Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Înființarea Departamentului de Cercetare Biblică (DCB)

Prin decretul episcopal nr. 829 semnat de PS Petru Gherghel la 25 aprilie 2013, a fost înființat Departamentul de Cercetare Biblică în cadrul Diecezei de Iași. Prin același decret, a fost aprobat statutul după care va funcționa și își va desfășura activitatea acest departament.

Odată cu publicarea primei traduceri în limba română a Bibliei din textele originale (lucru ce se va realiza spre sfârșitul lunii iunie 2013), traducere făcută în cadrul Diecezei de Iași, pe de o parte se marchează concretizarea unei dorinței mai vechi a tuturor dimensiunilor ecleziale ale diecezei (și nu numai) - cler și credincioși laici - aceea de a avea Sfânta Scriptură în traducerea catolică, dar, pe de altă parte, tocmai acest lucru, în mod normal, atrage de la sine deschiderea de noi orizonturi nu doar pastorale, ci și mai ales de aprofundare științifică a aceluiași text sacru. În acest sens, pe baza indicațiilor Magisterului din ultimul secol1, mai ales de constituția dogmatică despre revelație, Dei Verbum (mai ales nr. 12; 23-24), apoi de documentul Comisiei Biblice Pontificale, Interpretarea Bibliei în Biserică (mai ales cap. III), și de exortația postsinonală a papei Benedict al XVI-lea, Verbum Domini (îndeosebi nr. 32-33; 115), unde se insistă în repetate rânduri asupra necesității creării bazelor pentru cercetarea biblică, după ce această inițiativă a fost pusă pe ordinea de zi a ultimului Consiliu Prezbiteral (Iași, 10 aprilie 2013) și a celui Pastoral (Traian, 11 aprilie 2013), PS Petru Gherghel, la 25 aprilie 2013, în sărbătoarea sfântului Marcu, evanghelist, a semnat decretul de înființare a Departamentului de Cercetare Biblică din cadrul Diecezei de Iași.

Principala motivație a existenței unui astfel de departament o constituie necesitatea unui organism susținut de Biserică în așa fel încât acesta să aibă o identitate proprie - care să-i permită crearea unei structuri și trasarea metodelor de lucru conforme cu indicațiile magisteriale în acest sens - și, deci, capacitate de reprezentare. Această identitate eclezială de sine stătătoare - care totuși există numai în directă colaborare cu episcopul diecezan - dă posibilitatea de a realiza diferite legături sau parteneriate cu instituțiile asemănătoare din țară și străinătate mai ales în ceea ce privește cercetarea biblică și difuzarea textelor Sfintei Scripturi și a materialelor auxiliare înțelegerii ei. Evident, nu se poate neglija dimensiunea pastorală a unei astfel de instituții diecezane, însă orizontul este mai larg, întrucât dorește să creeze bazele unei aprofundări științifice și de cercetare, atitudini care nu sunt obiectul imediat al pastorației obișnuite.

În acest sens, departamentul dorește să fie o structură susținută de Biserică, dar cu orientare în special academică și științifică. Pentru aceasta, se speră și se dorește colaborarea tuturor persoanelor (clerici, persoane consacrate sau laici) care au formare academică în primul rând în domeniul cunoștințelor biblice; apoi, este dorită colaborarea filologilor și a specialiștilor în istorie, mai ales cea care atinge studiul textului sacru.

Cei care doresc să facă parte din acest departament sunt invitați să scrie la adresa: biblia_catolica@yahoo.ro sau să viziteze situl: www.bibliacatolica.ro, unde vor găsi curând și alte informații mai detaliate în privința departamentului.

Invitația de a face parte din acest departament nu se adresează doar specialiștilor din Biserica Catolică, ci se dorește și participarea celor din celelalte confesiuni religioase din România care au competențele mai sus menționate.

Pr. Eduard Patrașcu

Notă
1 Deja în Providentissimus Deus, Leon al III-lea lăsa să se înțeleagă faptul că și Biserica Catolică trebuie să se dedice cercetării biblice, dând de înțeles că "de mult timp ne gândeam să stimulăm și să recomandăm studiul înalt al scrierilor sacre" (PD 2), lucru ce a dus la înființarea primei Școli Biblice la Ierusalim și, apoi, în timpul lui Pius al X-lea, la crearea Institutului Pontifical Biblic; același lucru va fi reluat fie de Benedict al XV-lea în Spiritus Paraclitus (SP 2), de Pius al XII-lea, în Divino Afflante Spiritu (DAS 3; 7 șu, unde acest papă enunță chiar unele criterii pentru cercetarea științifică biblică).


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat