Moldovei, cât și ca episcop de Iași în cele două episcopate ale sale.

Masa rotundă a început cu prezentarea volumului de documente făcută de către dr. Iosif Tamaș, unul dintre editorii cărții, care a pornit de la motoul cărții: "Se pare că sufletul omului separat [de corp] poate mișca corpuri cel puțin local" (Toma de Aquino, "Summa theologiae", q. 117, a. 4), menționând că, chiar și separat de trup, sufletul episcopului Camilli "mișcă lucrurile" în Dieceza al cărei prim episcop a fost.

În continuare, celălalt editor al volumului, conf. dr. pr. Ștefan Lupu, a vorbit despre rolul PS Camilli în organizarea Diecezei de Iași, prezentând publicului prezent evoluția comunității catolice din Moldova atât în perioada cât Mons. Camilli a fost vizitator apostolic, cât și în cele două episcopate ale lui.

Următorul referent, prof. dr. Nicolae Gafton a vorbit despre locul limbii române în cadrul liturgiei în spațiul românesc, referindu-se la rolul pe care l-a avut primul episcop de Iași în consolidarea folosirii limbii poporului român în predica și cateheza din Dieceza de Iași.

La final, a fost evocată figura episcopului Camilli, fondator al Seminarului "Sf. Iosif" din Iași, evocare făcută de studentul teolog Petru Ciobanu, care a prezentat efortul depus de primul păstor al Episcopiei de Iași pentru a deschide "inima inimii episcopului și fereastra prin care poți admira dieceza".

Salutăm astfel de inițiative culturale care vin să ne amintească de înaintașii noștri, mai ales de primii noștri păstori, care, pentru a împlini voința lui Dumnezeu, nu s-au "retras de la niciun sacrificiu, de la nicio osteneală".

Sperăm că vom mai fi făcuți părtași la astfel de evenimente care să ne facă să ne retrezim din lâncezeala în care tot mai mult ne cufundă relativismul și spiritul materialist al acestei lumi, îndreptându-ne gândul spre Dumnezeu, căruia, pentru tot binele pe care ni-l face, să-i fie laudă în vecii vecilor. Amin.

Albert Babiaș și Ciprian Matei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 aprilie: Iași: Masă rotundă cu prezentarea volumului de documente "Acta camilliana"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat